„…hidd el testvér, néha még én is álmodom”

2021 decemberére elkészült a ComeOn RB első CD-je, mellyel régi adósságot törlesztenek a Radics Béla hagyatékának ápolását felvállaló muzsikusok. A ComeOn zenekart Tóth József Ferenc „Citrom” alapította, aki korábban a Grog, a Stáció és a Tűzkerék Revival Band tagjaként basszusgitáros testvére, Tóth Tamás Béla mellett pengette a hathúrost. Ezekkel a formációkkal gyakran játszottak Radics szerzeményeket, illetve a Bélát is ihlető korabeli blues- és rock-klasszikusokat. 1989-ig a Stáció előadásai számítottak Radics Béla úgymond „élő nagylemezének”, hiszen a legendás gitárkirálynak az átkosban egyáltalán nem jelenhetett meg albuma, viszont a srácok koncertenként hét-nyolc Radics szerzeményt adtak elő – külföldi örökzöldek mellett.

ComeOn Rock Band 2020

1990-ben, már, mint Tűzkerék RB készítették el Radics Béla szerzői lemezét, „Megátkozott ember” címmel. Az évtized folyamán még öt további kiadvány követte az elsőt, részint a Radics műsor darabjaival, részben saját kompozíciókkal, Citrom és Fodor Sándor „Medve” énekes közös szerzeményeivel, illetve a Citrom által megzenésített Petőfi versekkel.

Az ezredfordulóra a Tűzkerék RB átalakult, Citrom visszavonult, Tamásék pedig új felállásban és ismét új néven, mint Tűzkerék xT folytatták pályafutásukat.

2009-ben, tíz év kihagyást követően Citrom ismét nyakába akasztotta a gitárt és a ComeOn Rock Band-del tért vissza a koncertszínpadokra. A zenekar jelenlegi formációja 2019-ben szilárdult meg, melyet napjainkban egy másik ex-Stáció tag, Petrás Attila dobos, valamint Pszota Szilárd, a Klinika együttes egykori basszusgitárosa és Reményi Mihály „Vinnie” énekes-herflis-kongás alkot.

Az utóbbi nyolc-tíz év egyik legjobb koncertprodukcióját nyújtó hazai blues rock banda ez idáig nem rendelkezett hanghordozóval. Mivel az emlékek és az amatőr koncertfelvételek valamennyire mindig torzítanak, hát bőven itt volt már az ideje, hogy jó minőségben is elérhetővé váljon egy csokornyi a ComeOn RB műsorából.

Az debütalbumon vegyesen hallhatók a Stáció és Tűzkerék RB korszakban született szerzemények, valamint olyan klasszikus blues-rock előadók örökzöldjei, mint – a névadó- Earl King, Jimi Hendrix, a ZZ Top és természetesen a Taurus Ex-T: 25-75-82 együttes, Radics Bélával.

A felvétel arányos, dinamikus és jól szól. A közismert klasszikusok harapnak, ahogy kell. A Citrom-Medve páros blues rock, hard blues és heavy rock szerzeményei pedig végre úgy szólalnak meg, ahogyan egy „régisulis” blues rock albumnak a 2020-as években kell. Fülessel és hangfalakkal is tesztelve, számítógépes tucat CD-játszóban és rendes hifiben is pörgetve, a „…hidd el testvér, néha még én is álmodom” album megdörren, még a klasszikus előadók mai lemezeivel összevetve is kiállja a próbát. Rozgonyi Péter hangmérnöknek ezúttal is sikerült megragadnia az adott produkció lényegét.

Ami kevés bosszúság lehetséges a „…hidd el testvér, néha még én is álmodom” kiadvánnyal, hogy mivel írott és nem préselt a korong, így félő, hogy idővel „felejthet” az adathordozó. Másrészt az amúgy gyönyörű és informatív borítót és bookletet vélhetően csak monitoron tesztelhették a nyomdába küldés előtt, mert kézben fogva elég picurkák a karakterek, így könnyen lehet, hogy a jellemzően 40 pluszos célközönségnek némi nehézséget okoz majd az olvasása.

Mindezekkel együtt is nagy öröm e hiánypótló kiadvány. Alig várom a következőt, hiszen bőven lenne még az elmúlt évtizedek Radics és Citrom terméséből ilyen jó minőségben rögzíteni.

Fotó: ComeOn Rock Band, Török János „Cyr”