A Kapuzörgetők Rockláng Klubja nemrégiben a Rockinform egykori munkatársait látta vendégül, akik felelevenítették máig emlékezetes élményeiket. Fotóriporterünk, Mocsári László összegyűjtötte kedvenc rockinformos koncertfotóit, ezeket most mi is megmutatjuk.

A 18 évig Miskolcon működő, országos terjesztésű Rockinform magazin komoly presztízst vívott ki magának a rockszakmában 1992-től 2011-ig tartó fennállása alatt. A lap munkatársai, szerkesztői vastagon benne éltek a zenében és tették ezt nem csak itthon, hanem külföldön is. Számos világsztárral készíthettek interjút, illetve eljutottak mezei halandók által irigyelt koncertekre is. Az újság még manapság is sokszor hivatkozási pont. A Rockláng Klub közönsége előtt zajló, baráti hangulatú beszélgetésen jelen volt a lapkiadó-főszerkesztője, Hímer Bertalan Paya, valamint Perényi DénesSimkó PéterHorváth Tibor, és Mocsári László fotóriporter kollégánk. Mocsi életében is meghatározó volt a Rockinformnál eltöltött időszak, többször is világsztárokat volt lehetősége ekkoriban fotózni.

Mocsári László több mint harminc éve foglalkozik fényképezéssel. A nyolcvanas évek végén fotószakkörösként kezdte el a zenész barátait fellépés közben fotózni, már az elején egyértelművé vált számára, hogy hosszú távon is ezzel szeretne foglalkozni. Hímer Bertalan Payával is egy koncerten találtak egymásra. Mocsi épp fényképezett, amikor az újságíró megszólította azzal, hogy fotóst keres a tudósításaihoz. 1992-ben aztán Paya megalapította a Rockinformot, és hosszú éveken át dolgoztak együtt a magazinnál.

Szakmai szempontból a Rockinform mind a mai napig hivatkozási alap, kiváló anyagok jelentek meg a lapban. Arról nem is beszélve, hogy nagyon izgalmas volt Magyarországon az akkori zenei élet. – Egy idő után elkezdtünk elég sokat Budapestre járni, például a Fekete Lyukba. Ez egy olyan hely volt, ahol az akkor még fiatal, feltörekvő vidéki zenekarok is felléptek. A Tankcsapda, a Pál Utcai Fiúk, a Kispál és a Borz, az Auróra gyakorlatilag a szemünk előtt váltak vidéki zenekarból országos hírűvé – elevenítette fel a magazinnál töltött időszakot Mocsári László. Persze az is nagy öröm volt, hogy a fotós suliba nemcsak a koncerteken készült fotókat vihette megmutatni, hanem már a kinyomtatott újságokat is.

 És hogy mi volt a legemlékezetesebb élmény? Az egy ZZ Top koncerten történt, amikor a zenekar egyik tagja felhívta Mocsit a színpadra, mert onnan mégiscsak kényelmesebb a fotózás. – A koncert közben egyszer csak a színpadon találtam magam és egész közelről tudtam őket fotózni – mesélte Mocsi.  – A legjobb ebben az egészben az volt, hogy azt csinálhattam, amit szeretek. Olyan kedvenc világsztáromat is tudtam fotózni, mint David Bowie. Egy kezdő fotósnak kell ennél több?

Forrás: minap.hu