Ős-P. Box: 40 év – P. Box Emlékalbum CD (szerzői kiadás, 2021)

A jubileumi CD vegyesen tartalmaz korabeli és újkori szerzeményeket, miként az azt feljátszó, feléneklő művészsereg is több korszakot reprezentál. Az emlékalbum anyaga elsősorban a „Bekötött szemmel ” és a „Kő kövön” dalaiból válogat, vegyesen, Varga Miki és Radovics László „Kyru” énekével. Mi több, a „P. Box (Emlékdal)”-ban Vikidál Gyula is dalra fakad. A szerzemények részben újra felvett, részben felfrissített, újrajátszott, újraénekelt formában kerülnek terítékre.

A „40 év – P. Box Emlékalbum” két legérdekesebb és egyben legfontosabb szerzeménye az a páros, melyek a maguk korában nem kerülhettek lemezre. A Pandora’s Box együttes legkorábbi dalai közé tartozó „Fekete Bárány” és „Bálvány” című klasszikusok ez idáig csak demó- és amatőr koncertfelvételeken terjedtek, fű alatt, a második nyilvánosságban – ezek most először kerültek professzionális stúdiófelvételre. A Sáfár József-Csiga Sándor, illetve a Bencsik Sándor-Sáfár-Csiga szerzeményeket Varga Miklós énekelte fel, akivel annakidején a közönség megismerhette azokat.

Szintén rocktörténeti érdekesség, hogy ezúttal a legnagyobb P. Box sláger, „A zöld, a bíbor és a fekete” című örökzöld is Miki hangjával hangzik el. Mint közismert, anno a zene és az énekdallam is az eredeti felállással készült; mint arról a korabeli demófelvételek szintén tanúskodnak. A szöveg és az első két lemezfelvétel azonban már a Vikidál-korszakhoz köthető. Most végre az eredetihez talán legközelebb eső változattal is megismerkedhetünk, milyen lett volna, ha nem bomlik meg a Pandora’s Box együttes eredeti felállása.

A CD legfőbb erénye a dalsorrend, mely hallgattatja az emlékalbumot. A korongon nincs töltelékdal, Sáfár József „Öcsi” basszusgitáros, hangmérnök kizárólag a legjobbakból csemegézett, a ’80-as évek elejének termését illetően és az ős-P. Box repertoárból is. Egyik dal olyan természetesen következik a másik után, hogy szinte elrepül az album hallgatásával töltött idő. Már indíthatjuk is újra a CD-t. Izmos, dögös, tökös rockdalok, a magyar hard rock legszebb hagyományai szerint.

Az emlékalbummal kapcsolatos némi negatívum a „felejtésre” sajnos erősen hajlamos írott CD formátum. Miként a hazai kiadványokra oly annyira jellemző tipográfiai hibák is rontanak az összképen. Ember legyen a talpán, aki például el tudja olvasni a CD-tok élén található feliratot. Főleg negyven felett, szemüveg nélkül… Szintén furcsa, kérdésekre adhat okot a résztvevők felsorolása. Hogy mást ne említsek, női név például egyáltalán nem szerepel az előadók között, miközben a korongon tisztán hallható női vokál, Újhelyi Judit előadásában. Bár úgy tudni, ez még nem a végleges verzió, 2022-ben várható egy préselt, gyári, lemezboltokban terjesztett változat is, frissített borítóval. Továbbá, ha már „40 év” és Vikidál, igazán szerepelhetett volna egy-két dalban a többi, még élő egykori Box tag: Zselencz László „Zsöci” és Pálmai Zoli is.

Összességében egy rendívül jól szerkesztett, alapvetően jól megszólaló, bár itt-ott némileg gépies hanganyaggal rukkolt elő Sáfár. Ez a CD, ha kicsit korábban érkezik, simán befért volna 2021 legjobbjainak listájába is. Az alkotók helyében erősen elgondolkodnék egy élő bemutatón, ahol egyebek mellett albumsorrendben hangzik el ez a tizenkét dal, ezekkel az énekesekkel, illetve a kapcsolódó előadókkal. Megérdemelne a P. Box Emlékalbum egy professzionális Blu-ray és DVD-felvételt. Egy, a Pandora’s Box emlékéhez méltó helyszínen, a banda nagyságához illő kulisszák között, fényekkel, lézerrel, színpadi elemekkel.

40 év – P. Box Emlékalbum CD, 2021

1. Fekete Bárány
2. Nem vagyok bűnös (remake)
3. A szó nem elég (remake)
4. A zöld, a bíbor és a fekete (remake)
5. Otthagytam mindent (remake)
6. Végtelenbe vágysz (remake)
7. Bekötött szemmel (remake)
8. Éjféli vándor (remake)
9. Bálvány
10. Villám vagyok (remake)
11. Vágtass velem (remake)
12. P. Box (Emlékdal) (remake)