Török Ádám és a Mini történetét sokan, sokféleképpen feldolgozták már. Azonban magukról a konkrét lemezekről, főleg a rendszerváltás után készült albumok részleteiről aránylag kevés szó esett. Lemezleltár rovatunkban ezúttal Török Ádám hivatalos hanghordozóit vesszük sorba.

A beszélgetés hatodik részében a 2010-es éveket vettük végig, Ádám különféle projektjeit és formációt. A Mini különféle inkarnációi mellett szóba került még az Adam & Misi, a Török-Fehér Duó, a Radics Akusztik és a Hármasfogat zenekar is.

Török Ádám 2014

2009-től fogva úgy néz ki a karriered, hogy különféle projektekben dolgozol, sokszor többen is párhuzamosan. Miért alakult ez így? Egyáltalán, miért lett vége a Török Ádám és a Mini formációnak?

Márciusban kilépett Pinyó, így tizenegy év után megszűnt a jogfolytonosság.

Azt lehet tudni, hogy Pinyó miért döntött a távozás mellett?

A Piramis Plusz miatt lépett le. Tizennyolc év közös munka után kicsit meglepett a távozása…

2010-ben néhány koncert erejéig összeállt az ezüst-korszak Mini felállása. Itt-ott „Ős-Mini” néven is hirdették az előadásokat, de aztán a legtöbb orgánumban a „legsikeresebb Mini” vagy „a legsikeresebb Mini-korszak” szerepelt a híradásokban…

Az ezüst Mini készítette az első nagylemezt, ami miatt akkor is rocktörténeti, legendás és mérföldkő lenne, ha nem lett volna kitűnően jó. De az volt. Haha! A 2010-es koncertek apropóját az adta, hogy Szivacs (Balogh Jenő dobos) hazalátogatott az Egyesült Államokból. Németh Lojzi is ráért, így Németh Karcsival négyesben felelevenítettük a hetvenes évek második felének repertoárját, a Bem Rockpart, a Tabán és az Ifipark akkori hangulatát.

Kár, hogy nem készült belőle kiadvány…

Én is sajnálom, érdemes volna visszahallgatni.

Ős-Mini 2010

Viszont Adam and Misi, vagyis az egyik újkori formációd 2011-ben jelentkezett egy stúdióalbummal. Hogy ismerkedtél meg Horváth Misi szájharmonikással? Mikor döntöttetek úgy, hogy együtt, duóban is fogtok muzsikálni.

Volt egy házibuli Lábatlanban, elkezdtünk dzsemelni és megtetszett a játéka. Illetve úgy általában a zenéhez való hozzáállása.

Mikor és hol készült az „Éjszakai utazások Zeneországban” anyaga?

Ragyogó elektro zene. A Szimpla Stúdióban vettük fel 2011-ben.

A Tandem kazettához hasonlóan, az alap duó mellett ezúttal is hallható egy harmadik muzsikus, Balogh Zoltán…

Igen, Zoli egy virtuóz gitáros. Játéka jól egészítette ki a tételek dinamikáját és az élőben még duóra optimalizált hangszerelést – mint az a felvételeinken is hallható.

Éjszakai utazások Zeneországban CD 2011

Segíts, kérlek! Vajon a zenekarnévhez vagy az albumcímhez tartozik a „Light Electronic Music” alcím, vagy esetleg valami más célt szolgál, egyfajta tömör ismertető?

Gyakorlatilag ez egy ismertető. A duónk alapvetően egy gépzenei alapokra épülő, minimál-groove-os, improvizatív zene. A stúdióalbum is gépzenei alapokra készült, kicsit fűszerezetten élő hangokkal, finom terekkel, élő játékkal vagy azt imitáló szólamokkal. A kulcsszavak a minimalizmus és letisztultság, de nem újhullámos vagy Steve Reich-es értelemben. Ragyogó elektro zene. Kitűnő elektro blues fúzió, herfli-fuvola párbeszéd.

Bár a régi Mini 1983-ban feloszlott, majd a „Mini RC” és a „Török Ádám és a Mini” formáció története is véget ért, a 2010-es években ismét dolgoztál néhány Mini-variációval. Honnan jött az ötlet, hogy 2011-ben feltámasszátok az 1971 és 1973 között működő felállást?

Egyrészt adta magát a negyven éves évforduló. Másrészt sokat nyomott a latban Hegedűs Pisti szervezőmunkája, aki segített összehozni az aranyfelállást, illetve menedzselte is a bandát.

Miért pont az „Ős-Mini” névre esett a választás? Akár az 1968-as, Závodi Janó fémjelezte felállást is gondolhatnánk ős-Mini együttesnek, vagy esetleg egy még korábbit…

A helyzet az, hogy a gyakorlatban kétféle ős-Minit lehet számítani. Az Janó féle, mely a professzionálisan beinduló csapat volt, illetve a Gyuszkó féle, mellyel összeállt az első önálló repertoár és megjelentek az első felvételeink. Mivel Dobos Sándor, Doxa 2011 májusában elhunyt Hawaii Big Island-en, a Janó-féle verzió többé már nem állhatott össze…

Török Ádám és a Mini Big Band 2011

Aztán játszottál egy „Török Ádám és a Mini Big Band”, majd egy „Török Ádám és a Mini Co.”nevezetű csapattal is. Mikor indultak útjukra ezek a formációk? Kikből állt a Mini Big Band, illetve a Mini Company?

2011-ben, szintén a 40. évforduló kapcsán dr. Galyas László trombitás felkért egy Mini Big Band alapítására. Kiváló békési zenészekkel vágtunk bele a munkába. Nevezetesen dr. Galyas trombita, szárnykürt; Resetár Attila trombita; Szarka István trombita; Pomázi Orsolya szaxofon, fuvola; Belicza Károly szaxofon; Döge Csaba harsona; Köles Márk dob; Gyebrovszki András bass; dr. Kovács Tamás gitár; Benedekfi István billentyűk és Török bácsi ének, fuvola. A hangszerelést a szintén kiváló Zakar Zoli készítette, tizennégy híres Mini számra. Összesen kilenc koncertet élt meg az a formáció, majd 2013-ban következett a Mini Co., ami ennek egy kisebb verziója volt, ezzel huszonöt koncert volt, kisebb és nagyobb helyeken…

Konkrétan kik alkották a kisebb formációt?

Doktor Galyas és a fia, a dobos, Marcel, valamint Pomázi Orsi, Misi, Karcsi és én.

2013-ban a teljes ős-Mini felállással készítettek három új stúdiófelvételt, melyet az „Elrohant idő” című CD-re szerkesztettél. Ezen még mindig trükközni kellett a Bartók-átirat címével. Miért pont ’13-ra időzítettétek a kiadást? Az aranyidőszak végének 40. évfordulója? Vagy ez már a „65/45”-höz illeszkedett?

Úgy emlékszem, Kovács Laci kiadóként akart valamit a 65. szülinapomra. Végül ezt az összeállítást készítettem. A három új felvétel mellé azokat tettem még rá, akik elismerték a munkásságomat.

Mutasd be, kérlek az „Elrohant idő” albumot! Mennyire számít ez szólólemeznek, mennyire válogatásnak vagy gyűjteménynek? Ezek mind veled közös felvételek?

Igen, mindegyikben szerepelek. Ez leginkább egy gyűjteményes lemez.

Az Irie Maffia és a Kelemen Kabátban zenekarok tagjai rokonaim. Horváth Boldi és Gazsi pedig a hangmérnök, Horváth János fiai. Ők már kisfiúkorukban is szerették a dolgaimat. Azóta követik a pályámat. A Kerekes Band-ből pedig Zsombor az, aki óriási Mini drukker.”

A „Szerecsenkirály” pedig nem más, mint Boldi egyik művészneve. A két Horváth fiú írta nekem ezt a számot, ami a címadó lett. Mondtam is nekik, hogy k.rva jó, nekem nagyon tetszik. A Capriccio pedig egy nagy rajongónk, későbbi gitárosunk, Gazdag Viktor formációja volt. Összeálltunk erre a számra. Valamint az Adam & Misi duó is képviselteti magát.

Létezik egy kevésbé ismert jubileumi koncertlemez, a „Zsoldos 50 / Miniklub 45”, melyet 2014-ben rögzítettetek a Bem rockparton. Van rajta Új Mini, RABB és Capriccio, valamint az ilyenkor elmaradhatatlan vendégsereg.

Ezt az albumot Gazdag Viktorral adtuk ki, magánkiadásban. Ő biztosította az anyagiakat, így alapvetően úgy szerkesztettük, hogy azok a számok kerültek a koncertlemezre, melyekben ő is játszott.

Kikből állt akkor az Új Mini tagsága?

Gazdag Viktor szólógitár, Zsoldos Tamás basszusgitár, Tóth „Diza” Dénes dob, Karcsi, Misi és Török bá’.

Milyen érzés volt, hogy egy perjeles dupla jubileumi koncerten ezúttal nem te vagy a főhős?

Teljesen természetes. Nem minden szól rólam. Nem kell mindig, mindenhol elöl gizdulni.

Kiket emelnél ki az est vendégei közül?

Valójában Zsoldos volt a legjobb. Meg én… Haha!

2014 és 2018 között ismét létezett egy „Török Ádám és a Mini” formáció, a már említett Gazdag Viktor gitárossal. Miért döntöttél a régebbi név vissza-hozatala mellett, és miben különbözött a felállás az Új Minihez képest?

Gyakorlatilag csak a névben. Viktor, Zsoldos, Diza, Karcsi és én játszottunk benne és még néha a kicsi Misi. Ez volt a legjobb baráti kör.

Akkor úgy kérdezem, hogy miért változtattad át az „Új Mini” nevet az előző évtizedben használt „Török Ádám és a Mini” változatra?

A szervezők kérésére.

Török Ádám és a „V” Mini – Vissza Vancouverbe, koncertfelvétel 2014

2014-ben egy Török Ádám és a „V” Mini nevű alkalmi formációval is adtál koncertet, melyről felvétel is készült.

Igen, Kanadában jártunk. A Vancouveri Magyar Házban rengeteg régi haverral találkoztunk, ahol a Madari család vendégszeretetét élveztük. Ők „megcsinálták” néhány számomat, amit aztán együtt adtunk elő. Egyébként jó zenészek. Úgy hívtam őket, hogy „V” Mini”, vagyis „Vancouveri Mini”.

Milyen felállásban muzsikáltatok?

Madari Miklós billentyűs hangszerek, Nagy Feri basszusgitár, Pándi István dob, Madari Péter szaxofon és Török Bácsi a budai hegyekből, fuvola, ének. Nagy siker volt. Telt ház.

Török-Fehér Duó 2020

2015-ben ismét alakult egy duód, az akkor még csak tíz éves Fehér Ádám gitárossal. Mikor és hogyan találtatok egymásra?

Ádámot az apukája, Fehér Tamás hozta le hozzám.

Mikor meghallgattam, azonnal tudtam, hogy gyöngyszemet találtam. Ömlött belőle a nagybetűs BLUES! Egy aranyos, jól nevelt srác, akit jól menedzsel a faterja.”

A két Ádám azóta rengeteg fellépésen van túl, például olyan ikonikus helyeken is megméretettétek magatokat, mint az FMH Illés Klubja, mely előadásról hangulatos DVD is készült, „Kell a barátság…” címmel, belső használatra. De jártatok külföldön is, még Indiába eljutottatok. Miközben a kis Ádi gyakori vendége az egyéb formációid koncertjeinek. Mit gondolsz, miért pont vele alakult ki egy ilyen szoros művészi együttműködés?

Mert egy szorgalmas gyerek, hatalmas tehetség, kiváló családi háttérrel.

Hogyhogy nem készült még a Török-Fehér Duó produkciójáról egy önálló, legális, jogdíjas, préselt, hivatalos LP, CD, DVD vagy Blu-ray Disc kiadvány?

Tervben volt, sőt most is tervben van. Csak közbeszólt az élet. Előbb a pandémia, majd a betegségem.

Kell a barátság… DVD 2019

Hogy érzed magad? Mit lehet tudni a jelenlegi állapotodról?

Sajnos komoly beteg lettem. Hiába, már elmúltam hetven, hol jobb, hol rosszabb az állapotom. De küzdök, hogy rendbe jöjjek és tudjak valami jót nyújtani a közönségünknek és a rajongóknak, mert szeretem őket. Remélem, 2022-ben ismét sikerült néhány projektet összehozni!

2015-ben és 2016-ban átalakult a Bartók programot előadó Mini felállás. Miért lett az új formáció neve „Mini Acoustic World”?

Nemecsek nélkül már nem lett volna igaz az Ős-Mini. Viszont az újragondolt felállás miatt tele lett a produkció igazi akusztikus hangszerekkel: fuvola, zongora, vonósok, perkák…

2017. augusztus 12-én ismét közös koncertet adott a P. Mobil és a Mini. Az eseményt filmfelvétel, majd dupla DVD örökítette meg. Milyen felállásban játszottatok az egykori Ifipark színpadának közelében?

Németh Karcsi, Nagyi, Luca, Ádi, Gyuszkó, Diza és Török bácsi.

Ez egy egyszeri fellépésre szánt alkalmi Mini formáció volt vagy egyéb előadásokat is vállaltok, vállaltatok a Várkert Bazárban muzsikáló hetessel?

Az egy egyszeri alkalomra szóló felállás volt, az Ifipark hangulatának a felidézésére. A projekt Lóri saját terve volt.

Jozé és Gyugyó az Illés Klubban 2019

Miért lett ilyen fapados a „Volt egyszer egy Ifipark – Minden kedden P. Mobil – Mini” kiadvány első, a Mini koncertjét bemutató korongja? Furcsa és meglepő ez a „rövid koncert és semmi más” műsor a gazdag extrákkal megpakolt előző két Mini DVD fényében. De még a multimédiás CD-tek is tömve volt bónusz tartalommal…

Mert ott mi csak epizodisták voltunk a P. Mobil mellett. A kiadó és Lóri pedig nem kerestek meg, hogy mit szeretnénk a Mini koncertet tartalmazó DVD-re menüként vagy extra tartalomként…

2018-ban ismét átalakult a Mini, Fehér Ádám, a kis Ádi teljes jogú tag lett. Mi a formáció hivatalos neve, illetve kik a további tagok?

Egyrészt továbbra is maradt a Török-Fehér Duó. Mellette pedig csináljuk a Török Ádám és Barátai formációt is, a következő felállásban: Németh Karcsi billentyűs hangszerek, Berec Andris percussion, Pfeiler Ferenc Propeller dob, valamint Török Zawi Péter, aki nem a fiam, csak névrokon, és persze a két Ádám.

Amúgy elárulok egy nagy titkot! 2022-től ez a formáció is „Török Ádám és a Mini” néven fog játszani. Visszatérünk az alapokhoz. Haha!”

2018-ban is volt egy fellépésetek „Török Ádám és a Mini” néven az A38-on, a „Jazz Akusztik” felvételén, Gyula, Karcsi, Luca, Diza, Gyugyó felállásban. Az is egyedi alkalomnak számított? A hajós koncert még az átalakulás előtt volt vagy már az után?

Igen, egyedi fellépésről volt szó. Arra az egy alkalomra álltunk így föl. Még előtte, 2018 júniusában.

Tervezed a jövőben a Mini „Jazz Akusztik” koncertfilm hivatalos kiadását?

Nem. A felvétel a tévé tulajdona. Ha ki akarnám adatni, körülbelül húsz rongy per perc volna a megvásárlása… Tehát csak a képi-zenei anyag milliós kiadást jelentene. Saját zsebből nem lenne értelme, a támogatások meg vagy jönnek, vagy nem. Volna fontosabb projekt is, ha esetleg csurranna valami lé…

Még szintén 2018-ban, megszűnt, majd átalakult a „Mini Acoustic World”. Mikor és miért lett helyette egy áramvonalasabb formáció, a „Mini Acoustic Trio”?

2019-ben alakult ki a végleges koncepció. Az átalakulásnak több oka is volt. Egyrészt trióban vagy trió kötelékében könnyebb melózni. Kisebb létszámban könnyebb eladni az adott formációt. Valamint ez esetben sokkal jobbak az imprók is, ami kiemelten fontos egy Bartók művekre, gyűjtésekre épülő produkciónál.

2019-ben két, teljesen új formációd is debütált. Az első, a „Radics Akusztik” trió, mely hamar készített egy koncertlemezt. Meséld el, kérlek a „Napfényes éjszaka” album létrejöttének előzményeit!

Még 2018-ban, az „Elhallgatott zenekarok” sajtótájékoztatóján dzsemeltünk hármasban: Anda Bálint, Felkai Miki és én, ott helyben kaptunk is egy felkérést, hogy csináljunk egy lemezt. Meg is csináltuk, de a helyzet az, hogy több meló kellett volna bele. 2019. május 24-én, Budakalászon, a Kós Károly Művelődési Házban vettük fel, az első koncertünket. Úgy gondolom, hogy jobb lett volna kivárni, míg kiforrja magát szépen ez a produkció. Kellett volna még hozzá pár éles koncert, hogy igazán összeérjen a dolog.

Ez a része Guinness gyanús… A végeredmény valóban véleményes. Mennyi utánjátszást igényelt a dolog? A perkákat ki adta hozzá?

Minimális utánjátszás volt, részünkről szinte semennyi. A perkákat Fekecs Ákos játszotta fel, utólagosan. A basszust pedig Sáfár Öcsi. Nem is tudom, miért nem került fel a nevük a borítóra…

A másik új triód, a „Hármasfogat”, mely mellyel szintén készült egy koncertalbum 2019-ben.

A „Hármasfogat” egy igazi családi-baráti CD. Az eddigi utolsó kiadványom. Nem tudom, lesz-e még több, a betegségem miatt.

Erősen igyekszem felerősödni és meggyógyulni, hogy a következő időszakra szőtt terveimet megvalósítsam. Például egy második Bartók-lemezt is szeretnék Gyulával és Lucával, amit trióban tervezek – három-négy új Bartók átdolgozással.”

A CD frontborító alapján többféle értelmezése is lehetséges a zenekarnévnek és az albumcímnek is. Hallottam már olyat is, hogy „Blues Hármasfogat” együttes, miként szerepelt az album internetes áruházban vagy webkatalógusban úgy, mint a Hármasfogat együttes „Blues” című CD-je. Ezekkel kapcsolatban mi a csapat hivatalos álláspontja?

A zenekar neve egyértelműen: Hármasfogat. A CD alcíme a „Blues”.

Hogyan indult a Hármasfogat trió története?

Blega, azaz Bleier Gabor egy kiváló szervező, az ő ötlete volt a felállás és a név is. Persze nem volt nehéz dolga, hiszen Závodi Janó és én több mint hetven éve vagyunk barátok. Nem túlzás, ugyanis anno fölöttünk laktak és két éves korunk óta járunk össze játszani, barátkozni, bulizni, bandázni, zenélni és zenét hallgatni. A Minit is együtt csináltuk ’68 ban, a RABB kezdőcsapatában is benne volt 1991-ben. Fekete Jenci pedig szintén jó haver, akit évtizedek óta ismerek és becsülök. Őt 1984-ban hallottam először, és a rögtön a chicago-i bluesklubok füstös hangulata rémlett fel. Meggyőződésem, hogy „Black Eugén” a legjobb magyar bluesgitáros-énekes. Ezért is volt nagy kedvem a koncertekhez és a CD-hez.

Mit érdemes tudni a Hármasfogat trió „Blues” című koncertlabumáról?

A CD anyagát 2019. november 13-án rögzítettük, a budapesti 36 Bisztróban tartott koncertünkön. Az egész teljesen élő.

Annakidején a Mini első korszakában tizenkét Cream nótát játszottunk Janóval. Abból kiválasztottuk a három legkedvesebbet, a „Crossroads”, „Sleepy Time Time” és a „Spoonful” című alapvetéseket.”

Továbbá három Mini „klasszik” is elhangzott, a „Vissza a városba”, a „Hívj fel” és a „Lusta blues”. Mindez félig, háromnegyedig angolul „soul”… Haha! Jenci blues-ai, a „Laza kapcsolat” és az „Ítéletnap” is ragyogók.

Feltétlen meg kell említeni még, hogy a Hármasfogat CD megvalósítása mögött álló személyzet is kiváló munkát végzett! A hangmérnök a sógorom, Horváth János volt, aki több mint harminc éve veszi fel és gondozza az élő koncertjeim kiadványait…

Ő az én emberem! (mindkettőnk ajka széles mosolyra nyílt)

Biztos találnál nála valami neked való csemegét. Nagyon elégedett vagyok a munkájával. Minden elfogultság nélkül mondom, hogy Jani az egyik legkiválóbb magyar hangmérnök! A borító pedig a másik sógorom, Bajnok Zsolt csodás munkája. Ő is pont harminc éve tervezi és vitelezi ki a CD és DVD kiadványaim grafikai arculatát. Hát, ismét egy igazi családi CD készült így el 2019 végére.

Van az albumon egy új szerzeményed is, a „Piramis blues”…

Igen, gondoltam jól illeszkedik ehhez a formációhoz. A szöveg kicsit hajaz a Pirá’ra…

Hármasfogat 2019

Feltűnt, hogy az utóbbi időben egyre több anyagod jelenik meg magánkiadásban. Így például a Hármasfogat mellett az Ádám & Misi, a Paul Camilleri feat. Adam Török, a RABB és a Török Ádám és a Mini formációk egyes kiadványai; vagy a csodák-csodája, a régi Mini talán legjobb koncertalbuma, 2018-ban napvilágot látott archív nyalánkság, az „Álomkoncert” CD is. Megosztod az olvasókkal, hogy mi ennek az oka?

Igen, persze! Leginkább a pályázati rendszer az oka.

Ha közvetlenül az előadót is támogatja valamelyik a minisztérium vagy állami alapítvány, nincs nagy szükség kiadóra. Különösen, hogy sok esetben a felvételeket, sőt még a gyártást is nekünk, zenészeknek kellett volna finanszíroznunk a szép új világban. Aztán kaptam felkérést külföldről is, például a svájciaktól, amit szintén egyszerűbb volt magánkiadásban teljesíteni. Harmadrészt pedig, hála az elkötelezett gyűjtőknek, kaptam csodás régi felvételeket is, amikkel senki sem akart törődni, én viszont úgy éreztem, hogy feltétlen meg kell osztanom a nagyközönséggel.”

A magánkiadások mellett van olyan anyagod is, amit csak online tettél közzé. Ilyen például a 2020-ben készült házi felvételed, az „Anti Virus Killer Robot”, melyet a karanténban csináltál, abszolút szólóban…

Igen, a pandémia alatt csináltam, a vírus ellen, Dórikával, a feleségemmel. Ő vette fel telóval a képet és a hangot, miközben én zenéltem a kis cuccommal, ami nagyon profi összeállítás: Mackie, Roland, Voiceplay, más csuda kütyük és persze én. Remélem, nem lesz több lezárás!

Török Ádám és Dóra 2021

2019. november 17-én egy szomorú apropó hozta össze a Mini tagjait. Sajnos végleg bezárt a Bem Rockpart 6. A búcsúbuli viszont nagyon jól sikerült. Felvétel is készült, mely az interneten megtalálható, ameddig található…

Nagyi, Papp Gyuszkó, Németh Karcsi, Diza, Kézdy Luca, Fehér Ádi és Török bácsi felállásban játszottuk le az utolsó bulit ott. Szomorú és egyben felemelő érzés volt ötven év után elbúcsúztatni a legendás helyszínt, a magyar progresszív rock bölcsőjét.

Tervezitek a Bem Rockpart Búcsúkoncert felvételének hivatalos kiadását, legalább hangban?

Nem. Csak az a félprofi felvétel készült, ami az interneten látható-hallható. Emléknek jó, újraélni jó, de egy önálló hanglemez elvérezne a hifiben.

Folytatjuk!

Fotók: Török Ádám, Gittinger Tibor, Jozé, kiadói archívumok, TTT Nemzeti Rockarchívum