„Phil nem tanácsot adott, inkább bátorított…”

A Led Zeppelin frontembere, Robert Plant Phil Collinst nevezte meg motiváló erőnek, aki arra sarkallja, hogy szólókarrierjét elindítsa. Plant a Vulture-nek adott interjújában elmondta, hogy a Genesis egykori dobosa „pozitív energiát” adott neki az 1982-es, debütáló Pictures At Eleven lemezéhez, amelyen öt számban dobolt is.

„Miután John Bonham, a Led Zeppelin dobosa elhunyt – 1980 szeptemberében-, és nem működött a Zeppelin, kellett valami utat találnom.” – mondta Plant. „Sokat vacakoltam, mert 32 éves koromig valami vad és abszurd kalandban voltam részem a zenekarommal. Leginkább Phil Collins volt a mozgatórugója, hogy lépjek a szólópálya felé, és sok pozitív energiával töltötte fel az első lemezt, a Pictures at Elevenet. Nem volt nehéz összejönni új zenészekkel, csak az volt a kérdés, hogy tudtuk-e eredményesen dolgozni új zenészekkel.”

Plant így folytatta: „Philnél nem annyira a tanácsadás dominált, mint inkább a bátorítás és a figyelmesség. Egy kis időt hagyott magának, hogy eljöjjön a walesi stúdióba, és elkezdjünk együtt dolgozni.”

Plant elmondta, hogy Collins nagyon csodálta a Led Zeppelin dobosát, John Bonhamet, aki 1980-ban hunyt el – és ezzel vége lett a LZ pályafutásának is. „Aztán eljött velem a turnémra is, és lényegében arra hivatkozott, hogy: „Robert, az a srác, aki mögötted ült annyi éven át, az én hősöm volt. Azt mondta: „Bármit megtesz, hogy újra formába kerüljünk, ő itt van velem… Phil egy nagyszerű szellemiségű, jó ember.”

Collins a Led Zeppelinnen is dobolt, amikor újra összejöttek az 1985-ös legendás Live Aid koncertre. Jimmy Page azonban 2021-ben azt mondta, hogy szerinte ez egy tévedés volt.

Plant egyébként múlt hétvégén futott egy három állomásos koncertsort Allison Krauss bluegrass-country énekesnővel, akivel már 2007-ben ’Raising Sand’ címen készített egy közös albumot – amit a kritika pozitívan fogadott, a lemezt 6 Grammy-díjat is nyert. 2021 novemberében pedig kiadtak egy újabb közös lemezt ‘Raise The Roof’ címen, a Warner Music gondozásában. A kereskedelmi- és pozitív kritikai sikert aratott ‘Raising Sand’ a brit albumlistán és a Billboard 200-on a 2. helyen végzett, rengeteg ország albumchartján került előkelő helyre, többszörös arany- és platinalemez lett.