Május 19-én meghalt Andy Rourke, a The Smiths basszusgitárosa, aki 59 éves volt. Rourke halálát az egykori zenésztárs, Johnny Marr jelentette be a közösségi médiában. Andy egy hosszú hasnyálmirigyrákos betegségben halt meg.

Marr ezt írta közösségi oldalán: „Andyra kedves és gyönyörű lélekként emlékeznek majd azok, akik ismerték, és rendkívül tehetséges zenészként a zenerajongók.”

Rourke leginkább arról volt ismert, hogy az 1982-es megalakulástól az 1987-es megszűnésig a The Smiths fő basszusgitárosa volt. Rourke hallható a The Smiths mind a négy stúdióalbumán: The Smiths, Meat Is Murder, The Queen Is Dead, Strangeways, Here We Come. A The Smiths-en kívül Rourke a Freebass szupercsapatnál is alapító volt és fellépett a New Order Peter Hook és a Stone Roses Mani-val is. Valamint felvételt készített a The Pretenders 1994-es ‘Last of the Independents’ és a Moondog One című lemezére az Oasis egykori gitárosával, Boneheaddel.

Rourke 11 évesen ismerkedett meg Marr-ral, a páros az iskolájuk próbatermében zenélgetett. Négy évvel később, az iskola befejezése után Rourke megalakította a The Smiths alternatív rockbandát Manchesterben Marr-ral, Morrissey-el és Mike Joyce dobossal.

Johnny Marr egy hosszabb tisztelgésben az Instagramon így emlékezett vissza Rourke-kal való kapcsolatára: „Andy és én iskolásként találkoztunk 1975-ben. A legjobb barátok voltunk, mindenhova együtt mentünk, együtt is laktunk. Andy és én minden időnket zenetanulással, meg szórakozással töltöttük, és azon dolgoztunk, hogy a lehető legjobb zenészekké váljunk. Andy akkoriban gitáros volt, és jó csinálta, de amikor felvette a basszusgitárt, akkor találta meg az igazi hivatását, és egyedülálló tehetségként virágzott ki.”

A The Smiths megszűnése utáni barátságukról így írt: „Az évek során megőriztük barátságunkat, függetlenül attól, hogy hol voltunk vagy mi történt velünk. Személyes büszkeség – és szomorúság-, hogy Andy utoljára velem játszott a színpadon. Velem és a zenekarommal a Maddison Square Gardenben 2022 szeptemberében. Különleges pillanat volt… Andyre mindig emlékezni fog, aki ismerte őt. Kedves és gyönyörű lélekként, a zenét szeretők pedig kiemelkedően tehetséges zenészként.”

Rourke halálhírét követően több zenész és a szakma képviselője is a közösségi médiában tisztelgett a néhai basszusgitáros előtt.

A Suede basszusgitárosa, Mat Osman ezt írta: „Teljesen egyedi volt, egy ritka basszusgitáros, akinek a „hangját” azonnal fel lehetett ismeri. Annyira tisztán emlékszem arra, hogy a Barbarism riffjét próbáltam megtanulni, és elcsodálkoztam ezen az acélos funkon, ami végigvezeti a számot.”

A New Order basszusgitárosa, Tom Chapman a következőket írta: „Igazi inspiráció volt ő számomra, és az ok, amiért Manchesterbe költöztem, hogy zenész legyek. Ő volt az egyik legjobb basszusgitáros, aki Manchesterből jött. Ha ő nem lenne, valószínűleg én sem lennék ma a New Order-ben…”

Sonny Marr, Johnny Marr lánya szintén a Twitteren osztotta meg tiszteletét a néhai zenész előtt, leírva Andy és apja kapcsolatát: „Andy Rourke hihetetlen ember volt; okos, kedves és nagyon vicces. Ő és az apám testvérek voltak… Hálás vagyok minden örömért, amelyet Andy hozott az életünkbe. Ez az, amire emlékezni fogok.”