Parlophone

David Bowie eme posztumusz albuma nem azoknak készült, akik felületesen a rádióból ismerik őt a Let’s Dance alapján, hanem azoknak a fanatikusoknak, akiknek az a szándéka, hogy belássanak a kulisszák mögé és lássák hogyan született meg a ’The Rise And Fall  Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars’ című kultikus album. Akiknek nem elég a Starman eredeti verziója, itt van a Top Of The Pops műsorban elhangzott változata, összevethető az eredetivel.

A lemez címén is elgondolkodhatunk. Bowie nagyon fontos szerepet tölt be a rock and roll egyetemes történetében, ugyanakkor nem az a fazon, akit száz százalékban be tudunk gyömöszölni a címben olvasható szerepbe. Egy rock and roll sztár deviáns, ő azonban különc viselkedésével, megjelenésével még egy lapáttal rátett erre a szerepre. Ugyanakkor, ha megfigyeljük zeneválasztását, igenis tisztelte a rock and roll műfajt.

Ziggy Stardust David Bowie alteregója, hiszen számtalan vonásuk megegyezik, a mai napig a legfontosabb figura a művész pályafutásában. Ő maga így vall róla: „Hatévesen sokat bámultam a holdat és egyre azt hajtogattam magamban, eljön még az idő, amikor az ember eljut a holdra. Én a hold helyett a Marsra szeretnék eljutni. Hétévesen suli után az utcán lődörögtem és egyre azt hajtogattam magamban, eljön még az idő, hogy híres ember leszek.” (David Buckley: David Bowie – 2005). Ziggy fel akarta szabadítani az embereket terhelt életük alól. Talán Bowie-nak is ez járt az eszében egész pályafutása alatt, görbetükröt mutatva közönségének.

A kiadvány nagyobb kiterjedésben egy hatlemezes pakkban jelent meg, ebből öt CD és egy blu-ray, valamint két könyvet is mellékeltek hozzá. A felvételek 1971 február és 1972 októbere közt készültek. A ’Ziggy Stardust’ album 1972 júniusában jelent meg. Az anyag végig követi a Bowie Ziggy Stardust karakterének megalkotásától az ikonikus ’The Rise And Fall Of Ziggy Stardust and The Spiders From Mars’ album elkészültéig. Hallhatunk rádiófelvétel-verziókat a lemezről, demo változatokat, kiadatlan felvételeket – az összeállítás tulajdonképpen bemutatja a lemez készítésének műhelytitkait. Egyes szövegek a demofelvételeken mások, mint az eredeti lemezen. A korabeli lemezanyagot amúgy meghallgathatjuk itt is, hiszen rátették egy újrakevert verzióban a blu-ray korongra.  Elhangzik a The Who Can’t Explain slágere is. Bowie szerette Pete Townsend bandáját és attitűdjére hatással volt a zenekar által képviselt mod mozgalom. Az egy évvel később a kizárólag feldolgozásokat tartalmazó ’Pin-Ups’ albumra rákerült a dal másféle felfogásban. Az LP-n ugyan nem hallható, de a CD-boxra rátették a Velvet Underground Waiting For The Man örökzöldjét, érdemes Bowie és Lou Reed hangját összevetni.

Ezen az LP-n megjelent (link: https://mgrecords.hu/pop/rock/rock-n-roll-star-180g) a dalok sava-borsa, a mostanában oly divatos félsebességes vágásban. Az itt hallható 14 dal mind ott van a CD-dobozban is. Bowie a jól kipróbált csapatával játszik itt is: Mick Ronson gitározik, Trevor Bolder basszusgitározik és Mick Woodmansey dobol. Bár igaz, az együttműködésük itt már a vége felé közeledett.

52 év eltelt A ’Ziggy Satrdust’ album megjelenése óta, mondanivalója azonban mit sem kopott. Sajnos, ebben a kalkulált világban tényleg kellene egy csodalény, aki megmenti az embert, ugyanakkor inkább Bowie zsenialítása, az ami Ziggyt hallhatatlanná teszi. Ez a ’Rock ’n’ Roll Star!’ album megmagyarázza a miérteket.

David Bowie 1971-1972

David Bowie – ének, gitár, szaxofon
Mick Ronson – gitár, zongora, ének
Trevor Bolder – basszusgitár
Mick Woodmansey – dob

Side 1

1 Hang On To Yourself (early Ziggy session take)
2 Star (Take 5 alternative version)
3 Lady Stardust (Take 1 alternative version)
4 Shadow Man (Ziggy session version)
5 The Supermen (Ziggy session version 2023 mix)
6 Holy Holy (Ziggy session version alternative mix)
7 Round And Round (alternative mix)

Side 2

1 Velvet Goldmine (Ziggy sessions outtake 2022 mix)
2 Looking For A Friend (Ziggy session version)
3 It’s Gonna Rain Again (Ziggy sessions outtake)
4 Sweet Head (Ziggy sessions outtake 2022 mix)
5 Starman (Top Of The Pops version 2022 mix)
6 John, I’m Only Dancing (alternative Trident Studios version)
7 I Can’t Explain (Trident Studios version)