Röviddel Eddie Van Halen halála után kiderült, hogy évek óta tárgyalások folytak egy turnéról, ami az amerikai Van Halen zenészeit hivatott volna egyesíteni – gyakorlatilag az összeset. Ezt a gitáros gyengélkedő állapota lehetetlenné tette, majd pedig 2020 novemberében, 65 évesen, a szervezete fel is adta a rák ellen vívott harcot. A turné így nem valósulhatott meg. A zenész fia, Wolfgang Van Halen elmondta egy interjúban, hogy a COVID-19 is hozzájárult ehhez.

A W. Van Halen a Washington Postnak nyilatkozva elárulta, hogy apjánál 2017 végén diagnosztizálták a 4. stádiumú tüdőrákot. A gitáros Németországba is elrepült olyan kezelésekre, amelyek stabilizálták az állapotát, ez lehetővé tette, hogy hazatértekor Eddie meglátogassa Wolfgangot, aki akkor éppen debütáló szólóalbumához rögzítette a felvételeket.

2020-ban világszerte megérkezett a COVID-19 járvány, ami leállította a bandák turnézását is. Eddie fia a vírust is okként jelölte meg, amiért apja már nem tudott többé velük színpadra állni…

Az volt az álmom, hogy apám jön és szólót játszik egy dalomhoz” – árulta el Wolfgang.

Hozzátette: „Örökké irtózni fogok a COVID-tól és annak hatásaitól, mert ellopták tőlem ezt a lehetőséget.”

Wolfgang a Sirius XM-ben, pontosabban Howard Stern show-jában nyilatkozott a tervezett turnéról, tavaly novemberben. Michael Anthony visszatérhetett volna, mint basszeros, David Lee Roth és Sammy Hagar pedig énekesként. De szó volt arról is, hogy a zenekar harmadik énekesét, Gary Cherone-t is meghívják az újraegyesülésre! „Ha a dolgok jól alakultak volna, elképesztő lett volna ez a turné! – mondta akkor Wolfgang, aki azt is elárulta, hogy ő nyitotta volna meg a koncerteket.

Tavaly ősszel Wolfgang Van Halen bemutatta készülő Mammoth WVH szólóalbuma első dalát, a „Distance”-t, ami tisztelgés néhai édesapja előtt. Az azóta eltelt hónapokban napvilágot látott a „You’re to Blame,” a „Don’t Back Down,” a „Think It Over,” a „Feel” valamint a „Mammoth” című szerzeménye is. 14 dal kapott helyet a debütáló lemezen, amit egyébként Michael Elvis Baskette producerrel közösen készített. A Mammoth névre keresztelt album megjelenése június 11-én esedékes.