Idén is nagy sikerrel zajlott a Djabe zenekar és Steve Hackett szokásos nyári közös turnéja. Mind a hat előadáson hangosan ünnepelte a közönség a srácokat. A közönségtalálkozóval egybekötött dedikálásokon pedig mindenütt hosszasan kígyóztak a sorok, hogy a rajongók testközelből is találkozhassanak a művészekkel, illetve hogy aláírassák a formáció tagjainak legújabb Live in Győr című és egyéb kiadványait. A turnébeszámoló első részében a budapesti és a vágújhelyi eseményeket foglaltuk össze.

Az együtt töltött hétre természetesen most is alaposan felkészültek a Djabe zenészei, már jóval korábban elkezdték az új műsor begyakorlását. Melyre szükség is volt, hiszen Bubenyák Zoltán személyében új billentyűssel gazdagodott a banda. Ráadásul a 2023-as The Journey Continues koncertprogram setlistje körülbelül 60%-kal változott a tavalyihoz képest. Előtérbe kerültek a Before album csodás kompozíciói: a Franciska, a Tale, a Stars and Moonbeams, a Mist és a többi nagyszerű darab. Továbbá Steve és a Genesis múltjából olyan klasszikus alapművek is bekerültek a turné programjába, mint a Camino Royale és a Carpet Crawlers. A próbafolyamat végén pedig természetesen a Genesis gitáros legendája, Steve Hackett is csatlakozott hozzájuk, így a június 14-i szerdai három felvonásos főpróba végeztével már mindenki készen állt a nagy menetelésre.

2023. június 15-16., Budapest Jazz Club

Mivel az első BJC dátum már hónapokkal korábban sold out lett, még egy budapesti előadást szerveztek annak másnapjára, mely szintén tömött teltházzal zajlott. Az első napi dedikálás és koncert különlegessége Oláh Gábor dobos, Kaszás Péter dobos-énekes állandó helyettesének jelenléte volt, aki előbb a tavalyi turnén rögzített Live in Győr LP és Blu-ray plusz dupla CD-s kiadványokat dedikálta, majd a Los Endos-ban színpadra is lépett, így két ütőssel ment le a hőskorszakbeli Genesis egyik legjobb kompozíciója.

A ráadásblokkban előadott blues improvizációban pedig Koós-Hutás Áron fúvós hívta játékra a közönséget, mely aztán megismételve estéről-estére a felpörgette a hangulatot, a műsorprogram csúcsán zárva le az örömzenét. A budapesti előadásokra a világ minden tájáról érkeztek Steve, a Genesis és a Djabe rajongói. Így a lelkes publikumban együtt tapsoltak az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Japánból és Európa különböző országaiból érkezett zenebarátok.

Másnap délután egy extra programmal, zenekari fotózással egészült ki a művészek programja. Majd következett az újabb dedikálás, ezúttal már csak hatosban, és az újabb fellépés. A pénteki koncert attól vált még a szokottnál is izgalmasabbá, hogy a hangfelvétel mellett aznap este sokkamerás professzionális filmfelvétel is készült a BJC-ben. Melyről Égerházi Attila gitáros, perkás, producer, a zenekar vezetője úgy nyilatkozott, hogy annak vonatkozó részeit az előkészületben lévő Before Live albumhoz és koncertfilmhez tervezik felhasználni.

Steve Hackett a Lengyel Djabe Rajongói Klub által készített trikóban, a BJC színpadán 2023
Koós-Hutás Áron a Budapest Jazz Club öltözőjében készül a fellépésre 2023
Jozé és Steve, Budapest Jazz Club 2023

2023. június 17., Vágújhely, Blue Note Club

A Djabe & Steve Hackett formáció tíz évvel korábban már játszott a felvidéki klubban, melynek egy részlete megtekinthető a Live in Blue DVD változatának extrái között. A vágújhelyi délután ezért úgy indult, hogy Steve még a beállás előtt dedikálta a klub falát ékesítő fotóját. Majd a kapunyitást követően egy újabb őrületes roham következett a közönségtalálkozóhoz előkészített asztalok felé az aláírnivalókkal.

Sok rajongó érkezett Cseh- és Lengyelországból, akik már az előző napot is a városban töltötték, a fiúk érkezésére és egy újabb különleges zenei élményre várva. Akik aztán egész nap várva várták, hogy az ereklyéiket szignóztathassák a művészekkel. Végül egy rendkívül hangulatos koncert koronázta meg a napot. Kvázi teltházzal, hiszen csak a dedikáláshoz elkülönített felső rész három asztala maradt csak kiadatlanul.

A koncert és az egész 2023-as The Journey Continues turné szenzációjának a Carpet Crawlers elhangzása bizonyult. Melynek előadását minden bulin kitörő lelkesedéssel fogadta a közönség, de még a hangbeállásokon is rendre letaglózta a jelenlévőket a Kaszás Péter világklasszis énekével megszólaló csodás szerzemény. Mindezt nyilván a zenekar is érzékelte, mert Attila úgy tájékoztatott, hogy a Carpet Crawlers valamelyik élő felvételét hamarosan elérhetővé teszik, pár egyéb érdekes koncertdallal megtoldva, mely különleges hanghordozó egyben a Djabe történetének első vinil maxi kiadványa is lesz.

Steve Hackett a Blue Note bejárata előtt, Vágújhely, 2023
Steve egy korábbi fotóját dedikálja, Vágújhely, 2023
Steve és Attila a Blue Note színpadán, Vágújhely, 2023

Folytatjuk!

Fotók: Fügedi Ferenc, Jozé / TTT Nemzeti Rockarchívum