LP / CD+DVD, QVP / GR1993 Records, 2022

Vannak úttörők és vannak követők. Miként vannak látnokok, költők és bőven vannak másolók is. Persze mint mindenre, a művészetre is igaz, hogy sokkal többen vannak az epigonok, mint akik eredeti ideákat is képesek magukban kiérlelni, majd eredményesen a társaik elé is tárni azokat. Mindenesetre duplán érdemes megbecsülni azokat, akik a nagyobb sikerek után is mernek kísérletezni, akik sokszor és bátran merészkednek túl a bevált sémákon.

A jazz, a folk, a prog rock és a world music sajátos fúziójában utazó Djabe együttes, az elmúlt negyedszázad során több, mint 15 stúdióalbumot-, és jóval több, mint 30 koncertfelvételt adott már ki. Ezek különféle változatai együttesen messze meghaladják már a százat, mégsem érezheti senki, még csak egy pillanatra sem, hogy önismétlő volna a Djabe produkció, vagy a csapat bőséges hanghordozó termése. Ugyanis az Égerházi Attila gitáros-producer vezette zenekar sorlemezről-sorlemezre képes új színeket mutatni, néha alaposan meg is lepve a rajongókat a folytonos kísérletezés eredményezte változásokkal. Miként a gazdag koncertkiadvány kínálatban szereplő dalismétlések sem fulladnak unalomba, mert a Djabe fiúk újabb és újabb verziókkal, hangszereléssel, vendégekkel és improvizációkkal tartják frissen és teszik érdekessé a rendkívül széles repertoárjukat.

Witchi Tai To Live 2019 CD+DVD, 2022

Míg vannak zenekarok, melyek újra és újra elkészítik ugyanazt a lemezt – persze nem pont ugyanazt, de ugyanolyat, mint amivel korábban ők vagy mások sikert arattak-, addig vannak együttesek, melyek albumról albumra más és más arcukat mutatják a közönségnek. Vállalva ezzel annak a kockázatát is, hogy a változások nyomán a közönség egy része akár el is pártolhat, ki is cserélődhet. És persze nyilván a jók között is vannak még jobbak. A legjobbak között is kedvencek. Így idővel minden repertoár kitermeli az abszolút közönség-kedvenceket. A Djabe esetében például az 1998-as „Witchi Tai To”, a 2003-as „Táncolnak a kazlak”, illetve a Steve Hackett Genesis-gitárossal és Gulli Briem Mezzoforte dobossal 2016-ban közösen improvizált, majd Barabás Tamás basszusgitáros-hangmérnök által 2017-ben készre szerkesztett „Life is a Journey – The Sardinia Tapes” kompozíciói számítanak egyértelmű közönségsikerek, melyek bárhol, bármilyen publikum előtt képesek az adott koncertprogram csúcspontjai közé emelkedni.

Így nem csoda, hogy az aktuális anyagaik készítése és bemutatása mellett Attiláék időről-időre visszatérnek az “Év Világzenei Albuma” címet is elnyert „Witchi Tai To” koronghoz. Melyből 2013-ban, a 15. évfordulóra új keverés készült. Majd 2018-ban a londoni Abbey Road Stúdióban végezték el a félsebességes vágást, Miles Showell specialista, a világ vezető half-speed vágó hangmérnökének segítségével. Végül Európa legjobb gyárában, a holland Record Industry-ban préselték két 180 grammos, 45-ös fekete vinil lemezre.

A 20 éves jubileumi kiadást egyebek mellett egy lemez-újrabemutató miniturné is követte, melynek 2019. március 20-i MOMkultbeli záró állomásán kép- és hangfelvétel készült. A rendhagyó koncertkörútra újra összeállt a Djabe eredeti felállása, így az Égerházi-Barabás duó ismét kiegészült Muck Ferenc szaxofonossal, valamint a néhai Sipos András ütőssel és énekessel, akit felvételről idéztek vissza az előadásokra. Továbbá természetesen a jelenlegi Djabe formáció tagjai, Koós-Hutás Áron trombitás, Kaszás Péter dobos-énekes és Nagy János billentyűs is színpadra léptek. Az aktuális kvintett elsősorban az általuk készített „Flow” album anyagából szemezgetett, majd a végére ismét csatlakozott hozzájuk Mucky.

Koós-Hutás Áron és Muck Ferenc, MOMkult 2019

A különleges koncertanyag először 2022. március 3-án látott napvilágot, egy digipak csomagolású CD+DVD kiadvány formájában. Majd 2022. április 23-án, a Record Store Day keretén belül megjelent a vinil verzió, a Quality Vinyl Projects legújabb kiadványa is, a minden tekintetben csúcsminőséget jelentő „Witchi Tai To Live 2019” nagylemez.

Míg a DVD az est teljes műsorának felvételét tartalmazza, surround hangzású koncertfilm formájában, addig a CD és az LP verzió – terjedelmi okokból- szerkesztve lett. Ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a hanghordozók programja elsősorban a „Witchi Tai To” dalokra és egyéb korai kompozíciókra koncentrál, azokat egészíti ki néhány újkori Djabe szerzemény.

A „Witchi Tai To Live 2019” LP-változatának műsora tartalmilag úgy néz ki, hogy a korongon található tíz szám felében a „Witchi Tai To” album, mára már klasszikussá érett kompozícióinak 2019-es koncertverzióit hallgathatjuk meg. Konkrétan a címadó, a „Visions”, a „Coffee Break”, a „Gallop” és az „Early Morning Snow” hangzik el. Utóbbi dupla érdekessége, hogy Tamás nagybőgőzik benne; illetve hogy az „Early Morning Snow” legelső alkalommal került koncertprogramba, még a korabeli lemezbemutató turnén sem szerepelt.

További két tétel, a „Curved Mirror” és az „Another Dive” a koncertfelvételkor még friss „Flow” LP-ről hangzott el. Ezeken felül a „Witchi Tai To Live 2019” nagylemez műsora további három szerzeménnyel képviseli a Djabe első formációját, a hőskort. Így meghallgathatjuk a „Lay-O-Lay Ale Loya” lemez „Final Word” című csodás zárótételét, valamint a debütalbumról a „Djabe” és a „Venezia” című örökzöldeket is. A „Djabe” dal egy újabb változata annakidején felkerült a „Witchi Tai To” dupla CD-s változatára is, így részben ahhoz is kötődik.

A vadonatúj nagylemez B-oldalát nyitó „Venezia” aktualitása, hogy a Djabe zenekar idei velencei koncertje pont egy napra esett a legutóbbi Record Store Day 2022. április 23-i dátumával, vagyis a Witchi Tai To Live 2019” LP megjelenésével. Így miközben a lemezboltokban elérhetővé vált a lemezkülönlegesség, az olasz közönség élőben is hallhatta a klasszikus Djabe szerzeményeket, valamint a „The Magic Stag” című 2020-as stúdióalbum kompozícióit.

A Djabe zenekar Velencében, a Szent Márk téren, 2022

Mivel a QVP és a GR1993 Records által gondozott hanglemezek több kategóriával feljebb állnak, mint az egyéb hazai kiadók produktumai, nem volna sok értelme minden egyes alkalommal arról értekezni, hogy mennyivel több szakértelem, minőségi munka és professzionális partner gondoskodik a művészeik számára az adott időszakban elérhető csúcsminőségről.

Inkább csak azon szoktam a fontosabb hazai megjelenések alkalmával elmerengeni, hogy hány, de hány magyar előadó érdemelné még meg, hogy a tisztes iparosok és megjátszós kontárok helyett inkább egy másik, hozzájuk méltó, a legfelső ligában játszó kiadó gondozná a felvételeiket. Hogy kis hazánkban is milyen nagyszerű hangfelvételek léteznek, melyek bőven megérdemelnének egy-egy olyan újrakiadást – akár egy-két évvel a gagyi LP kibocsátás után is-, mint például a Mezzoforte „Surprise Surprise” klasszikusának QVP verziója.

Persze ehhez az sem ártana, ha a művészek és műkritikusok legalább néha vennék maguknak a fáradtságot és a saját fülükkel győződnének meg a különbségről. Mert bizony, még egy alsó-középkategóriás, olcsó otthoni cuccon is kijön a megfelelő dinamika, a valódi hangminőség, hát még egy Hi-Fi/High-end szalon bemutatótermében, hozzáértő szakemberek által beállított csúcsmodelleken…

Witchi Tai To Live 2019 LP, 2022

Djabe: „Witchi Tai To Live 2019

DVD+CD 2022:

DVD, Part 1:

1. Visions
2. Djabe
3. Early Morning Snow
4. Coffee Break
5. Tulanben
6. Gallop
7. Venezia
8. Witchi Tai To
9. Final World

DVD, Part 2:

10. Flow
11. Another Dive
12. White Bears
13. Curved Mirror
14. Deep Lights
15. Message From 7759
16. Distant Dance

CD:

1. Visions
2. Djabe
3. Early Morning Snow
4. Coffee Break
5. Gallop
6. Venezia
7. Witchi Tai To
8. Final World
9. Another Dive
10. Curved Mirror
11. Deep Lights
12. Message From 7759
13. Distant Dance

RSD special, QVP LP 2022:

Side A:

1. Visions
2. Djabe
3. Early Morning Snow
4. Coffee Break
5. Gallop

Side B:

1. Venezia
2. Witchi Tai To
3. Curved Mirror
4. Another Dive
5. Final Word

Fotó: Égerházi Attila / Djabe Archívum, Mernyó Ferenc, Trásy Zsombor