Közel negyven dögös és tehetséges zenész csaj lép fel április 7-én az Instant-Fogas Komplexumban, a kuriózumnak és immár hagyománynak számító Dáma Lárma koncerten.

Egy nőnapi koncert sikerén felbuzdulva találta ki 2017-ben Weiszné Koós Ilona Mónika „Sicu” és Kelemen Ági zenekarukkal, az akkori Vasmacskával, hogy mekkora buli lenne egy olyan koncert, ahol kizárólag lányok zenélnek. A gondolatot tett követte, meg is született a Dáma Lárma, ami azóta akkora sikernek örvend, hogy csak a pandémia szabhatott neki határt. A csajok legutóbb, 2020-ban, a Dürer nagytermét töltötték meg közel teltházra.

Az este lényege az örömzenélés. A fellépők között felbukkannak ismert arcok, de olyanok is, akik bár tehetségesek, nem zenélnek rendszeresen, nincs zenekaruk, vagy csak a zuhany alatt engedik ki a hangjukat. A profi és az amatőr muzsikusok együtt mutatják meg: a zene mindenkié – legyen az valakinek a vérében, vagy a hivatása, esetleg hobbija.

Lehengerlő energiák

Aki volt már Dáma Lármán, az átélhette, milyen elképesztő és lehengerlő energiák szabadulnak fel a színpadon. Érdekes, hogy a sztereotípiákkal ellentétben ezek a csodálatos nők nem rivalizálnak, furkálódnak vagy hisztiznek (és itt folytathatnánk a sort a nőket illető egyéb negatív jelzőkkel), hanem egymás felé maximális tisztelettel fordulva, kreatív ötleteléssel, a zene szeretetét megosztva alkotnak egy nagy csapatot. De nem csak ezt az előítéletet győzik le évről évre.

A fellépő lányok mindig nagyon lelkesek, hálásak, toleránsak és türelmesek. Nemcsak nekünk, a közönségnek is kuriózum ez a koncert, mert ilyet nem nagyon csinált még senki. A koncert után sok férfi fejében megdől az a teória, hogy a nők kevésbé lennének tehetséges vagy ügyes zenészek. Többször kaptam olyan visszajelzést a közönségtől, hogy mennyire jól érezték magukat a bulijainkon, ami nagyon pozitív csalódás volt, és sikerült bebizonyítanunk, hogy a nők is épp úgy tudnak zenélni, mint a pasik. Az egyik legjobb része ennek a kalandnak az ötletelés, és ahogyan a kis csapatok a maguk képére formálják a dalokat – árulta el érdeklődésünkre Sicu, aki a saját zenekarai, a Vasmacska és a SicuBand mellett a Barbaró Attila és a Bulibanditákban is a mikrofon mögött tündököl. Ő az, aki gyerekkori barátnőjével, a dobos Ágival minden évben tető alá hozza ezt a rendkívüli eseményt. – Nagyon jó érzés látni, hogy azok a résztvevők, akik már évek óta rendszeres fellépői a Lármának, mindenben segítik az újakat, lelket öntenek egymásba, ha alkotói válságba kerülnek, vagy épp izgulnak a fellépés előtt. Már nekünk is sokkal rutinosabban megy a szervezés, Ágié a technikai része, én foglalkozom a lányok ötleteivel, problémáival.

Magyar és külföldi dalok

Az idei év koncepciója az, hogy felváltva hallhat a közönség magyar és külföldi dalokat, amivel az a szervezők célja, hogy népszerűsítsék a hazai rockzenét. Noha a legutóbbi Lármán 53 hölgy lépett színpadra, idén kevesebb zenésszel számoltak a szervezők. Azonban most sem fogják 40 fő alatt „megúszni”, ugyanis folyton képbe kerül egy-egy újabb tehetséges zenész csaj, ráadásul gitáros és a basszusgitáros hiányban szenvednek, árulta el Sicu. Folyamatosan megy hát az ötletelés, ki mit vállal be, melyik dalba szálljon be. Egy biztos: baromi klassz zenék, tehetséges és vagány csajok és fergeteges hangulat vár mindenkit a Instant-Fogas Komplexumban április 7-én.

Fotó: Börcsök Gyula

Esemény: https://www.facebook.com/events/933703090875306/