CD, Gramy / GR1993 Records, 2024

2024. április 12-én jelent meg az Android együttes Wordless Scriptum című CD-je. Az új album három rövidebb kompozíciót és két olyan különleges szvitet mutat be, melyek tételeit már sok-sok éve, szinte a kezdetektől fogva érleli a zenekar. Az idén 44 éves debreceni prog rock csapat életmű-sorozatának legújabb darabja egy régisulis, túlnyomórészt instrumentális progresszív rock lemez, melynek magas minőségű kompozíció kivétel nélkül meghálálják a figyelmet.

Wordless Scriptum CD, frontborító, 2024

A Wordless Scriptum anyaga leginkább az East Of Eden Revisited lemezre, illetve az Another Midnight Ball instrumentális részeire hajaz. Tehát ezúttal is az a sajátos közép-európai ízekkel megszólaló, szomorkás-szép muzsika dominál, ami az East, a Collegium Musicum, vagy az SBB hetvenes- és nyolcvanas évekbeli kompozícióit és hangszerelését jellemzi. Nem pedig az olyan szöveges, irodalmi ihletésű darabok, mint például a Svejkfigurák tételei. Az új CD-t hallgatva eszünkben juthat még a Camel finom költőisége. Vagy a melankolikus részeknél Mike Oldfield Taurus-trilógiájának egyes hangzásai és hangulatai is, ha nagyon akarjuk. De az Android muzsikája minden összehasonlítás nélkül is megáll a lábán, önmagában is teljes élményt nyújt. Inkább csak a csapattal most ismerkedők kedvéért érdemes kirakni néhány irányjelzőt.

Az életmű-sorozat korábbi kiadványaihoz képes változás, hogy tavaly távozott a csapatból Létmányi István, így az új albumra, miként a majdani lemezbemutató koncertekre is visszaállt a zenekar a korábbi egygitáros formációja. Az ismét kvartettként működő, Tőzsér József billentyűs, Dudás János gitáros, Nikolin Zoltán basszusgitáros és Mező Orbán dobos alkotta régi-új Android felállás mellett Barra Ákos hegedűs, Kapusi Kálmán nagybőgős és a Djabe The Magic Stag lemezén is közreműködő Szabó László gitáros játszik még vendégként a Wordless Scriptum albumon. Továbbá a néhány hónapos Tőzsér Olivér hangja hallható még a címadó szvit egyik tételének végén, mint a születés utáni állapot reprezentációja.

Android együttes 2024

A Wordless Sriptum CD megszólalása alapvetően passzol a zenekar nyolcvanas években gyökerező neo-prog világához. Különösen a billentyű és gitárhangszínek terén érződik abszolút old school-nak a felvétel, ami jót tesz a felfrissített darabok atmoszférájának. Viszont talán a korongon hallhatónál egy fokkal izmosabb, nyersebb, erőteljesebb, sőt erőszakosabb dob-sound még inkább passzolna ehhez a zenéhez, legalábbis az én füleimnek.

A Wordless Sriptum album felépítése úgy néz ki, hogy előbb elhangzik az öttételes címadó szvit. Majd három rövidebb kompozíció után a háromtételes Metamorphosis zárja le az anyagot. Utóbbi az új CD-n ráadásul két változatban is helyet kapott, mert a korong bónusza a Metamorphosis szvit eltérő, 2023-es EP verziója. Ugyanaz a szerzemény, de az első és harmadik tétel más hangszerelésben szólal meg.

A régi-új tételekkel és darabokkal kapcsolatban pedig feltétlen érdemes megismerkedni az együttes tagjainak gondolataival, akik a zenekari ismertetőben a lehető legpontosabb információkkal szolgálnak a Wordless Scripum tartalmáról:

„Az Android együttes legújabb CD-je eddig hanghordozóra nem került számokat tartalmaz.

A Wordless Scriptum egy zenében kifejezett öttételes fejlődéstörténet, a születés előtti állapottól a kiteljesedésig, mely nagyon sok szinten -az egyéntől az univerzumig- értelmezhető. Az Android kompozíciók egy részének a fejlődéstörténete több évtizedes folyamat, a szerzemények eredete Tőzsér József billentyűs valamikori zongora „próbálkozása”, erre utal a Pregenesis kezdete.

Így született és teljesedett ki a Metamorhosis part 2 is, melynek eredetileg valamikor 1982 környékén készült a zongorakivonata, viszont véglegesítése, hangszerelése korábban nem történt meg. Egy moll hangnemben megszólaló dallam metamorfózisa történik meg dúr változatra: egy melankolikus dallamból születik egy vidám életigenlő szólam. Most egy bevezető résszel, és új part 1 és part 3 részekkel kiegészítve a Wordless Scriptum mellett a lemez másik többtételes kompozíciójaként jelenik meg. A tavaly októberben digitálisan megjelent összefűzött és részben másképp hangszerelt Metamorhosis parts 1-3 bónusz számként szerepel a CD-n.

A Feels Like Feels akkordmenete egy saját készítésű shifter -ma phaser-nek nevezik- tesztelésekor alakult ki, körülbelül 1979-ben. Még az Android együttes születése előtt. Egyéb lehetőségek híján akkor még így próbált Dudás János effekteket használni. Ebből alakult ki néhány évvel ezelőtt a Two Sets Of Strings, egy nagyobb koncertblokkok közti átvezető szám, és Létmányi Istvánnal duóban többször elő is adták koncerteken. A lemezre került, átnevezett változatban a gitár mellett csak szintetizátor szerepel, az ütős rész is szintetizátorral készült.

Az Incomplete Farewell kezdő témája is egy házi készítésű hangmódosító, ebben az esetben torzító kipróbálásakor keletkezett. A – már csak emlék – eredeti gitárhangszínt (Jolana Tornado gitár – torzító – Orion rádió) közelítő hangkép refrénnel és záró résszel kiegészítve alkotja a Wordless Scriptum lemez egyik tételét.

A Spanish Romance egy spanyol gitárdal feldolgozás, egy régi Android szám, a Katalán Etűd újragondolása. Az eredeti feldolgozásból csak egy rövid középrész maradt meg az átvett gitárdallamon kívül.”

Ismét egy fontos, hiánypótló kiadvány született, mely úgy segít eligazodni az Android életműben, hogy mindenféle háttérismeret nélkül is csodás hallgatnivaló. A régi Android rajongók számára viszont a CD minden egyes tétele valódi csemegének fog bizonyulni. Miközben tehát a keménymag a változásokat elemezgeti, a korabeli emlékeik mellé immár új élményekkel is gazdagodhatnak.

A GR1993 Records gondozásában megjelent korong normál CD tokban kerül a boltok polcaira. Illetve elérhető lesz a csapat koncertjein, dedikálásain is.

Az Android együttes április végén egy lengyelországi miniturnét bonyolít le, majd május folyamán a Djabe special guest Chieli Minucci produkció Tour Of Waterfall koncertkörútjának miskolci és debreceni állomásain csatlakoznak be és mutatják be a Wordless Scriptum tételeit.

Android, Djabe & Chieli Minucci, Debrecen 2024. május 25. plakát

Android: Wordless Scriptum
CD 2024

1. Wordless Scriptum – Pregenesis
2. Wordless Scriptum – Genesis
3. Wordless Scriptum – Chaos And Order
4. Wordless Scriptum – A Kind Of Joy
5. Wordless Scriptum – War And Peace
6. Feels Like Feels
7. Spanish Romance
8. Incomplete Farewell
9. Metamorphosis – Part 1
10. Metamorphosis – Part 2
11. Metamorphosis – Part 3

Extra:

12. Metamorphosis – Parts 1-3 (EP-version, 2023)

Tőzsér József – billentyűk
Dudás János – gitár, vokál
Nikolin Zoltán – basszusgitár, vokál
Mező Orbán – dob

Tőzsér Olivér – babahang
Szabó László – gitár
Barra Ákos – hegedű
Kapusi Kálmán – nagybőgő