A tavalyi nagy dobozos készlet után 2024. április 18-án ismét érkezett egy Dark Side Of The Moon 50 hanghordozó csomag. Bár az ötvenes dátum sehogy sem jön ki, a hanganyag sem szolgál semmiféle érdemi újdonsággal, mégis nagy érdeklődést váltott ki a kétlemezes UV kiadás.

Dark Side Of The Moon – 50th Anniversary Collector’s Edition UV Printed Art On Clear Vinyl, 2LP, frontborító, 2024

Ha nagyon lecsupaszítjuk a projektet, akkor egy bődületes parasztvakítás, hogy UV ábrákkal díszített dupla LP készült, ráadásul a 2023-as remaszterhez képest változatlan hanggal. Ami sem jobban, de szerencsére rosszabbul sem szól, mint korábbi fekete társai. Azonban mindezt 2024-ben 50. évfordulósnak címkézni, finoman szólva sem elegáns. Vélhetőleg ebben a formában nem is került volna sor minderre, ha Storm Thorgerson még köztünk élne és alkotna. Megint más kérdés, hogy parasztvakítás ide, parasztvakítás oda, a floyder egy olyan különös életforma, amelyik szeret a Napba nézni vagy a Holdba bámulni. Az elvakult fanatikusok tömegeire pedig mindig biztosan számíthat a pénzcsináló gépezet. Money / Get away…

Maga a kiadvány alapvetően nem más, mint a szokásos gatefold borítóba csomagolt stúdióalbum, csak ezúttal két lemezre osztva. Magyarán a 2024-es Dark Side Of The Moon kiadás mindkét tasakja rejt egy-egy LP-t. A színtelen vinil nagylemezeknek csak az A-oldalai tartalmaznak zenét, miközben a teljesen üres, tükörsima B-oldalakra Dark Side Of The Moon tematikájú illusztrációk kerültek.

Dark Side Of The Moon – 50th Anniversary Collector’s Edition UV Printed Art On Clear Vinyl, 2LP + poszter

Képeslap ezúttal nem jár az albumhoz. A két poszter helyett is csak egyet kapunk, ami viszont egy exkluzív új minta. Az egész csomag pedig egy LP méretű kartonhuzatba került, melynek alternatív frontborítóján a THE DARK SIDE OF THE MOON felirat A-betűje szolgál prizmaként. Illetve talán finom utalásként is az új, dupla kiadás, A-oldalas korongjaira.

Túl sok értelme nem volt az új kiadásnak. Ennek ellenére számos gyűjteménybe be fog kerülni. Ha másért nem, mert szép és különleges. Illetve, hogy megint valami, amiben a Pink Floyd volt az első. New car, caviar…

Fotók: kiadói archívum

A szerző a Hungarian Pink Floyd Club elnöke. A cikksorozat részleteket tartalmaz a készülő Pink Floyd könyvből. Minden jog fenntartva. A cikk utánközlése részben, vagy egészében, kizárólag írásos engedéllyel lehetséges!