„A háború művészete” címmel hamarosan megjelenik a 2004-ben alakult révkomáromi Kerecsen második stúdióalbuma.  A miskolci Hangart Recording stúdióban, Károly Tamás vezényletével rögzített nyolc dalt az őserő, a múlt-jelen gondolatisága, a magyarság lelkivilágát érzékeltető öröm és bánat egy zenei komplexitásban tükröződő világa jellemzi. A zeneileg rendkívül sokszínű, hard rock, metal, blues, pszichedelia, stoner, acid, progresszív és folk (archaikus magyar népzenei) hatásokat felvonultató, változatosan hangszelt lemez dalai komplex egységet alkotnak, a negyvenpercnyi muzsika mindvégig beszippantja, magával ragadja a hallgatót.

Kerecsen:

Varga Zsolt (ének, gitár, 2004-)

Ferusz Krisztián (basszusgitár 2014-)

Hatala Jani (dob 2014-)

Rózsás Attila (gitár 2021-)

Farkas Bianka (ének, vokál, hegedű 2021-)

Farkas Bernadett (ének, vokál, akusztikus-és ritmusgitárok 2021-)

Albumelőzetes videóklip (2021. február) a Széna tér című (Cseh Tamás – Bereményi Géza) feldolgozás dalhoz készült.

KERECSEN- A HÁBORÚ MŰVÉSZETE (2022) – Varga Zsolt szavaival…

Betyárnóta

Ez egy magyar népdalfeldolgozás még a betyár időkből. Mint általában a népdaloknak, ennek a dalnak is több szövegi változata ismert. Utólag megtudtam, hogy több rock banda is feldolgozta ezt a dalt, mint például a Cool Head Klan vagy a Romantikus Erőszak, csak más címet adtak neki és teljesen másképp álltak hozzá zeneileg. A hagyományos rock hangszerelést egy citerával gazdagítottuk – Ozsvald Dávid „elkövetésével”…

Ez nem rakenroll

Ez egy fricska akar lenni, miszerint semmi nem az, aminek látszik. Konkrétan a rock and roll-ra hegyeztük ki a témát, de ez a megállapítás majdnem mindenre vonatkozik, ami körülvesz bennünket. Attól, hogy egy dal torzított gitárokra meg dobokra épül, még jellegét tekintve simán lehet mulatós, csárdás. Rengeteg ilyen jön szembe egy ideje…

A fiúk, akik előre mentek

Az utóbbi években sajnos nagyon sok barátunk, hozzánk közelálló ember távozott közülünk. Nekik állít emléket a nóta. Zeneileg nem kimondottan egy siratódal, inkább amolyan pörgős rock szám. Az a fajta zene, ami szerintem nekik is tetszene. Ez az egyik nóta a lemezen, ahol Horváth Zsolti (Lord, ex-Deák Bill BB) „tömít” Hammond orgonán.

Kali juga

Magyarul a „Vaskor”. A Bhagavad gita említi így ezt az időszakot, amit a Jelenések könyvében is leírtak. Mintha csak az elmúlt száz évet látnánk. Erős riffel indul a dal, majd rögtön le is csendesedik, mint amolyan vihar előtti csend. Innen aztán fokozatosan erősödik, fokozódik, hömpölyög a végére vad folyóként vágtázik. Az egyik legkomplexebb tétel az albumon.

Limanova 1914

Az első világháború magyar hőseinek állít emléket, akik Limanovánál gyakorlatilag megfordították, ha nem is a háború végkimenetelét, de – legalábbis onnantól kezdve- a magyar hadsereg végig offenzívában harcolt. Két katonanótából gyúrtuk össze ezt a számot. Kemény, döngölős riffel indul, jó kis döngölős középtempóban kalapál egész végig a nóta.

Az egyik alaptéma – „ Esik az eső, ázik a heveder” – Bartók Béla gyűjtéséből származik, eredetileg 1848-as huszárdal, katonanótaként szerepelt, mely a marosvásárhelyi 22. pótzászlóalj legénységétől gyűjtött 1916 augusztusában, de ugyanő lejegyezte a dalt Rákoskeresztúron és Békés vármegyében is. Az I. világháborúban a 22. pótzászlóalj I. és II. századának éneke volt.

Militaris Congratulatio

Bocskay István dicsőítésére írta Debreceni János a szöveget a 17. században. A dallam egy középkori egyházi ének dallama. A szöveg eredetileg sokkal hosszabb, mi ezt a négy versszakot választottuk ki a mi verziónkhoz.

Szomorú az idő

Bukovinai magyar népdal, egy szerelmi ballada, igazából egy csúnya szakításról szól. Pál Krisztivel énekelek benne duettet. Itt is besegítenek vendégzenészek – Rácz Csabi csellón játszik gyönyörű harmóniákat, míg Czifra Zsolti hegedűszólóval gazdagítja a produkciót.

A népdal történetéhez hozzátartozik, hogy Kodály Zoltán gyűjtötte a bukovinai Istensegíts településen 1914  áprilisában.

Széna tér

Cseh tamás és Bereményi Géza azonos című dalát dolgoztuk fel. A dal szövege Budapest 1945-ös ostromának, hőseinek és áldozatainak állít emléket. Eredetileg ez a szerzemény egy gyönyörű akusztikus nóta gitárral, harmonikával. Mi egy hömpölygős, riffelős, epikus dallá gyúrtuk. Óriási szerepe van a dinamikának benne, mivel a szám elég hosszú, nincs benne refrén és gyakorlatilag ugyan az a verze ismétlődik benne végig.  A hangzást a fent említett Rácz Csabi cselló-, és Horváth Zsolti zongora és Hammond játéka erősíti, árnyalja, hol, mit kell éppen.

Csellón Rácz Csabi, a Pozsonyi Filharmónia csellistája zúz velünk. Róla annyit kell tudni, hogy nem idegen tőle a műfaj, mivel olyan világsztárokkal volt szerencséje együtt dolgozni, mint például: Michael Kiske, Udo vagy Floor Jansen! 

Diszkográfia:

2005 – Örvénylő folyón át ível a híd (Demo)

2008 – KerecseN (Demo)

2016 – KerecseN (Demo)

2016 – KerecseN – Majom a trónon (Album)

2022 – KerecseN – A háború művészete (Album)

Web: http://www.kerecsen.com

Facebook: https://www.facebook.com/kerecsen.zenekar

A zenekar Youtube csatornája: https://www.youtube.com/channel/UClNmAUwxfY8gr-lnODUEqyA