– Tisztelgés Török Ádám és a Mini életmű előtt –

Mint Facebook oldalunkon már hírül adtuk, a közelmúltban elkészült Kisfaludy András zenés dokumentumfilmje, amelynek középpontjában a legendás Mini együttes, annak tavaly elhunyt vezéregyénisége, Török Ádám, valamint a Bartók on Rock produkció áll. A film bemutatójára a GoBuda Moziban került sor, február 29-én, a vetítést kerekasztal beszélgetés előzte meg, amelynek résztvevői a már említett rendező mellett Nagy István, a Mini basszusgitárosa, Völgyi Béla Tibor “Bécó” fuvolista, énekes és kollégánk, Hegedűs István újságíró voltak. Ők történeteket meséltek a Mini különböző korszakaiból, tagjairól és persze a zenekar által játszott zenéről. Völgyi Béla Tibor /Mini Art-űr/ még fuvola improvizációval is készült. Ezután következett a film vetítése, amely alapjában a Török Ádámmal készített riportokra, a pályafutásához kapcsolódó legendás eseményekre, sztorikra épít. A Mini alapító mellett több zenésztárs is megszólal a filmben, illetve számos zenei bejátszás illusztrálja, támasztja alá, színesíti a történetet. A vetítés végén, az alkotók, illetve a közreműködők bemutatása után kötetlen beszélgetéssel, illetve vendéglátással zárult az esemény.

A Mini együttes, a megjelent zenészek, a korabeli felvételek, a megszámlálhatatlan sztorik felidézése egy pillanat alatt visszarepített bennünket a múltba. Sokakban nosztalgiát ébresztett, a fiatalabbakat pedig egy olyan korszakba vitte el, amely megidézte az igazi szabadság, a lázadás, a fiatalság életérzését. A Mini zenészeinek az akkori, megszorító politikai közegben is sikerült olyan forradalmi helyzetet teremteni, amelynek legfontosabb eleme az egymásra találás, az összetartozás volt.

Az egész beat/rock korszak zenészei, óriási százalékban autodidakták voltak – elemezte Kisfaludy András, majd hozzátette: ennek következtében újszerű élményt jelentett számukra, hogy később a Miniben zenélhettek. – Keverték a különböző műfajokat, szokatlanabb hangszereket is behoztak – gondoljunk itt például Török Ádámra és a fuvolájára – ami nagyon izgalmassá és modernné tette a hangzásvilágot – emlékeztetett a rendező-producer. A Kex együttes, illetve az 1971-ben Török Ádám és Papp Gyula “Gyuszkó” megismerkedésével alakult Mini a Bem rakpart legjelentősebb zenekaraivá nőtte ki magát ebben a reneszánsznak tartott érában. Papp Gyula volt az, aki később Bartók műveit elővéve vegyítette a beat zenét a magyar népzenével, ami a filmben képek formájában is hangsúlyosan megjelent.

Az 1970-ben készített Mini és Bartók produkció Európában egyedülálló (Amerikában az Emerson, Lake & Palmer készített Bartók-feldolgozást az első nagylemezére), szokatlan, újszerű kezdeményezés volt. Aztán vonósnégyessel kiegészülve, benne Kézdy Luca hegedűjátékával 2016-ban teljesen új hangzást kaptak a Mini dalok. Ezen felül a Mini Art-űr Völgyi Béla Tibor vezetésével már több éve játszik a Mini és Török Ádám minden korszakából dalokat, ezzel is tisztelegve a legendák előtt.

Ádámmal együtt egy korszaknak is vége van – emelte ki a filmrendező, hozzátéve, hogy Török Ádám még a film készítése közben elhunyt. A filmbemutatót, amelyet a fuvolista-énekes immár nem érhetett meg, érezhetően körüllengte a hiánya, a személyéhez fűződő számtalan emlék illetve a gyász. Mellette Németh “Nemecsek” Tamásra is emlékeztünk, aki a bemutató előtti hónapban vesztette életét.

A filmet a rajongóknak, a rock-jazz zene kedvelőinek és minden olyan embernek ajánljuk, aki a magyar zene egyik kiemelkedő korszakába szeretne egy kis időutazást tenni – a nosztalgia garantált. A filmet hamarosan láthatjuk majd a televízióban is.