A BOLDOGkisfalud Feszt egy családias hangulatú, élhető léptékű kisrendezvény, ahol a zene, az irodalom és a képzőművészet fonódik össze a tokaj-hegyaljai táj nyújtotta különlegesen szép természeti környezetben.

A Bodrog és Zemplén ölelésében fekvő Bodrogkisfalud 2022-ben ünnepelte 800. születésnapját. Az egykori Szapolyai birtok, illetve később Báthory és Rákóczi birtok értékes szőlőterületei mellett a Tokaj-Bodrogzug Tájvédemi Körzet szomszédságával is büszkélkedhet.

A településen 10 top borászat működik, egy bisztró (Kisfalucska Udvarház & Bisztró) és egy nemzetközi szinten elismert whisky és gin lepárló (Seven Hills Distillery). Továbbá van egy kikötője is (Kalóz Kikötő & Yacht Club), egy nagyméretű BMX pályája, illetve sok kedves lakója, akik örömmel ragadnak meg minden lehetőséget, ha a falu jövőjéről van szó.

A rendezvény főszervezője a Kisfalucska Udvarház & Bisztró, ahol a kikapcsolódási lehetőségek számos típusa, helyi alapanyagokra és frissességre épülő konyha várja a vendégeket egész évben.

További helyszíneink:

  • a Bodrog Borműhely, amely megújult épületegyüttesével, hangulatos udvarával és csodás boraival hívogat, 
  • illetve az utóbbi év egyik sikersztorijának helyszíne, a Seven Hills Distillery (whisky és gin lepárló), ahol a világot számos nemzetközi versenyen is maga mögé utasító Tokaj Gin, illetve Furmint Vodka készül.

A részletes program

Idén két teljesen új kísérőprogrammal bővítettük a rendezvényt, valamint ezzel együtt 4 naposak lettünk.

A Kapj el, ha tudsz! egy sportrendezvény, ahol a bicikli és a futás kerül előtérbe, az Art Kontroll pedig egy kiállítássorozat, amely a képzőművészeti ágak legkülönbözőbb alkotásainak ad helyet.

ZENE

Idén olyan fellépők fogadták el felkérésünket, akik meghatározó szereplői a hazai könnyűzenei életnek, dalaik generációk számára váltak és válnak zenei alapélménnyé, életérzés és világlátás kapcsolódik hozzájuk. Az idén 37 éves Kispál és a Borz tavalyi visszatérése elementáris erővel ragadta üstökén a zenei világot. Teltházas koncertek, önálló kisfesztivál (Kispál on Orfű) és új lemez (Beszorult mondat) kísérték a legendás formáció feltámadását.

Kispál András, Lovasi András, Dióssy D. Ákos, Bajkai Ferenc, valamint Babcsán Bence és G. Szabó Hunor Bodrogkisfaludon zárják a tavaszi turnésorozatukat. Megtisztelő számunkra, hogy forgathattunk egy klipet, kisfilmet a fesztiválhoz a zenekar közreműködésével.

A Carson Coma ugyan csak az 5. születésnapját ünnepli idén, hatásuk és működésük folyamatosan meghazudtolja ezt a fiatalságot. Fekete Giorgioék a rock ’n’ roll gyökereihez nyúlnak vissza, a 70’-es évek dögös gitár riffjei pedig ott duzzadnak egy alteresebb világ szilánkjai között. Őszinte, reflexív dalszövegeik pedig egy nemzedék himnuszaivá emelték dalaikat.

Külföldi fellépőnk 2021-ben már vendégeskedett a fesztiválon. A Les Gars Dans L’Coin (FR) újra elrepül hozzánk Párizsból…

Dalaikban ott van a rock, a funk, a jazz, a cigányzene, a hip-hop és a punk is, amelyek találkozása ütős koktélt ad a kezünkbe, és ha belekortyolunk sajátos zenei világuk megnyílik, elindul a színpadról és mindenkit magával ragad… a vége pedig úgy is az lesz, hogy táncolni fogunk.

A megalakulás (2000) óta a „A Srácok a sarokból” nagy utat járt be vagány, adrenalinbombaként robbanó koncertjeivel. Franciaországot körbeturnézzák minden évben, de egy-egy szomszédos országbeli koncert sem ritka részükről.

A Szendrői Csaba fémjelezte Elefánt zenekar akusztikus formációja, a Felefánt hangolja majd a közönséget az estére a pénteki napunkon. Annak idején duóként indultak, és mi nagyon örülünk, hogy visszatérnek olykor ehhez a közvetlenebb, egyedi felálláshoz. Sajátos hangulatú dalaik és szövegeik magukkal ragadnak és buborékként körülzárnak, nem engednek el sokáig.

Akusztikus formációkban összességében sem lesz hiány. Szűcs Krisztián duója mellett Németh Juci és G. Szabó Hunor is színpadra lép, Beck Zoli pedig Grecsó Krisztiánnal érkezik majd a fesztiválra.

Emellett számos kisebb-nagyobb formációval találkozhatnak majd a látogatók a fesztivál idején.

GASZTRO ÉS IRODALOM

A megszokott módon 10 borászat tételei lesznek majd elérhetőek, valamin idén egy vendégborász is érkezik hozzánk. Új helyszínként Borligetet hozunk létre a Kisfalucska udvarán, ahol borászokkal is össze lehet majd futni.

A tokaji BAZ Beer kézműves sörfőzde elhozza majd a legújabb vagányságokat és a már megszokott söröket is hozzánk. 

A Seven Hills Distilleryben pedig a nemzetközi versenyek sztártételeit, a Tokaj Gint és a Furmint Vodkát lehet majd kóstolni minden formában (de nem kizárt, hogy néhány whiskys hordó is nyílik majd). Bartenderek mérik majd össze tudásukat, az érdeklődőket pedig az lepárló pultjaiban álló szakértők vezetik majd be a kevert italok rejtelmeibe, a lepárlótúra alkalmával pedig maga a mester mutat meg mindent az összetevőktől a berendezésekig.

Az ételkínálatot mint mindig, ezúttal is úgy állítjuk össze, hogy minden helyszínen mást lehessen kóstolni, illetve a klasszikus ételek mellett a különlegességek is helyet kapjanak.

Boros programjaink lesznek még továbbá: hajós borkóstolók a Bodrogon, dűlőtúrák, bor-étel párosítások.

Az irodalom és történelem ugyancsak a borral kapcsolódik majd össze. Závada Péter és Luka Enikő soproni borász beszélgetéssel egybekötött borkóstolóján vehetnek majd részt a látogatók, emellett Ungváry Krisztián történész (és borász) előadásának és kóstolójának ad helyet a fesztivál. Valamint színházi produkciók is vendégeskednek majd nálunk.

KAPJ EL, HA TUDSZ!

A fesztivált idén egy sportot előtérbe helyező kísérőrendezvénnyel bővítjük. Egy biciklis és két futó számban próbálhatják ki magukat a jelentkezők új programunkban.

A gyorsléptűek terepfutásban mérhetik össze az erejüket, a bicikli szerelmesei pedig felpattanhatnak a drótszamarukra egy szervezett, több állomásos túra keretében.

A futó számok útvonala a Bodrog gátján és partján vezet. Az egyik oldalon a Zemplén lankái, a másikon pedig az üde zöld folyópart.

Biciklivel a tokaji Kopasz-hegy megkerülése lesz a cél. 3 kilátópontot jelöltünk ki a hegy körül a sportérték végett, a 3 borászat pedig a kikapcsolódás és lazítás helye lehet. De vigyázat, szintidő azért van!

ART KONTROLL

A másik kísérőrendezvényünk pedig egy képzőművészeti kiállítássorozat, ahol fiatal, feltörekvő művészeknek adunk lehetőséget, illetve már elismert alkotók művei is megtisztelik a fesztivált jelenlétükkel. 

Több helyszínen festmények és grafikák, divattervezők és textilművészek, fotósok kiálltásait tekinthetik meg a látogatók, valamint kültéri szobrok és installációk lesznek láthatóak, esetenként a legkülönösebb anyaghasználattal.

SÁTORHELYEK

A falu szívében, a képzőművészeti kiállítások és a sportrendezvény szomszédsáságban, az Öreg Tölgynél idén is sátorhelyekkel készülünk. A területhez egy fedett szaletli, sportpálya, BMX pálya és egy biciklikölcsönző is tartozik majd. (A falubeli Kalóz Kikötő pedig csak párszáz méter, ahol mindenféle vízijármű bérelhető.)

A Kapj el, ha tudsz! versenykiírása itt található:

Nevezni pedig itt lehet:

http://tinyurl.com/26ayfc2h

Programjainkat itt találjátok:

https://www.facebook.com/boldogkisfaludfeszt

https://www.instagram.com/boldogkisfaludfeszt/

https://www.youtube.com/@BOLDOGkisfaludFeszt