A magát az Entombed svéd death metal zenekar Luciferről, az Isten ellen fellázadt angyalok vezéréről írt dalának címe nyomán elnevező Chief Rebel Angel jó ideig a honi underground rockszíntér titkos ászának számított. A tapasztalt zenészekből álló együttes mocskos death’n’rolljával eddig csak a BudapestRockNRoll válogatásokon találkozhattunk (a 2005-ös Vol.3 lemezen például rögtön övék volt a nyitódal). 2007 végén aztán végre megjelent a formáció bemutatkozó albuma, mely zömében másfél-két perces dalaival nem is okozott csalódást.

A névválasztás svédcsavarja nem véletlen: a CRA, a súlyos death metalt punk-rockkal ötvöző Entombed örökségéből kiindulva alakította ki saját stílusát, amely hardcore, stoner és hard rock elemekből építkezik (szőrmentén előkerül némi blues és pszichedélia is), valamelyest eltávolodva a nagy skandináv példakép zenei világától. A dalok gyorsak és rövidek, a death metal stílusra jellemző súlyos riffek helyett inkább a Motörhead-féle reszelés, illetve a lendületes punkos témák dominálnak, néhány számban Pándi dobjátéka viszi el szélsőségesebb irányba a zenét.

A budapesti Chief Rebel Angel 2004 elején alakult szabadidős mellékprojektjeként: a zenekar mai gerincét alkotó Felföldi Péter basszista-énekes (ex-Stereochrist) és Kiss Barnabás gitáros (ex-Polly Is Dead) mellett a kezdetekben Jakab Zoltán (Bridge To Solace), Szűcs Péter (Superbutt) és Szűcs Szabolcs (Superbutt) is tagja volt a formációnak. Jakabék csak rövid ideig tudták összeegyeztetni zenekari teendőiket egyéb munkáikkal, ezért nem sokkal később távoztak. A zenekar az underground polihisztorként elhíresült Pándi Balázs dobos érkezésével trió felállásban működött tovább, és így vette fel Death Rock City című debütáló anyagát is (később Pándi kiszállt, és a Trottelből ismert Ákos Csaba lett helyette az új dobos, és az albumon még csak vendégként közreműködő Fido személyében egy második gitárossal is bővült a felállás.

Pándi Balázs azóta a nemzetközi színtéren folyamatosan foglalkoztatott dobos, 3 albumot készített Merzbow-val, játszik a svéd szaxofon agresszor Mats Gustafsson-nal. Legutolsó, Covid előtti projectje a filmrendező/multi instrumentalista Jim Jarmus-sal ’ Lee Ranaldo/Jim Jarmusch/ Marc Urselli/ Balázs Pándi’ Trost Records 2019.

’A Chief Rebel Angel lényegre törő zenekar: a radikálrocker GG Allin (1956-1993) lázadó ars poeticáját hirdető intro után következő 13 szerzeményt sikerült alig félórába sűríteni, az átlagban alig több mint kétperces számok így minden fölösleges díszítést nélkülöznek. A tempó és a színvonal egységesen magas, a hangszeres játék nagyfokú profizmusra vall, megtalálják a helyüket a kísérleti jellegű megoldások is (az utolsó előtti felvételként elhelyezett The 57 Deal végén például a Tudósok vezére, Dr. Máriás szaxofonozik vadul, majd a néhai Annabarbi élén elhíresült – jelenleg az Óriás együttest vezető – Egyedi Péter gitárjátékának köszönhetően egy meglepően dallamos és felemelő instrumentális tétel zárja az albumot). Mindez így együtt bőven elegendő ahhoz, hogy a 2007-es év egyik legjobb hazai rocklemezévé emelje a Death Rock City-t.’

CHIEF REBEL ANGEL

DEATH ROCK CITY /THE BLACK HORN LP

Trottel Records TR122LP   2021. április 22.

Az eredetileg 2007-ben kiadott Death Rock City-t 2019 őszén az oslói Endless Tinnitus Studio-ban, Kenneth Storkås hangmérnökkel, élőben rögzítette újra a Felföldi Péter-Kiss Barnabás-Pándi Balázs trió. A kiadvány B. oldalára a zenekar második anyaga, a 2012-es Black Horn is rákerült, ami eddig csak online volt elérhető, így a 2000-es évek budapesti undergroundjának két fontos nagylemeze egyszerre kerülhet a gyűjteményekbe, amit bátran feltehetsz a polcra az Entombed, Kyuss, Motörhead, Torche, vagy Discharge lemezek mellé.

Online forgalmazza a Dalok.hu

Trottel Records www.trottel.hu

200db számozott vinyl LP

A.  Death Rock City (2021)

Death Rock City (1:42)

Happy Hours in the Hoenecker Room (1:44)

Mad Dog Fever (1:41)

Sour Toe Jive (3:21)

Mean Machine (2:37)

Cold Hard Thing (2:03)

Belfi (1:57)

I Gave You a Black Eye (and Everybody Thinks It’s Wrong) (1:36)

Walk on Water (2:18)

Dead Bird Song (2:32)

The 57 Deal (3:26)

B.  The Black Horn (2012)

Flat Out (1:46)

Get It (1:43)

D (2:21)

Middle Management (1:33)

Kicking Cans (2:05)

Half Empty (1:46)

… of Cunts and Dyke (1:55)

Valley of Denial (1:23)

Ashes and Wine (1:35)

Legohead (2:11)