2CD, Symphonic Rock Recordings 2023

Kevés olyan élvonalbeli zenekar van, mely még a 2010-es, 2020-as években is rendszeresen készít és ad ki új felvételeket, miközben módszeresen feldolgozza és közkinccsé teszi a korábbi évtizedekben született archív anyagait is. A Yes, a King Crimson, a Djabe, vagy jelen esetben a Renaissance kiadványai egyaránt iskolapéldái annak, hogyan is kell ápolni egy-egy értékes életművet.

A már megszokott módon, 2023-ban is folytatódott a Renaissance archívum kiadása. Először egy ötkorongos gyűjtemény jelent meg a Jane Relf érából. Majd egy 1974-es koncertfelvétel, már a Haslam korszakból, annak is talán a legerősebb Turn Of The Cards turnéprogramjából. 2023. augusztus 15-én pedig megérkezett a legfrissebb Renaissance kiadvány, melyet 2022. október 21-én rögzítettek a már törzshelyüknek számító glensidei Keswick Theatre színpadán.

A 2021-es 50th Anniversary Concert programjához hasonlóan ezúttal is a Renaissance Chamber Orchestra egészítette ki a progresszív folk-rock együttes jelenlegi felállását. Melyben Mark Lambert gitáros, Leo Traversa basszusgitáros, Frank Pagano dobos, Rave Tesar és Geoffrey Langley billentyűsök kísérik Annie Haslam csodás énekét.

The Legacy Tour, koncertflyer 2022

Az előző eresztéshez képest azonban egy merőben eltérő, speciális programmal léptek színpadra 2022-ben, melyből a The Legacy Tour 2022 című dupla koncertalbum is készült.

A különleges show-műsor Annie Haslam 75. születésnapja alkalmából állt össze, így az előadások és a koncertalbum repertoárjában ezúttal nem csak Renaissance dalok hangzanak el, hanem számos egyéb szerzemény is Annie szólópályafutásából.

Így most végre a Renaissance együttes előadásában is meghallgathatjuk a Celestine-t és a The Angels Cry-t Annie Haslam harmadik, 1989-es cím nélküli szólólemezéről. Továbbá az Ananda és a Reaching Out dalokat az 1999-es The Dawn Of Ananda és a 2007-es Woman Transcending CD-ről. Valamint igazi különlegességként az Annie Haslam’s Renaissance formáció 1994-es Blessing In Disguise albumáról is előkerült a címadó szerzemény. Vélhetően sokak kíváncsiságát felkeltve ezzel, hogy aztán a későn ébredők is elkezdhessék bepótolni a kevésbé ismert Haslam lemezeket.

The Legacy Tour 2022, 2CD frontborító 2023

A jó érzéssel válogatott Renaissance klasszikusok esetében pedig nemcsak arra ügyeltek, hogy lehetőleg a művésznő számára kényelmes hangfekvésben legyenek az előadandó dalok, hanem hogy többségében újat, a korábbiakhoz képest mást is megmutassanak a Renaissance Chamber Orchestra kíséretével a patinás életműből. Olyan kompozíciókat, amik nem szerepelnek sem az 50. évfordulós koncertkiadványon, sem pedig a 2018-ban kiadott A Symphonic Journey koncertalbumon.

Így hát most végre meghallgathatjuk a Black Flame-et a megunhatatlan Turn Of The Cards LP-ről, a The Sisters és a The Captive Heart tételeket az 1977-es Novella, valamint a Day Of The Dreamer című remekművet az 1978-es Song For All Seasons albumokról, kamarazenekarral kiegészítve, a jelenlegi felállás tolmácsolásában. Pompás zenemenü. Gyönyörű kiadvány. Minden elismerésem!

The Legacy Tour 2022, 2CD digipak 2023

Mivel még friss és ropogós a cucc, a készlet erejéig akár Annie által dedikált példányok is rendelhetők. Legalábbis e sorok írásakor, augusztus 17-én kora hajnalban még elérhető volt néhány.

Renaissance: The Legacy Tour 2022
2CD
2023

CD 1:

1. Carpet Of The Sun
2. Black Flame
3. The Sisters
4. Ananda
5. The Captive Heart
6. Symphony Of Light

CD 2:

7. Blessing In Disguise
8. Celestine
9. Reaching Out
10. The Angels Cry
11. Day Of The Dreamer
12. Running Hard

Fotók: Renaissance Touring