• 2023. június 7-én audiofil bemutató

Régóta ismert, hogy a Djabe mennyire elkötelezettje a csúcsminőségű hanghordozóknak és az azokhoz nélkülözhetetlen professzionális felvételeknek. A világ egyik legjobb fúziós jazz / world / prog / rock bandájaként pedig már nagyon régen kiléptek a szűkös hazai keretek közül, évről-évre jobbnál-jobb albumokat készítve, nemzetközi szinten is kimagasló kiadványokon közölve az éppen aktuális művészi mondanivalójukat. Egyebek mellett elsők között készítettek multimédiás CD-t, adtak ki digipakot, melyek ugyanúgy az Abbey Roaddal való együttműködés gyümölcsei, mint a díjnyertes DVD-Audió kiadványuk vagy a félsebességen vágott 45-ös fordulatszámú audiofil vinil lemezeik. Miként a holland Record Industry-ban préselt vagy vágott lemezeik is kedveltek a Hi-Fi és a High-End szerelmesei között. Mi több, az utolsó tíz esztendő Djabe vinil kiadásai, egyenesen a kiállítások és bemutatótermek gyakori tesztlemezeinek számítanak.

Amire azonban még sem náluk, sem az itthoni jazz vagy prog rock színtér egyéb fontos előadói esetében sem volt még korábban példa, hogy ezúttal együtt és egyszerre, direktben játszottak fel egy dupla albumhoz való dalcsokrot, kizárólag analóg eszközökkel dolgozva. Ezáltal a digitális technika okozta butítást, hangminőség-romlást teljes egészében kiküszöbölve.

Már több lemezüket is rögzítették analóg technikával, illetve mindig analóg mesterszalagról vágják a lemezeiket, de direktben még nem rögzítették lemezre egyetlen albumukat sem, ám ez nem csak a végső hangminőséget tekintve számít komoly szintlépésnek, hanem a felvétel körülményeit tekintve is. A négy lemezoldalt ezúttal ugyanis négy menetben rögzítették, stúdiókoncert szerűen, ahol a „javítás” egyetlen lehetősége a rézlemez kidobása, majd új felvétel indítása volt egy új nyerslemezzel. Tehát már alapból nagyon felkészült zenészek és összecsiszolt produkció szükségeltetik egy ilyen jellegű projekt kivitelezéséhez és akkor még hol vannak a megfelelő minőségű analóg eszközök, illetve az azokhoz megfelelő szaktudást társító szakemberek…

Art In Tone 2LP, 2023

I. Art In Tone 2LP
(2 x 45 RPM audiofil vinil lemez)

A projekt zászlóshajója egy dupla nagylemez, melyet már a Djabe legújabb, a Before albumon is hallható felállása játszott fel. Ugyanis a 2022 szeptemberében lezárult korszak után, az akkor frissen megújult Djabe zenekar októberben már Hollandiában járt, ahol a Barabás Tamás, Égerházi Attila, Kaszás Péter, Koós-Hutás Áron és az új billentyűs, Bubenyák Zoltán különleges lemezfelvételt készítettek Record Industry lemezgyár Artone stúdiójában. A zenekar egyből lemezre vettel fel a dupla album négy oldalát. A rögzítés a Direct Metal Mastering vágógépen történt, kizárólag csúcsminőségű analóg berendezéseken.

Égerházi Attila, 2023

„Az ARTONE stúdió csúcsminőségű technikájának és a stúdió munkatársai felkészültségének köszönhetően az eredmény egyedülálló a zenekar történetében. A lemezek olyan fokon adják vissza az analóg hangzást, ami nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő. Barabás Tamás, a zenekar hangmérnöke és basszusgitárosa szorosan együtt dolgozott a stúdió szakembereivel, Rinus Hooning és Martijn Schouten mérnökökkel a felvétel során.” – fogalmazott Égerházi Attila, a projekt producere a különleges felvétel kapcsán, majd a konkrét részletekkel kapcsolatban a következőket árulta még el:

„A QVP három fontos kritériumot határozott meg a minőségi lemezkiadás alapköveként. Első a kiváló minőségű hangfelvétel készítése. A rögzítéstől a keverésen át a maszterig. A második a lemezvágás tökéletes kivitelezése. Mivel ez nagy tapasztalatot és szaktudást igénylő feladat, oda kell figyelnünk, hogy kire bízzuk ezt a feladatot. A harmadik pedig a jó minőségű gyártás és minőségellenőrzés.

A Djabe anyagok esetében saját stúdiónkban Barabás Tamás vezetésével mindig is odafigyeltünk a jó minőségű felvételek készítésére, sok esetben analóg nyersanyagra. A Tamás kezei alól kikerülő Djabe keveréseket és masztringet már 25 évvel ezelőtt is méltatták a londoni Abbey Road Studios szakemberei. A Beatles egykori szentélyében 2017 és 2019 között megrendelt félsebességes vágások (half-speed cut) esetében a vágásokhoz használt mesterszalagokról pedig már felsőfokon nyilatkozott Miles Showell világhírű masztering és lemezvágómérnök.

2015-ben, több más gyárral történt próbálkozás után kapcsolatba léptem a hollandiai Haarlemben található Record Industry-val. Hamar bebizonyosodott, hogy Európa legjobb gyárával kezdtem el az együttműködést. Az ötvenes évek óta folyamatosan dolgoznak, szakembereik rendkívüli tapasztalattal rendelkeznek – mind a lemezvágás és a gyártás területén egyaránt. Mindezeket Miles Showell is visszaigazolta az Abbey Road studióban lezajlott beszélgetéseink során. A Record Industry vezető hangmérnökére, Rinus Hoonig-re mint egyfajta iránytűre hivatkozott a lemezvágással foglalkozó szakemberek esetében. Rinus kezdetektől fogva felel a Djabe lemezek vágási feladataiért, és külön öröm számunkra, hogy időközben Djabe rajongóvá is vált. Rinus egyébként 1973 óta foglalkozik hanglemezek vágásával. A szakma a kisujjában van.”

Az Artone Stúdióban készült felvételek javarészt korábbi Djabe klasszikusokból állnak, a jelenlegi Djabe felállás felfogásában újrajátszva. Innen jönnek még csak az érdekességek, hiszen a D oldalon található még egy improvizáció, valamint egy Genesis alapvetés is, méghozzá az egyik főhőssel. Steve Hackett gitár-fenoménnal karöltve.

Attila így emlékezett vissza:

„A végére hagytunk egy slusszpoént. Steve Hackett nem tudott velünk eljönni erre a felvételre, de mégis becsempésztük őt. Egy magnószalagra előre felvettük az In That Quiet Earth című Genesis szám beli gitárjátékát. A másik sávra metronóm került, amit dobosunk Peti hallgatott. Ennek segítségével szinkronban tudtunk játszani Stevvel. Így végül ő és a hallgatók sem maradtak ki a jóból. Az előre felvett szalagot egy másik Studer A80-as magnóról Rinus indította el Tamás jelére. Így minden analóg maradt továbbra is.”

A kész korongok egy fotókkal gazdagon illusztrált informatív gatefold borítóba kerültek, melynek borítóján elolvasható a felvétel története. A kiadvány harmadik vinil korongja egy bónusz koncertfelvétel, mely a 2019-es budapesti HIFI Show alkalmával került rögzítésre, szintén teljesen analóg eszközökön, egy 24 sávos szalagra. Az Art In Tone boxot pedig egy DVD teszi teljessé, melyen végigkövethetjük az Art In Tone mind a négy lemezoldalának megszületését. Majd a Making Of Art In Tone című dokumentumfilmből és a Direct-To-Disc Recording Session At Artone Studio filmklipből további kulisszatitkokat is megismerhetünk, láthatunk, hallhatunk.

Art In Tone Tape 1., 2023

II. Art In Tone 2xmaster tape copies
(2 x SM900 mesterszalag másolatok)

A lemezfelvétellel egy időben a zenekar magnószalagra is rögzítette a felvételeket. Ennek két oka is volt. Egyrészt vissza tudták hallgatni az egyben feljátszott lemezoldalakat, és el tudták dönteni, hogy az adott lemezoldal mehet-e sokszorosításra, vagy újat kell felvenni. Egyúttal az így rögzített szalagok lehetőséget adtak kiváló minőségű mesterszalag másolatok készítésére is.

Különleges lehetőség, hogy mindez bárki számára elérhető, hiszen a dupla lemez négy oldalának mesterszalag másolatai mostantól rendelhetők, illetve a dedikálások, bemutatók alkalmával meg is vásárolhatók.

Art In Tone DVD, 2023

III. Art In Tone DVD

A munkálatok közben a Djabe állandó operatőre, Szalay Tamás folyamatosan rögzítette az eseményeket, valamint felinstallált 12 db Go-Pro-t, hogy legyen kellő mennyiségű kameraállás és nyersanyag az Artone Stúdióban készült lemezfelvételről.

Az Art In Tone LP boxhoz csomagolt DVD-n megtekinthető a négy lemezoldal rögzítése során készített tizennégykamerás videofelvétel, mely hitelesen dokumentálja a folyamatot. A videó 24 bit / 96 kHz nagyfelbontású sztereó hanggal rendelkezik, melyet a lemezfelvétel során biztonsági kópiaként használt mesterszalagokról digitalizáltak 24 bit / 192 kHz minőségben. Mindezt kiegészítve angol és magyar nyelvű dokumentumfilmek mutatják be a hollandiai felvétel teljes folyamatát.

Sound Still Life LP, 2023

IV. Sound Still Life – Live At The Budapest HIFI Show 2019 LP
(45 RPM audiofil vinil lemez)

A 2019-es budapesti HiFi show nagy attrakciója volt az Audiophile Szalon és a Djabe közös standja, ahol a High-End csúcsminőségét jelentő McIntosh és Sonus Faber elemeket tartalmazó rendszeren élőben játszott a Djabe. A közönség körében nagy sikert aratott koncerteket a zenekar 24 sávos analóg magnóval rögzítette, majd az anyag legjobb pillanataiból egy koncertalbumot készített, melyet szintén 45 RPM sebességen vágtak lemezre DMM technikával. Utóbbi audiofil nagylemezzel vált teljessé a Djabe és az Audiophile Szalon közös lemezprojektje. Már csak azért is, mert a Sound Still Life és az Art In Tone lemezek teljesen más kompozíciókat tartalmaznak, nincs a műsorukban átfedés.

Art in Tone lemezbemutató nap 2023. 06. 07.

V. Art In Tone Lemezbemutató nap az Audiophile Szalonban

2023. június 7., szerdán 10:30, 12:00, 14:30 és 16:30-as kezdettel indulnak a lemezbemutató előadások a budapesti Audiophile Szalonban (1202 Budapest, Mártírok útja 145.).

A direkt vágott, teljesen analóg felvételeket Égerházi Attila, a Djabe zenekar vezetője mutatja be az Audiophile Szalon csúcsminőségű High-End rendszerén. Szó lesz a felvételi körülményekről, a rögzítési folyamatról és a gyártásról is. A technikai háttérről és a hangmérnöki feladatokról Barabás Tamás tart előadást. A nemzetközi szinten is elismert producer páros a bemutatók során örömmel válaszol a felmerülő kérdésekre. Az albumot és a mesterszalag másolatokat a helyszínen meg lehet vásárolni és dedikáltatni is lehet.

Az előadásokon való részvétel ingyenes, de jelentkezni kell rá, a bemutató terem befogadó képessége miatt. Regisztráció a djabe@djabe.com email címen Égerházi Attilánál.

VI. Art In Tone tracklisták

Art in Tone box set, 2023

Djabe: Art In Tone box set

QVP / GR1993 Records, 2023
GR-164

Art In Tone 2LP, 2023

Djabe: Art In Tone 2LP

QVP / GR1993 Records, 2023
GR-164-1

Side A:

1. Clouds Dance 6:06
2. Turtle Trek 6:38
3. Distant Dance 4:27

Side B:

1. Lava Lamp 9:15
2. Two Little Snowflakes 7:49

Side C:

1. Deep Lights 8:35
2. Buzzy Island 6:40

Side D:

1. Island 4:55
2. Beats Of Haarlem 5:49
3. In That Quiet Earth 5:02

Sound Still Life LP, 2023

Djabe: Sound Still Life – Live At The Budapest HIFI Show 2019 LP

QVP / GR1993 Records, 2023
GR-139

Side E:

1. Behind The Veil 11:23
2. Witchi Tai To 6:08

Side F:

1. Sheafs Are Dancing 3:03
2. House On The Hill 4:15
3. Reflection Of Thiérache 7:27
4. Flowers Stillness 1:56

16:51

Art In Tone DVD, 2023

Djabe: Art In Tone DVD

GR1993 Records, 2023
GR-164-5

Djabe – Art In Tone:

1. Recording Side A (Clouds Dance + Turtle Trek + Distant Dance) – 24 bit / 96 kHz stereo
2. Recording Side B (Lava Lamp + Two Little Snowflakes) – 24 bit / 96 kHz stereo
3. Recording Side C (Deep Lights + Buzzy Island) – 24 bit / 96 kHz stereo
4. Recording Side D (Island + Beats Of Haarlem + In That Quiet Earth) – 24 bit / 96 kHz stereo

Djabe In Artone:

5. Making of Art In Tone – English documentary 24 bit / 48 kHz stereo
6. Making of Art In Tone – Magyar dokumnetumfilm 24 bit / 48 kHz sztereo
7. Direct-to-disc recording session at Artone Studio – S8 film clip

Barabás Tamás – basszusgitár, hangmérnök
Égerházi Attila – gitár, ütőhangszerek, producer
Koós-Hutás Áron – trombita, szárnykürt
Kaszás Péter – dob, ének
Bubenyák Zoltán – billentyűs hangszerek
Steve Hackett – előre rögzített gitár, szalagról (D/3)
Nagy János – billentyűs hangszerek (E, F)
Rinus Hooning – masztering hangmérnök
Martijn Schouten – hangmérnök
Égerházi Imre – borítófestmények

Art In Tone Tape 2., 2023

Djabe: Art In Tone mesterszalag másolatok

GR1993 Records, 2023
GR-164-7

Tape 1:

1. Clouds Dance 6:06
2. Turtle Trek 6:38
3. Distant Dance 4:27
4. Lava Lamp 9:15
5. Two Little Snowflakes 7:49

Tape 2:

1. Deep Lights 8:35
2. Buzzy Island 6:40
3. Island 4:55
4. Beats Of Haarlem 5:49
5. In That Quiet Earth 5:02

Fotók: Égerházi Attila / GR1993 Records, Jozé / TTT Nemzeti Rockarchívum