Punk és finger-picking

Tavalyi telt házas koncertje után, a The Dead South szinte napra pontosan visszatér a tett színhelyére, hogy ismét elhúzzák a nótánkat bendzsón, csellón, mandolinon. November 16-án az Akvárium Klubban lép föl a csapat.
Bendzsó, mandolin, cselló és gitár a kezekben, szakáll az arcokon: a The Dead South minden bizonnyal úgy néz ki, mintha bluegrass tradicionális zenészek lennének. De mivel a földrajzi körülmények miatt kívülállók a bluegrass világában – hiszen ők a kanadai prériről származnak – és egyenlő részben hatott rájuk a finger-picking és a punk, kevés összehasonlítást lehet tenni a négytagú akusztikus zenekarokkal. A YouTube által megszerzett globális rajongótáborral, a német rock klubokban elért korai sikerekkel, valamint teltházas koncertek sorával a világ több kontinensén elmondhatjuk, hogy amit a The Dead South játszik, az nem a régi idők vonós puristáinak való country. 

A The Dead South elsősorban egy testvériség, amely az egyetemen alakult és az úton kovácsolódott össze, és szinte mindenhol, ahová csak eljutnak, egészen jól érzik magukat a totális anomália szerepében. Az akusztikus zenéjük progresszív, feszes szerkezetű, a bonyolult szólókat és harmóniákat részesítik előnyben és ez eddig két JUNO-díjat hozott számukra az év tradicionális albuma kategóriában, a legutóbbit a Sugar & Joy (2019) című albumért. Ezt 2020-ban követte a Served Live című dupla élő album, amely a válság idején éltette és támogatta az élőzene-ipart.

A most megjelent Easy Listening for Jerks, Parts I & II című dupla EP-jükkel a The Dead South megtalálta a saját egyensúlyát punk eredete és a bluegrass világa között. A dupla EP egy, az identitásról, a hatásokról és az inspirációról szóló erős állásfoglalás, a dalok egy olyan zenekart mutatnak, amely új zenei területre lépett, miközben hű marad önmagához.

A Dead South másfél évnyi bezártság után 2021 szeptemberében kelt újra útra, azóta kétszer átszelte az Egyesült Államokat, egyszer pedig Európát. Most, hogy a turnézás többé-kevésbé újra beindult, a The Dead South arra számít, hogy 2022-ben több mint 125 000 jegyet adnak el, és négy észak-amerikai, valamint négy európai és brit turné szerepel a naptárban. A tavalyi koncertből kiindulva Budapest is kiveszi a részét bőven a számok gyarapításából: találkozzunk november 16-án az Akvárium Klubban!

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/438381504968055