Akusztikus-beszélgetős koncertek a kávézóban

A Művészetek Házában, a kávézóban, a Blahalouisiána akusztikus koncertjével indul a Müha Klub december 8-án. A koncertsorozat koncepciója szerint a „csendesülős” események félórás irányított beszélgetéssel kezdődnek, melynek a Rockinform és az MKK munkatársa, Tamás Krisztián a narrátora.  

A Miskolci Kulturális Központ belvárosi helyszínén /kávézó/ már korábban is voltak koncertek, például a Jazz Inside 2022 tavaszától tart itt klubesteket sikerrel. Érdemes végigfutni a vadonatúj programsorozat elemein: december 8. – Blahalouisiana, január 26.- Felefánt /Szendrői Csaba-Tóth András/, februárban a Dorogi, illetve Ripoff Raskolnikov lép fel, márciusban a Lázár Tesók (az Esti Kornél tagjainak akusztikus műsora), míg áprilisban Beck Zoli játszik majd 30Y dalokat az aprócska színpadon. A koncertek nagyobb része az NKA és a Hangfoglaló Program támogatásával valósulnak meg.

 A Művészetek Háza speciális akusztikus koncertjeinek célja, hogy az adott fellépőt új oldaláról mutassák be a rajongóknak és érdeklődőknek egyaránt.

A klub decemberi első vendége a székesfehérvári illetőségű beat-rock és pop-soul zenekar, a Blahalouisana. A zenekar idestova 10 éve alakult, első daluk rögtön dobogós lett az MR2 top 30-as listáján. Innentől elindult azóta is töretlenül felfelé ívelő karrierjük. A hirtelen berobbanó kezdetek után nemcsak a VOLT fesztiválon léptek fel, de a PeCsában is bizonyíthattak a Morcheeba előzenekaraként. A zenekar 2014-ben jelentkezett egy komoly megmérettetésre, ahol olyan előadókkal versenghettek, mint az Ivan & The Parazol, a Halott Pénz vagy a Cloud 9+ és ennek az évnek a végén kiadták kislemezüket is, ami hatalmas siker lett. Nem véletlen, hogy egy évvel később bejárhatták a legnagyobb nyári fesztiválokat az országban és nemcsak új szerzeményeket adtak ki, de videókat is forgattak ezekhez. Első önálló nagylemezük 2016-ban jelent meg. Saját bevallásuk szerint inspirációikat leginkább a ’60-as évek beat zenéjéből, a bluesból és a countryból szerzik. Őket hallhatjuk majd az év végén elsőként a Müha kávézó színpadán.

A szervezők mottója: „Úgy gondoljuk, hogy mindenkinek nálunk a helye, akár rajongó, akár nem, hiszen úgyis azzá válik, ha eljön hozzánk egyszer a Müha klubba.”

A kávézó befogadóképessége korlátozott, így minden meghirdetett rendezvényre érdemes mielőbb jegyet váltani, hisz’ 60 jegy pillanatok alatt elkel. /A decemberi Balahalouisiana koncertre már telt házas!/

Legközelebbi elérhető esemény a Felefánt.

Az Elefánt zenekar eredetileg duó formáció volt, Szendrői Csaba és Tóth András alapította. Bár még a kezdeti, szombathelyi időkben is volt, hogy otthoni zenésztársak/barátok segítették őket, 2012-ig főként ketten írták a dalokat. A Kodály method kapcsán állt össze a mai formájában ismert zenekar. Már jó pár Elefánt zenekari év a hátuk mögött volt, amikor felmerült, hogy ketten is zenélhetnének újra. A FELEFÁNT leginkább kedvelt Elefánt dalokat játszik, minimális hangszereléssel, gitár-ének, esetleg dobgép köntösben tálalva, a pillanat szülte hangulattöredékekkel megspékelve. Ezek mellett időnként előkerül egy-egy kiadatlan dal, egy-két feldolgozás is és Csabi köteteiben szereplő művek is. A közvetlen és családias hangulat mellett improvizatívabb és spontánabb, ami a Szendrői-Tóth féle zenélésre már az elején is jellemző volt. Rengeteget játszanak egymás mellett a srácok, szavak nélkül is érzik egymást. Ezeken a koncerteken bármikor történhet valami váratlan zenei impulzus, általában sodródnak is ezzel, ettől válik bensőségessé, természetessé, intimmé, váratlanná, így a közönség számára is felszabadítóvá. 

A Felefánt koncert Facebook eseménye: https://www.facebook.com/events/835838691082318 

A cikk az NKA és a Hangfoglaló Program támogatásával készült.