Nem módosított pályát hazánk egyik vezető gitárosa, ám tíz héttel ezelőtt indult műsora mára hazánk egyik legnépszerűbb adása lett: az Elmondod Alapinak? sikere láttán széles mosoly rajzolódik az igazi zene híveinek arcára. A főszereplő Alapi Istvánnal, az Edda Művek hathúrosával, Nógrád megye díszpolgárával váltottunk pár szót.

Tényleg nagyon jó a műsor, és ez itt korántsem a reklám helye, de honnan jött az ötlet?

Megkeresett egy régi ismerősöm, Wirth Zoli, aki egyébiránt jó dobos, ám főként az internetes média terén működik az utóbbi években. Mivel látta a Facebook-oldalamon a rajongóimmal szokásos videó-beszélgetéseimet, felvetette, csináljam ezt meg egy sokkal nagyobb nyilvánosság előtt, de immáron zenész barátaimmal. Átgondoltam. Azt mondtam neki, nem tartom eléggé izgalmasnak, hogy csak leülök és beszélgetek. Addig minden oké, hogy eldiskurálunk, ám a végén mindezt koronázzuk meg egy közös zenéléssel! Sőt, még azt is javasoltam a kezdet kezdetén, ne a vendég nótáját, vagy a saját dalomat nyomjuk el, hanem egy közös kedvencet. Nem volt vita, negyedóra alatt megegyeztünk.

Az ötlet már csak azért is nagyszerű, mert tulajdonképpen semmi újat nem hoz, csak azt, ami anno a szebb és boldogabb időkben természetes volt: zenészek beszélgetnek, aztán muzsikálnak egy jót. 2021-ben ez már az újdonság erejével hat!

Ez pontosan így van. Tegyük hozzá rögtön, sajnos! De, ha már érdekességeknél tartunk, azt is elárulhatom, számomra nagyon fontos volt, véletlenül se legyen ez egy celeb-show! Az első perctől csak az érdekelt, hogy itt igazi, valódi, értékes zenészek szerepeljenek, akikkel érdemes beszélgetni. Azt is leszögeztem az elején, hogy csak olyan zenészeket hívok meg, akiket szeretek és tisztelek.

És ha felkapott „sztárok” fizetnének a szereplésért?

Biztosan találnak maguknak más fórumot, és főként olyan embert, aki szívesen beszélget velük.

A közös zenélésről már nem is beszélve…

Hahaha, no, azt már tényleg hagyjuk!

A dalokat hogyan választjátok ki?

Természetesen előzetesen egyeztetek a riportalannyal, de aligha árulok el titkot, az ő kérését tiszteletben tartva hamar megegyezünk.

Gondoltad volna az induláskor, hogy ilyen bombasikert arat a műsor?

Ezt azért nem! Minden adás többszázezres nézettséget produkál, amely azért, valljuk be őszintén, nagy öröm nekünk, az igazi zene híveinek!

Egyenes út vezet ahhoz, hogy tévécsatornára kerüljön a műsor…

Maradjunk annyiban, folynak ezirányú tárgyalások!

Kiket várhatunk még a közeljövőben?

Nem akarom lelőni a poént, de legalább harminc zenész barátom van a listámon, közülük már hattal lefixáltuk a szereplést, jobbnál jobb megnyilvánulások várnak a nézőkre.

Külön öröm, hogy tartalmas beszélgetéseket hallhatunk.

Ezzel sem árulok el titkot, én egy old school gyerek vagyok. Nem rajongok azokért a showkért, amelyek most divatosak, vagyis ezekért az előre megtervezett, előzetes koreográfia, forgatókönyv szerint zajló, de spontánnak tűnő bulvár műsorokért. Azért is próbálok mindenkivel olyan dolgokról is beszélni, amelyek nem kifejezetten a szakmáról szólnak, ezért tudunk mélyebb dolgokról diskurálni. De hát, mint mondottam, vendégeim mind értékes és érdekes zenészek!

Az sem utolsó szempont, hogy neked sikerült ezt a borzalmas covid-időszakot tartalommal megtöltve átvészelned.

Szerencsére. A műsor is rendszeres elfoglaltságot ad, aminek nagyon örülök, de hát ezen kívül is kihasználtam minden órát.

Kíváncsian hallgatunk.

Köztudott, hogy tavaly karácsony előtt megjelent a szólóalbumon, amelyet Fonogram-díjra is jelöltek, azt hiszem, ez önmagáért beszél. De közben, az idei év elején megcsináltam a következő lemezem anyagát, gyakorlatilag teljesen kész van, demó szinten.

Szóval nem unatkoztál…

Azért ennél kicsit tovább jutottam, merthogy a felénél tartok egy új instrumentális albumnak. Ez már csak azért is kuriózum, mert az összes eddigi albumom elektronikusan, szokásos módon készült, itt viszont csak akusztikus hangszerek lesznek, és mindent én csinálok, pengetős akusztikus hangszerek lesznek rajta kilencven százalékban. Nagyon izgalmas hangzás lesz, a bendzsótól a madolinon keresztül a szitárig minden hallható lesz. Ja, és közben egy régi barátom kérésére írtam egy komplett lemezanyagot egy kaposvári tehetséges rockzenekarnak. Szóval, valóban nem unatkoztam. Ebben a szörnyű időszakban is arra törekedtem, hogy ne szórjak hamut a fejemre, ne bámuljak ki a koponyámból, ne legyek depressziós. Megpróbáltam megfordítani ezt a lehetetlen szituációt. Olyan történetekbe kezdtem, amelyeket aligha tettem volna a normál kerékvágásban. Az élet valóban egy csoda.

És te elmondanád? Persze, de azért a végén, a közös zenélés érdekelne a legjobban. Van ötleted, mit játsszunk?