Keresztes Ildikó – Az Omega tiszteletbeli tagja

Mecky halála kapcsán néhány pályatárs, zenész kolléga visszaemlékezéseiből szemezgetünk a korábban megjelent rockinformos anyagokból…

Magyarország egyik legjellegzetesebb hangú énekesnője, akinek művészi pályafutása rockoperákban, musicalekben, különböző filmszerepekben, és nem utolsó sorban a Janis Joplin emlékzenekarban teljesedett ki. Keresztes Ildikó mindemellett négy esztendőn át, az Omega tiszteletbeli tagjaként vokálozott az együttesben. 

Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba az Omegával?

1999-ben az Omega a Népstadionban koncertezett. Felkérésükre Edwin Baloggal – angolul és magyarul – felváltva elénekeltük Szekeres Tamás: Nem a miénk az ég című dalát, amit a félig magyar származású énekes Soldier of Time címmel egyszer már sikerre vitt. Nagyon örültem, hogy egy olyan élő rock-legendától, mint az Omega, meghívást kaptam, ugyanakkor Edwin Baloggal is jó volt együtt dolgozni. Gondolom ez is közrejátszott, hogy pár évre rá, mikor az együttes feléledt, Demeter Gyurival együtt, négy éven keresztül, háttér vokalistaként vettünk részt az Omega turnén.  Meg kell, hogy mondjam, egyáltalán nem derogált ismert énekesnő létemre vokálozni.

Hogyan láttad belülről a zenekart? Milyen volt a közös munka?

Nagyon jól éreztem magam közöttük. Öt rettenetesen különböző ember – mindegyik más és más. Ennek ellenére mindegyikükkel nagyon jól kijöttem, úgy szakmailag, mint emberileg. Egymás között persze néha akadtak nézeteltérések, de a legjobb házasságban is előfordul ilyesmi. Egyedüli nőként a zenekarban és környezetében, alaposan elkényeztettek.  

Volt-e olyan élményed, amire szívesen visszaemlékszel?

Ha jól emlékszem, 2005-ben, az Omega a szülővárosomban lépett fel. Mivel addig be sem tehették a lábukat Erdélybe, Marosvásárhelyen, a focipályán, úgy hatvanezer ember gyűlt össze.

Erre az alkalomra extra produkcióval is készülhettem; Máté Péter: Hazám című dalát énekeltem – Gömöry Zsolti egy szál zongorakíséretével. Mikor hátranéztem, láttam, hogy az egész zenekar a könnyeit törölgeti. Nagyon megható perceket éltem át.”

Édesapám mellettem állt a színpadon, mikor el-elcsukló hangon köszöntem meg az erdélyieknek, hogy egyáltalán itt lehetek.

A varsói koncerten kisegítő zenészek nélkül – Jankai Béla kivételével – az öt „rendes” tag vállalt fellépést. Lehet különösebb oka annak, hogy nem hívtak benneteket? Bár az Omega együttes tiszteletbeli tagjává választottak, úgy gondolom, ezt a szerepemet a helyén tudtam kezelni. Hogy miért nem hívtak, valójában az ő döntésük – igazából nem lepődtem meg. Nem hiszem, hogy beszámolási kötelezettséggel tartoznának nekem, vagy bárkinek, hogy kivel és mikor szeretnének dolgozni. Ha nem is napi szinten, de nagyon jó a viszonyom velük. Miska (Mihály Tamás – a szerk.) kiemelt szerepet szánt nekem az 56 csepp vér című musicalben, a Magyar Dal Napján is részt vettem, az Omega tribute zenekar színeiben. Reménykedni tudok, ha még egyszer feláll a zenekar, és indulni akar, akkor találkozunk az életben.