Ha egy nagy csapat több, mint az őt alkotók összessége, akkor a Toto már-már természetfeletti erőkkel rendelkezik. 44 évvel az 1977-es megalakulás után, 15 különböző felállás, két alapító tag halála, névhasználati csatározások közepette, a változó zeneipari körülmények közt is megőrizték szupersztár státuszukat, és most itt az ideje, hogy megmutassák: a pandémia sem olyasmi, ami képes elbánni velük. Kézzelfogható bizonyítéka volt ennek a 2020. november 20-án rögzített Dogs of Oz livestream koncertjük az új felállásával, amely azonnal turnéra indul, amint a körülmények ezt lehetővé teszik.

Ez a koncert, amit egy meghitt kis L.A.-i klubban rögzítettek, június végétől már elérhető DVD/Blu-Ray, valamint CD, LP formátumban is – With a Little Help from my Friends címen-, impozáns közreműködői körrel: a Huey Lewis & The News volt basszistája, John Pierce, a Ringo Starr mellől ismerős multihangszeres Warren Ham, billentyűn Xavier Taplin (ex-Prince) és Steve Maggiora, valamint a Snarky Puppy ütősmestere, Sput Searight varázsolják el a hallgatóságot. Az azonnal hallatszik a felvételeken, hogy a legkritikusabb elem, a legendás Toto-vokál minősége nagyon rendben van!

„Ez az első Toto-felállás, ahol tényleg mindenki tud énekelni – magyarázta Lukather a napokban. – A Toto-lemezeken szénné vannak rétegelve és producerelve a vokálsávok, mindig feladja a leckét, ha élőben kell reprodukálni ezeket. A munka zömét most Joe, Warren és a nálunk újonc Steve végzi, aki olyan magasságot is simán hoz az énekhangjával, ahova én már nem jutok el.”

Az élő album Steve és Joseph reményei szerint a gerince lesz a várva várt turnénak.

„Az, ami itt hallható, nagyjából a show fele – nyilatkozta Williams. – Steve és én is adtunk ki idén szólólemezt, ezekből is csipegetünk majd a koncerteken, és megígérem, hogy elhangzik majd AZ a bizonyos dal is…” Ez alatt természetesen az Africa-t kell érteni, ami az utóbbi időben másodvirágzását éli a fiatal zenehallgatók körében. Sajnos, jogi okokból nem szerepelhetett ez a szerzemény a nemrég kiadott felvételen, noha nyilvánvaló módon kihagyhatatlan darabja minden Toto koncertnek.

Elhangzik viszont a Hold The Line, bár Lukather felvezető konferálása azért keltett némi megütközést, miszerint: „most pedig eljátsszuk ezt, mert muszáj…”- jelentette be a világslágert. Steve később világossá tette, hogy csak viccelt – mert bár megvannak a személyes kedvencei a Toto-repertoárból, ezernyi tűzbe jött rajongó előtt állni és nekik játszani ezt a nótát teljesen más kaliberű érzés.

„Ausztráliában nyomtunk egy bulit, valami fesztivál keretében. Csupa 18 éves kölyök volt ott, és szó szerint megőrültek! Pusztán azért, mert mi voltunk az egyetlen banda, akik tényleg élőben zenéltek… Pontosan ezt a mágikus energiát szeretnénk újra megragadni, elővarázsolni az új koncerteken.”