Életének 68. évében elhunyt Birta László gitáros. A Zéta, a Pax, a Ra II, az Apolló, az Orient, a HitRock, a Hungarian Pink Floyd Show, a Rock Renaissance és számos egyéb hazai rockegyüttes egykori tagja.

Birta László 1955-2014

Birta Laci már fiatalon is gitározott, majd zenei karrierjét 18 évesen, 1973-ban kezdte a Zéta együttes szólógitárosaként. Azonnal felismerhető egyedi stílusánál, komoly gitártudásánál csak a szerénysége volt nagyobb. Azon kevesek közé tartozott, akiknek szinte mindegy milyen gitáron játszanak, annyira a kezében volt a sound.

Az előző rendszer visszásságai mellett talán Laci csendes visszahúzódó természete is szerepet játszott abban, hogy bár évtizedeken át aktívan zenélt, aránylag kevés felvétel maradt utána. A legismertebbek minden bizonnyal a HitRock 2000 és 2004 között született, ügynevezett Ikarusz session-jeinek dalai. Melyek közül a címadó szerzemény és a Kamionos himnuszként is elhíresült Kamion szerelem máig nagy sikernek számít a rockerek és a kamionosok körében.

Miután az ezredforduló környékén a HitRock tagjai létrehozták a Pink Floyd Tribute Band-et, ami nem sokkal később Hungarian Pink Floyd Show névre váltott, Laci könnyen beilleszkedett, hiszen már a hőskorban, a Pax soraiban is pengetett Floyd klasszikusokat. Az azóta eltelt időben tucatnyi egyéb zenekar alakult, melyek szintén Pink Floydot játszanak, de hazai viszonylatban biztosan Birta Laci volt, aki a leghitelesebben, egyben legszerényebben interpretálta a David Gilmour fémjelezte sajátos gitárhangzást. Méghozzá olyan megbízhatóan, magától értődő természetességgel, ami Európa-szerte lenyűgözte a koncertközönséget. Szinte mindenhol vastapssal jutalmazták a szólóit.

Élete utolsó szakaszában a Mellékvágány nevű szólóprojektjével vállalt fellépéseket, illetve a Rock Renaissance tagjaként zenélt.

Majd 2021-ben és ’22-ben, javarészt a karantén-időszak alatt készült el A vén csavargók című zenés riportfilm Laci szereplésével, mely a délpesti rocklegenda HitRock együttes pályafutását dolgozza fel.

Az Úr 2024. esztendejének áprilisában egy újabb „vén csavargó” pihent meg. Magyarország egyik legjobb és legszerényebb gitárosa tette le végleg a hangszerét, mellyel pótolhatatlan űrt hagyott maga után. Nyugodj békében, Birta Laci!

Fotó: Faragó Zoltán