A Fender Musical Instruments Corporation (FMIC) Fender Custom Shop (FCS) részlege bejelentette a limitált példányszámú Fender Lexus LC Stratocaster gitárt, amely az építőmester, Ron Thorn legújabb egyedi műveként a Fender és a Lexus merész formatervezését, intuitív technológiáját és Takumi kézművességét ünnepli. A Fender Custom Shop 100 darab egyedileg épített Fender Lexus LC Stratocaster gitárt tesz majd elérhetővé globálisan. A gitárkülönlegesség látványos mélykék fényezését a Lexus LC egyik egyedi színe inspirálta, míg a szénszálas koptató a Lexus modell hátsó légterelőjét idézi.

A limitált szériás, 6000 dollárba (közel 1,9 millió Ft) kerülő Fender Lexus LC Stratocaster gitárról az alábbi linken tekinthető meg videó:

„A Lexusszal történő közös munka a Fender Lexus LC Stratocaster megtervezésével, kialakításával és építésével együtt lenyűgöző élmény volt.” – avat be Mark Lewis, a Fender Custom Shop termékfejlesztési részlegének vezetője. „A különleges Strato kialakítása mindenkinek a szívügye volt a részlegen. A csapatunk mindig innovatív termékeken dolgozik, ez e premier pedig ismét kiváló bizonyítékot szolgáltat a Fender kézműves képességeire és kreativitására.”

A Stratocaster különleges karakterét többek között látványos mélykék fényezése adja, amely a betekintés szögétől függően világoskékből sötétkékbe hajló metál látványát nyújtja. A morpho lepke által inspirált árnyalat valójában ugyanaz a szín, amelyet a Lexus LC 500-ról is ismerhetünk. A mélykék fényezés éppúgy kiemeli az LC karosszériájának gazdag vonalvezetését, mint a Stratocaster íveit. Érdekesség, hogy a fényezés valójában nem tartalmaz kék színű anyagot, hanem a fény interferenciája miatt látszik kéknek. Valójában a különböző színtelen anyagok rétegein áthatoló fény adja az emberi szem által látható különleges színt. A gitár juharfa nyaka magasfényű réteget kapott, egyértelmű utalásként a Fender kimagasló minőségű famegmunkálási hagyományaira. A mélykék, polírozott fogólap alapanyaga a Richlite, egy különösen stabil, kopás- és nedvességálló kompozit anyag, amelyet a Fender Custom Shop első ízben használ. A maga 12 colos átmérőjével a fogólap laposabb a hagyományosnál és 22 közepes méretű, rozsdamentes acél pozíció jelölővel rendelkezik. Sötétített színpadon a fehér Luminlay jelölők élénk kék színben világítanak. A koptató rögzítésére hagyományos fekete csavarokat használtak, amely letisztult autóipari hatást kelt, miközben a pickupok a Fender Noiseless Single Coil megoldásának legújabb generációi – a Fender Custom Shop szintén első ízben használta ezeket. A gitárfej szintén mélykék fényezésű és krómozott Fender logóval rendelkezik. A gitárhoz járó egyedi tartó szénszálas textúrájú műbőr kárpitozást kapott, fekete bőr betétekkel és belül hímzett Lexus logóval.

„A Fender egy legendás márka, amely hatalmas lábnyomot hagyott a zene világában. A Lexus büszke arra, hogy velük közösen alkothatta meg ezt a különleges gitárt, amely a márka egyedi formajegyeit és a különleges mélykék fényezést viseli magán.” – fogalmaz Brian Bolain, a Lexus International vezetője. „A partneri együttműködéssel szeretnénk felhívni a figyelmet a Fender Custom Shop és a Lexus kimagasló minőségű kézműves képességeire. Mindkét márkának az a célja, hogy különleges és személyes élményeket okozzon az ügyfelek számára.”

A Fender Custom Shop tapasztalt építőmesterei olyan gitárokat hoznak létre, amelyek nem ismernek határokat. Erre kiváló példát szolgáltatnak a gitár egyedileg készült, alumínium gombjai, amelyek a Lexus modellekben található Mark Levinson hangrendszerek gombjaira emlékeztetnek. Ron Thorn építőmester úgy döntött, hogy a Stratocastereken általában megszokott három gomb helyett itt kettőt alkalmaz: egyet a hangerő, egyet a hangszín állítására.

A Fender Musical Instruments Corporation

A Fender 1946-tól kezdve forradalmasítja a zenét és a kulturált a világ egyik vezető hangszergyártója és kereskedőjeként. A Fender Musical Instruments Corporation (FMIC) portfóliójában olyan elismert és védjegyzett márkák vannak, mint a Fender, a Squier, a Gretsch, a Jackson, az EVH, a Charvel és a Bigsby. A vállalat az ügyfeleket helyezi a középpontba és olyan kimagasló minőségű eszközöket és digitális megoldásokat alkot, amelyek minden műfaj számára az abszolút csúcsot képviselik. 2015 óta a Fender digitális ágazata új termék- és szolgáltatáskínálattal segíti a zenészeket az útjukon. Ez magában foglal innovatív alkalmazásokat és tanulási platformokat is, amelyek mellett a Fender különböző gitárokkal, erősítőkkel, effektekkel, pedálokkal, kiegészítőkel, valamint professzionális minőségű audio termékekkel rendelkező kínálata szinte határtalan zenei lehetőségeket biztosít. Az FMIC célja, hogy a zenészek önkifejezését teljes mértékben támogassa, a kezdőktől egészen a történelemkönyvek hasábjait író legendákig. 2021-ben a Fender fontos évfordulót ünnepel: immár 75 év ad szárnyakat az alkotóknak és köti össze az embereket a zene szeretetével, ahogyan azt az alapító, Leo Fender a maga víziójában elképzelte.

A Fender Custom Shop

1987-es alapítása óta a Fender Custom Shop részleg és elismert építői kiemelt szerepet játszanak a gyűjtők világában, hiszen kreativitásukkal, művészi képességeikkel és leleményességükkel mindig meghatározó gitárcsodákat alkotnak. A kisméretű, dél-kaliforniai kezdeményezésből a Fender Custom Shop hamar kinőtte magát a világ egyik legnagyobb közönségkedvenc, egyedi hangszergyártójáig, amely immár a kaliforniai Coronában székel. Az „álomgyárként” ismert részleg az építőmesterek otthona, akik a világ legelismertebb szakembereiként alkotják meg a Fender legendás hangszereit, egyre inkább kitolva a megvalósíthatóság határait. A mesterépítők például Eric Clapton, Jeff Beck, H.E.R. és Jimmy Page, valamint számos gyűjtő, professzionális zenész és gitáros számára építettek eszközöket. A Fender innovációinak epicentrumaként és a márka abszolút csúcsaként a Fender Custom Shop Masterbuilt és Teambuilt gitársorozatai is aktívan inspirálják és befolyásolják a Fender nagyszériás modelljeit, valamint a zenei világot.