Indul a Póka Egon Művészeti Akadémia

Fotó: Petőfi Kulturális Ügynökség

Január 17-én, a Magyar Zene Háza impozáns épületében, nagyszabású sajtótájékoztató keretében történt meg a bejelentés – ahol némi zenei csemege is bemutatásra került. Póka Egon nevével fémjelzett, felsőfokú végzettséget adó könnyűzenei képzés indul szeptembertől Magyarországon. A kelet-európai régióban – a tavaly indult debreceni képzés mellett- egyedülálló módon, basszusgitár, billentyűs hangszerek, szaxofon, harsona, trombita,  gitár, ütőhangszerek és ének szakon szerezhet a jelentkező felsőfokú egyetemi diplomát.

Az oktatás célja nem csak a zenészek professzionális felkészítése a színpadi munkára, hanem a jövő könnyűzenei oktatóinak kitermelése is – mondta el Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökég vezérigazgatója.

A jelentkezni 2024. február 15-ig, a www.felvi.hu oldalon lehet.

De mit is adhat ez az iskola?

Amellett, hogy olyan zenészektől tanulhat a hallgató, akik Magyarországon már maradandót alkottak – mint Szirtes Edina Mókus, Pásztor Anna, Szovják Bea, Fehérvári Attila, Lukács Petra, Gerendás Dániel, Borlai Gergő, Szebényi Dániel és Veres  Mónika-, talán egy hosszú „bulinak” vagy nevezhetjük jamelésnek is azt a pár évet, amit a tanuló az iskolában eltöltenek.

Fotó: Radomszki Viktor

És, ha már a nevek a professzionalitást tükrözik, akkor érdemes megemlíteni, hogy Tátrai Tibor (Tibusz) is részt vesz az egyetemi könnyűzenei képzésben! De hiába vagy gitárvirtuóz, vagy te vagy a hangod alapján az új Freddie Mercury, ha nincs hozzá tudásod, hogy a tehetséged  kamatoztasd.

A PEMA ezekben is segít, hisz a fő tárgyak mellett – melyek zenekari gyakorlat, szolfézs, zeneelmélet, zeneszerzés, dalszövegírás- az iskola hangsúlyt fektet a  stúdiótechnika, a hangszerelés, a mozgáskultúra, és a retorika tantárgyakra is.

És ami a mai zenei világban talán olyan fontos, mint a tehetség és a tudás, hogy a zenéd eladható legyen, és ne más arassa le a hasznot – erre is felkészít az iskola a jogi és gazdasági alapismeretek, a menedzsment és  marketing képzéssel.

Fotó: Radomszki Viktor

A PEMA a Miskolci  Egyetemmel együttműködésben jön létre, a képzés a tervek szerint  Budapesten, a Hajógyári-szigeten indul szeptemberben. Az út kitaposásában – hogy végre elindulhasson hazánkban a hazai könnyűzenei oktatás- Póka Egon halála után lánya, Szakadáti-Póka Vanessza folytatta a munkát, aki hamarosan a Rockinform Podcast adásában részletesebben mesél az indulásról, a jelenről és a jövőről is.

És ne feledd, ha diplomás zenész leszel, többé nem kell azt hallgatnod otthon, hogy: a zenélésből nem lehet megélni, szerezz egy normális szakmát!

További információk a https://felveteli.uni-miskolc.hu/felvetelizoknek-bbzk-alapkepzes oldalon találthatók.