Gödör – 2022. május 4.

AZ ESTE MENETE:

19:30 gyülekező, 20:00 Víg Mihály részleteket olvas fel a legendás filmműhelyről, a Balázs Béla Stúdióról készült interjúfilm forgatókönyvéből. A filmet ő készítette, jelenleg valahol kallódik…

20:30 Gödör Filmklub: DIXI
Oláh Lehel dokumentumfilmje, 56 perc, 2003

„…egy alternatív szórakozóhelyen lehetett olvasni a vécé falára skiccelt gondolatot: híresnek lenni annyi, mint szegényen élni, és szoborként végezni. Ez a klotyóbölcsesség alighanem kissé felületesre sikeredett, az illemhely ihletett filozófusának ugyanis elég lett volna körbenéznie a kócos művésztanya amúgy közismert vendégein, akik szegényen éltek, de reményük sem volt arra, hogy szoborként végezzék.

Az egyik asztalnál ott ült például Gémes János, azaz Dixi; ha úgy tetszik: egy valódi budapesti híresség. Filmekben játszó alkalmi színész és gondolatzsonglőr, aki egész életében egykedvűen vállalta, hogy ő csupán a történelem potyautasa.

Oláh Lehel több rövidfilm, közöttük díjnyertes alkotások rendezője, 2001 szeptemberében elhatározta, hogy filmet forgat róla. Akkor még nem sejtette: miközben a kamerák előtt ismerőseit, barátait beszélteti, az ezzel párhuzamosan készülő filmrészletek egyben főhőse életének utolsó hónapjait örökítik meg.”

(Trencsényi Zoltán / Nol.hu 2003. / A történelem potyautasa)

Rendező, forgatókönyvíró: Oláh Lehel, Operatőr: Dobóczi Balázs, Producer: Muhi András, Vágó: Politzer Péter, Szereplők: Gémes János, azaz Dixi, Bárdos Deák Ági, Demszky Gábor, Dénes József ’Dönci’, Müller Péter Sziámi, ef Zámbó István, Wahorn András, Péter Ogi, Kistamás Laci, Víg Mihály…

21:30 Menyhárt Jenő és Víg Mihály beszélget a film rendezőjével, Oláh Lehellel a korszellemről és a budapesti underground szubkultúrában való létezésről.

22:30 Mindezek után Víg Mihály és Menyhárt Jenő duója következik. Sok évtizedes közös múlt és párhuzamos történetek kötik össze őket, a műsorban pedig Trabant, Balaton, Európa Kiadó, Kex és még megannyi dal hangzik el.

A belépés egész este ingyenes. A program a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Budapest Brand közreműködésével valósul meg.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/521374466095457/?active_tab=discussion