Alakulásának 35. évfordulóját ünnepeli idén a szolnoki Lady Macbeth zenekar. A csapatot 1986-ban alapította Balogh László (ének), Nagy István (dob), Zombori Sándor †(bass), Lakai Zoltán (gitár) és Láris László (gitár).

Néhány év után került a zenekarba Matos Zoltán énekes és Szép Tivadar basszusgitáros. Az 1991-ben megjelent első nagylemez már velük készült el, így ebben a felállásban ismerhették meg országszerte a csapatot. A nagy sikert aratott lemez megjelenését folyamatos koncertezés követte, többek között a Pokolgép zenekarral közös turné keretében.

1993-tól Cserfalvi „Töfi” Zoltán (gitár), Ratkai Miki (dob) és Szeberényi Attila (bass) csatlakozásával kezdődött meg a második lemez megírása, mely több tagcsere után végül 1996-ban jelenhetett meg „Javíthatatlan selejt” címmel, Bozsik Patrik énekessel, Urbán Gábor dobossal, Nagy Iván basszusgitárossal és Szeberényi Attila szövegeivel. Ez a lemez már nem érte el a korábbi sikereket, ami részben a heavy metal akkori háttérbe szorulásának is köszönhető. Ezt követően a zenekar felfüggesztette működését és csak alkalomszerűen lépett fel egy-egy koncerten.

Időközben Balogh Laci az Időgép zenekarban énekelt, akik olyan élvonalbeli zenekarokkal turnéztak, mint például a Bikini, és Edda. Matos Zoltán és Lakai Zoltán a Nottinghamben zenéltek együtt, míg Láris László gitáros a Pokolgép zenekar tagja volt 1999-2001 között. Cserfalvi „Töfi” Zoltán 1996-ban megalapította az azóta is népszerű Iron Maidnem tribute zenekart, majd 1998-99-ben az Ossianban játszott néhány lemezen.

2020 végén új album írásába kezdett a Lady Macbeth legénysége. Az első dal felvételei már elkészültek a szolnoki Denevér Hangstúdióban, melyhez klip is készült. A dal címe „Csak egy pillanat az idő” – ez megtekinthető a zenekar Youtube csatornáján:

https://www.facebook.com/Lady-Macbeth-273025139386923

A jubileumi kiadványokon és koncerteken a következő hetes felállásban fog szerepelni a zenekar: Balogh László – ének, Matos Zoltán – ének, Nagy István – dob, Szép Tivadar – bass, Lakai Zoltán – gitár, Láris László – gitár, Cserfalvi „Töfi” Zoltán – gitár.

Az új lemez mellé készül egy best of lemez is, mely 13-14 dalt tartalmaz majd a csapat különböző időszakaiból. Ennek keretében a teljes 1991-es album is újra feljátszásra kerül és olyan kiadatlan dalok is előkerülnek majd, melyek eddig csak demo formában voltak elérhetőek. Az első lemezes dalokat Matos Zoli fogja énekelni. Az új albumon várhatóan 8-10 nóta fog szerepelni, amin nagyrészt Balogh Laci énekel majd, de Matival is várhatóak új dalok.

A srácok áprilisban folytatják a tavaly megkezdett felvételeket: „Terveink szerint az egyik régi dallal kezdünk, melyre egy videoklipet is szeretnénk májusban készíteni és lemezelőzetesként publikálni. Jelenleg senki sem tudja, hogy hogyan alakul az idei koncert szezon, de ha lesz rá lehetőség, akkor nyáron szeretnénk összehozni pár bulit és aztán őszre várható egy 35 éves jubileumi koncert.” – nyilatkozta Láris László gitáros.

További jó hír, hogy egy svéd kiadó nemrég megkereste a zenekart, hogy ki szeretné adni bakeliten az 1991-es Lady Macbeth lemezt. Az ötletet nagy örömmel fogadta a csapat, így a tervek szerint 2021-ben ez is meg fog jelenni.