2021. AUGUSZTUS 19., CSÜTÖRTÖK, 20:30 – Miskolc-Diósgyőr, Lovagi Tornák Tere

A Csík zenekar 2021-ben országos koncertturnéra indult legendás vendégeikkel,
Presser Gáborral és Karácsony Jánossal, hogy mindenkinek megmutassák:

A dal a miénk!

A zenészek a koncertsorozat keretében mutatják be a 2020-ban megjelent, A dal a miénk című lemezt. A közel 120 perces produkció egyedülálló látványtechnikával kiegészülve, mégis igazi Csík zenekaros környezetben varázsolja a színpadra az 50 éves LGT zenekar dalait, ezzel is megmutatva közönségének, hogy legyen szó zenéről vagy színpadi show-ról, a tradicionális és a modern nem csak megfér egymás mellett, hanem megfelelő fúzióban egy egészen új világot is teremt ebben a rohanó, 21. században.

A lemezről…

Izgalmas vállalkozásba fogott a zenekar, ugyanis még soha nem adott ki olyan lemezt, amely csak feldolgozásokat tartalmazott, ráadásul egy zenekar dalaiból válogatva! Az albumon az LGT kompozícióit muzsikálják a tagok, abban az erős népzenei motívumokkal átitatott hangzásvilágban, amely annyira jellemző rájuk. Bár a zenekartól nem áll távol a feldolgozások világa, hiszen 2005-ös lemezük óta fel-fel bukkannak átiratok az albumaikon, ez mégis újszerű feladat volt számukra is, hiszen a lemezen végig együtt játszanak az LGT két legendás zenészével, Presser Gáborral és Karácsony Jánossal.

Kicsit finomítottunk néhány korábbi verzión, volt, hogy kicseréltünk egy-egy akkordot. Az anyagot együtt, élőben játszottuk fel” – nyilatkozta a dalok átdolgozója, a Csík zenekar énekes-hegedűs-gitárosa, Szabó Attila. „A lemezen kilenc LGT dal van, pontosabban nyolc LGT dal feldolgozása és egy ráadás. A kilencedik csak félig Locomotiv GT mert arról a lemezről való, amit a zenekar Kovács Katinak készített, tehát valójában, ha úgy nézzük, az akkori LGT játszik végig azon a lemezen. Eredetileg azonban Kovács Katinak készült, tehát az ő dala volt a Rock and roller.”

„A Csík Zenekarral eddig egy szekeret toltunk együtt, most meg egy lokomotívot!” – Makó Péter szaxofonos így jellemezte azt a 23 állomásos turnét, amelyre július 17-én indult el a Csík Zenekar vendégeivel. A koncertsorozat LGT-dalokat szólaltat meg eddig nem hallott ,,csíkosított,, formában. A szerzeményeket átdolgozó Szabó Attila arról beszélt, hogy 2009 óta tart az együttműködésük Presser Gáborral, Karácsony János pedig hat-hét éve kapcsolódott be a közös zenélésbe. Így születhetett meg tavaly A dal a miénk című lemez, aminek a bemutatója a pandémia miatt egészen idáig váratott magára. Idén Tokajban, a Margitszigeten és Egerben Kovács Katival kiegészülve szólalt meg például a Rock and roller című közismert sláger is.

Karácsony János James szerint nem világzene született, hanem valami vadonatúj dolog, olyan, amire a közönség nem számított. Szabó Attila felidézte, hogy a Miénk itt a térre kigondolt harmóniamenet hozza magával az odaillesztett kalotaszegi hajnalit, amelynek a szövegét is James énekli. Az Ugye mi jó barátok vagyunk pedig egy Felső-Maros-menti, péterlaki fordulót generált.

Ezek a feldolgozások olyan újdonságokat mutatnak meg saját zenénkből, amit mi sem tudtunk korábban. Energiákat, szenvedélyt cibáltak elő belőlük a különleges hangszereléssel, a más hangszerekkel” – mondta Presser Gábor, az LGT egyik alapítója, dalszerzője, billentyűse, énekese.

Nagy megtiszteltetés számunkra ez az együttműködés, hiszen az LGT maradandó zenei értékeket képviselt itthon és külföldön is. Annak idején, több mint tizenöt éve azért kezdtünk feldolgozásokat készíteni a népzene és a rockzene ötvözésével, hogy ezt a lüktető zenét minél több emberhez eljuttassuk. A dal a miénk című lemez és turné is ezt szolgálja – mondta Csík János.

Barcza Zsolt (cimbalom, tangóharmonika) kiemelte, a népzene világa alapvetően zárt, a feldolgozásokkal azonban kinyílt előttünk a világ. A magyar népzenébe és a zenekar hangvételébe belesimuló újdonságok alapját azóta is Szabó Attila készíti. A Kispálék Csillag vagy fecskéje és a Quimby Most múlik pontosan újragondolása komoly népszerűséget hoztak a zenekar számára. Az LGT a magyar könnyűzenei színtér kiemelkedő szereplője, amely tizenhárom stúdióalbumot készített, sikeres volt az Egyesült Államokban és Angliában is.

A miskolci koncert jegyárai: 6990 Ft – 14990 Ft

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS: https://bit.ly/2RViW83

Kultúra Erzsébet utalványt és kártyát, Edenred Ajándék- és Bevásárló kártyát, Edenred Kultúra és Sport kártyát, Szép Kártyát (Szabadidő MKB Bank, Szabadidő K&H Bank, Szabadidő OTP Bank), Széchenyi Pihenőkártya (MKB Bank), MKK Ajándékutalványt, MKK Ajándékutalvány Bónuszt és bankkártyát elfogadunk.

Jegyek kaphatók: Miskolci Kulturális Központ központi jegyirodájában Rákóczi u. 2. Tel.: 46/508-844, 30/846-3009), az InterTicket országos jegyirodai hálózatában, a www.muhamiskolc.hu-n, valamint a JEGY.HU-n.