2022. október 12. – Analog Music Hall, Bp.

A 30. jubileumát ünneplő amerikai Tommy Castro & The Painkillers zenekar végre Magyarországot is útba ejti őszi Európa-turnéja során. Október 12-én a budapesti Analog Music Hall-ban várja a hazai blues-rock kedvelőket az idén is számos nemzetközi díjat begyűjtő zenekar.

Az ősz legfontosabb hazai blues koncertje lesz ez a fellépés, hiszen Tommy Castro és csapata három kategóriában is a legjobbnak bizonyult idén májusban Memphisben, a 43. Blues Music Awards-on. Elnyerték az ‘Az év albuma’ (‘A Bluesman Came To Town’), ‘Az év legjobb zenekara’ illetve a ‘B.B. King díj az év legjobb szórakoztató előadójának’ címeket is, de a Blues Blast magazin több mint 10000 szavazója is a 2022-es év legjobb blues zenekarának választotta a Tommy Castro & The Painkillers-t.

A blues szcéna egyik legkarizmatikusabb előadója Tommy Castro, aki a ’90-es évek eleje óta szállítja a jobbnál-jobb lemezeket, és a legendás nagy blues elődökhöz hasonlóan végnélküli turnékon, rengeteg élő fellépésen népszerűsíti a műfajt. 2009 óta a már több mint 50 éves múltra visszatekintő Alligator Records adja ki a lemezeit, ami a Chicago blues kedvelői számára egy megkerülhetetlen forrás.

A legnehezebb dolog – mondja a nemzetközileg kedvelt soul-blues rocker, Tommy Castro –, hogy légy önmagad, kockáztass, és ragadd magaddal a rajongóidat is! Hosszú, folyamatosan fejlődő karrierje során a gitáros, énekes és dalszerző mindig hű maradt önmagához, miközben felfedezett, fejlődött és új zenét alkotott, és több ezer odaadó rajongóját is magával tudta ragadni. 1994-es szólódebütálása óta 16 albumot készített – az utolsó hetet az Alligatornak –, amelyek mindegyike egy-egy egyedi fejezete Tommy Castro pályafutásában. A R&B-től a forró blueson át a tüzes, lecsupaszított rock ‘n’ rollig minden megközelítés Castro rendíthetetlen zenei alapjaira épül – az 1960-as évek gitárhatású bluesának dinamikus keverékére ez a muzsika, amely a memphisi blues kötődésről tanúskodik. Ezt a zenét az ő énekhangja és szenvedélyes gitármunkája hajtja.

A Blues Revue-ben így írtak róla: „Tommy Castro nem tud hibázni.” Castro új albuma /2021/, a Tommy Castro Presents A Bluesman Came To Town című, a zenei gyökerek Odüsszeiaja, mely egy időtlen történetet mesél el. Ebben a különleges projektben Castro és a Grammy-díjas producer, Tom Hambridge hozta össze a 13 dalt.

Amiről Castro így nyilatkozott: „A vele való együttműködés még jobb volt, mint képzeltem. Volt egy vázlat a történethez, aztán Tom és én átbeszéltük ezt, és a dalok elkezdtek szervesen kinőni egymásból. Az A Bluesman Came To Town nem egy rólam szóló történet – viszont az én és a barátaim tapasztalataiból jött a sztori. Sok éven át személyesen láttam, milyen odakint az úton, mikor turnézol.”

Joe Bonamassa így nyilatkoztott róla korábban: „Tommy mindig is a legjobb volt a bluesgitárosok között. Mindig nagyszerű koncerteket ad.”

Castro 1955-ben született San Joséban, Kaliforniában. 10 évesen fogott először gitárt a kezébe. Már korán Elvin Bishop, Taj Mahal, Mike Bloomfield és más korabeli bluesművészek bűvöletébe esett. Szinte minden jelentős rock és soul fellépésre elment: Ike és Tina Turner, Janis Joplinon, J. Geils Band, Tower Of Power – szinte mindent látott, ha azok a művészek a környéken léptek föl. Látta John Lee Hookert, Albert Kinget, Buddy Guyt és Junior Wellst ugyanabban a helyi blues bárban, a JJ’s-ben, ahol gyakran jamelt ő is és arról álmodozott, hogy egy nap ki fog törni innen.

Folyamatosan csiszolta gitártudását és énekhangját, és megtanulta, hogyan ragadja meg a közönséget. Tommy különféle Bay Area-i zenekarokban játszott, és hamarosan hírnevet szerzett magának, mint nagyon tehetséges előadó. 1992-ben megalakította az első Tommy Castro Bandet, és azóta sem hagyta abba a turnét. 1995-ben, nem sokkal azután, hogy megjelentette első albumát a Blind Pig Recordsnál, a The Tommy Castro Band-et három évadra választották házi zenekarnak az NBC Televízió Comedy Showcase műsorába (közvetlenül a Saturday Night Live után sugározzák). A műsort hetente nézők milliói nézték, és ez megerősítette Tommy hírnevét.

Budapesti fellépésüket ajánljuk mindenkinek, aki nyitott a bluesban és R’n’B-ben gyökerező, dallamos, de a hangszeres improvizációkat sem mellőző élő muzsikára. Tommy Castro és zenekara minden bizonnyal egy emlékezetes és nagyon hangulatos szerda estét varázsol majd az Analog Music Hall koncerttermébe.

Jegyek elővételben kaphatók a TIXA.HU online rendszerében (6900 Ft) és a koncert napján személyesen a helyszínen, 7500 Ft-os áron.

További részletek a koncert Facebook oldalán.

A zenekar tagjai:

Tommy Castro – gitár, ének

Randy McDonald – basszusgitár

Michael Emerson – billentyűs hangszerek

Bowen Brown – dob

www.tommycastro.com

Kapunyitás: 19:00 // Kezdés: 20:00