CD, szerzői kiadás, 2024

Egy megrendítő történetet feldolgozó koncept-albummal jelentkezett a Tűzrókák. A javarészt Tóth Tamás Béla jegyezte dalok eredetileg a Tűzkerék xT következő CD-jéhez íródtak, de idővel, amint formálódott az anyag, egyre inkább inkább egy fúziós, illetve brass rock lemez kerekedett belőle. Így előbb az Ikrek produkciót is kísérő Crazy Dogs, majd végül egy teljesen új formáció, a Tűzrókák játszotta fel a tételeket.

Szavak CD, frontborító 2024

A Tűzrókák Szavak című albuma tipikusan egy olyan alkotás, mely ordít a fizikai formátumért. Részint azért, mert kultúrember elejétől a végégig, egyben hallgatja meg a különböző rockoperákat, musicaleket és koncepció albumokat. Részint pedig azért, mert egy ilyen szövegcentrikus mű esetében kifejezetten fontos a CD bookletben vagy az LP gatefold csomagolásán szereplő szövegkönyv és háttértörténet. El nem tudom képzelni, hogy mit gondolhat a gyanútlan és beavatatlan hallgató egy-egy YouTube link, vagy pőre Spotify lejátszási lista alapján. De önmagában tuti, hogy senki sem fogja a sztorit a maga teljességében dekódolni.

A Szavak Julika, a „gyufaárus lány” története. A Hős utcai szegény kislány persze nem véletlen kedvelte Andersen meséjét, hiszen abban sokban magára ismerhetett. Főleg édesapja korai halála, majd a mostohaapa erőszakoskodása, erőszakos liliomtiprása után… Szerencsétlen lányka idővel dealernek állt, aminek persze csak rossz vége lehet. Így hát egy balul sikerült balhé után a lehető legrosszabb társaságot jelentő fiúk hozták a szokásos formát, hogy a saját bőrük mentsék, beáldozták Júliát. Aki a börtön elől inkább a halálba menekült. Ezért aztán a festői Hős utca és a lélekemelő Gubacsi út után végül az Őzike utca lett a végállomás, ahol a lány beadja magának az utolsó adagot, az aranylövést.

Tragikusan rövid életében Julika szinte egyetlen és kizárólagos örömét édesapja könyvtára és lemezgyűjteménye jelentette, melyet annak a halála után a padlásra, a „toronyba” száműzte a családja maradéka. A kislány ott talált menedéket, ahol a zene és az irodalom által életre keltett képzeletvilággal vigasztalódott a valóság kegyetlenségei után. Nemlétező barátai helyett pedig egy elképzelt Ismeretlen Bajnokkal kalandozott, aki minden bajtól és gonoszságtól megvédte őt.

A szomorú történéseket megelevenítő Tűzrókák együttesben basszusgitáros Tóth Tamáson (Stáció, Tűzkerék RB, Tűzkerék xT, Twins and the Crazy Dogs) túl a következők játszanak még: Garam Dániel (Blues.hu, Tűzfal, Twins and the Crazy Dogs) szólógitáros, énekes, Kovács Adél fuvolista, szaxofonos, Maczkó Ferenc „Avala” (Darin & Feri, Avala) énekes, akusztikus gitáros, Nagy Tamás billentyűs, énekes, Petrás Ádám dobos és a felvételeket is készítő hangmérnök, Rósz György (Blues.hu, Mouksa Underground, Ugatha Christie, Vidámpark stb.) szólógitáros.

Tűzrókák 2024

A felvételek készítése során, menetközben kialakult műfaj érdekes átmeneteket képez a hetvenes évek eleji progresszív rock, a zenés irodalmi est és a rézfúvósokkal megtámogatott fúziós prog rock stílusok között. A hazai példák közül egyértelműen a Bergendy hatása a legerősebb. De a Szavak tételeit hallgatva felötölhet még bennünk a Syrius, az arany és ezüst korszakos Mini, a kései, fúvós Metro és a szintén fúvósokkal megszólaló eredeti Piramis is. A külföldi klasszikusok közül pedig a Chicago és az If hozható még fel a korszakra jellemző párhuzamként.

A Tűzrókák által jegyzett héttételes szvit után további két extra felvétel hallható még a Szavak CD-n. Alternatív változatok a Crazy Dogs előadásában, a dalok korai, hagyományosabb blues-rock verzióival. Utóbbi formációt erősíti Pintér István, az Atlantis és a Dogs egykori dobosa is.

Mindent összevetve, egy érdekes, hiánypótló anyag született. Több ilyen mű kellene még. Ugyanis a rockzenében mozgó arcok többsége lassan, de biztosan elkopik, önmaga emlékzenekarává, majd paródiájává válik. Hitelességnek, mondanivalónak és a többi előadó felé kinyilvánítandó tiszteletnek manapság szinte már nyoma sincs. A rock vámszedőiként hiénáskodó új nemzedék pedig szinte kizárólag csak a zsákmányt látja a régi nagy nevekben. Eszükbe sem jut, hogy azok emlékeiről és érzéseiről érdeklődjenek, akik valóban ott voltak a nagy idők nagy dalainak születésénél, majd első elhangzásainál. Miként a megőrzendő és gondozandó életművek esetén sem az elhunyt nagyságaink akarata, végrendelete, testamentuma a döntő, hanem a mindenható mammon, illetve az önfényezés.

Ehhez képest Tóth Tamás minden, a történetben megidézett előadót látott és hallott azok hőskorában, azok törzshelyein, illetve a hazai beat, hippy és rockélet fókuszpontjain. Mégis, szerényen hátralép és a művészet segítségével emlékszik meg nagyjainkról és azokról a tömegekről, akiknek azokban az időkben szinte egyetlen támasza és vigasza volt az őszinte rockzene.

A Tűzrókák bemutatkozó anyaga nem könnyű hallgatnivaló. A történet is súlyos. A benne foglalt sűrű kulturális utalásokhoz is szükségeltetik némi zenei műveltség, illetve valós rocktörténeti ismeret. Nem beszélve arról, hogy a cseppet sem szájbarágós asszociációk is alaposan megdolgoztathatják a szürkeállományt. Persze csak, ha az olvasó, hallgató hajlandó részt venni a mű dekódolásában, szegény Julika tragédiájának mélyebb átélésében és egy kis belső utazásban. A Kőbánya blues kevésbé vicces oldalának és saját belső világunk, lelkiismereti állapotunk, jelenleg érvényes valós értékrendünk feltárásában.

Tűzrókák 2024

Tűzrókák: Szavak
CD, 2024:

1. A gyufaárus lány
2. Szavak I.
3. A Föld szava
4. Ismeretlen Bajnok
5. Elvarázsolt Júlia
6. Homályharcos
7. Szavak II.

Tűzrókák:

Garam Dániel – szólógitár, ének
Kovács Adél – fuvola, szaxofon
Maczkó Ferenc „Avala” – ének, akusztikus gitár
Nagy Tamás – billentyűs hangszerek, ének
Petrás Ádám – dob
Rósz György – szólógitár
Tóth Tamás Béla – basszusgitár

8. A gyufaárus lány
9. Elvarázsolt Júlia

Crazy Dogs:

Garam Dániel – szólógitár
Pintér István – dob
Tóth Tamás Béla – ének, basszusgitár

Fotók: Tűzrókák, Emike, Steven Black