(Cherry Red / Esoteric 2021)

2021. május 28-án megjelent a Djabe & Steve Hackett formáció legújabb albuma, a „The Journey Continues”. Az azonos című turné 2019-es nyíregyházi állomásán rögzített kép- és hanganyag elsőként dupla CD+DVD formátumban került a boltok polcaira; extrákkal, valamint 24 oldalas, tartalmas booklettel kiegészítve.

A gyönyörű, négypaneles digipak csomagolásban érkezett háromkorongos verzió már a hatodik Djabe+Steve kiadvány, melyet az angol Cherry Red Records Esoteric Antenna labelje gondoz.

Természetesen a hanganyag analóg formátumukban is elérhető lesz: méghozzá dupla vinil nagylemezen, a Quality Vinyl Projects égisze alatt; illetve félsávos mesterszalagon és negyedsávos magnószalagon, a GR1993 kiadó jóvoltából.

Mivel Djabe albumról van szó, szinte már sablonosnak hathat, de tény, hogy a „The Journey Continues”-val ismét egy rendkívül erős előadás került kiadásra. Méghozzá olyan hangminőségben, ami még a nagy nyugati bandák alapalbumainak kiadásaihoz mérten is kiemelkedő, hát még itthoni viszonylatban!

„A set-list minden évben tartalmaz olyan dalokat, melyeket még sohasem játszottunk együtt élőben. Ilyen volt most a Genesis klasszikus Hairless Heart-ja, és két régebbi Djabe szám: a Vágta és a New Words.” – Égerházi Attila.

A koncertfelvétel az esős, zivataros idő sújtotta „The Journey Continues Tour” záró állomásán készült, 2019. augusztus 3-án. Jó, hogy rögzítésre került ez az anyag – ráadásul képben is-, mert míg a szabadtéri állomásokat elmosta az eső, addig a fedett helyszíneken óriási hangulat uralkodott. Minden bizonnyal a nyíregyházi buli volt a csúcspont, ahol a zenészek is önfeledten, felszabadultan játszottak és a közönség is rendkívül gyorsan feltöltődött. Nem véletlen, hogy a koncert végeztével hosszan kígyózó sor állt a dedikáló-asztalok előtt.

Jól sikerült előadás volt ez, a Djabe nem mindennapi zenei tehetségét a közönség nagyra értékelte, mindenki kiváló szellemiségben, nagy kedvvel játszott.” – Steve Hackett.

Szóval törzsanyagként van egy rendkívül jó előadás, melynek soksávos felvételét az ország egyik legjobb hangmérnöke, Barabás Tamás keverte, majd masterelte. Van hozzá többkamerás filmfelvétel, melyből élvezetes koncertfilmet varázsolt az Égerházi Attila producer vezette Gramy Reklámügynökség; valamint tartalmas kísérő-füzetkét és szemet-gyönyörködtető borítót is alkottak hozzá.

Az extrák közül a második CD-n és a DVD-n egyaránt szerepel két felvétel, mely Ausztriában, a Herzogburg kastélyban készült. A Sankt Veit an der Glan városában rögzített koncertrészlet a 2018-as „It Is Never The Same Twice Tour” hangulatából nyújt ízelítőt, melyen a Genesis gitárosa mellett Gulli Briem, a Mezzoforte dobosa is a Djabe fiúkkal tartott. Közös játékuk a „Life Is A Journey – The Sardinia Tapes” album „After Limoncello” című klasszikusának élő előadásában látható-hallható.

Az analóg kiadások exkluzív extrája a „Clouds Dance”, a 2017-es MOM buliból, ami korábban a „Life Is A Journey – Budapest Live Tapes” albumon jelent meg CD-n és DVD-n, nagylemezen viszont még nem! Eddig… Mivel most speciális bónuszként rákerült az új album második LP-jére. A csodás felvételen mindkét ütős hallható: Kaszás Peti dobol, Gulli pedig perkázik.

A „The Journey Continues” DVD műsorában található további bónusz a Djabe 2018-as US turnéján készült „White Bears”, a washingtoni Kennedy Centerben tartott koncertjükből, valamint a „Back To Sardinia” album „Stones And Mirto” kompozíciójához készült 2020-as „klip”, pontosabban kisfilm. Továbbá egy több,  mint százötven(!) képből álló fotógaléria, mely kellő alapossággal mutatja be Steve Hackett és a Djabe 2019-es turnéját.

Ismét egy referencia-kiadvány született, a Djabe továbbra sem adja a világszínvonalnál lejjebb. Náluk az ultraigényes kivitel papírforma, a felsőkategória pedig norma.

Fotók: Égerházi Péter