A Screeming Trees énekese 57 évesen, írországi otthonában hunyt el február 22-én, kedden.

Halálának okait nem hozták nyilvánosságra, bár azt tudni lehet, hogy korábban hónapokig ápolták kórházban súlyos koronavírus-fertőzés miatt, melynek következtében többször kómába is esett. A szomorú hírt a zenész hivatalos közösségi média profiljain is közzétették.

„Szeretett barátunk, Mark Lanegan ma reggel elhunyt az írországi Killarneyban lévő otthonában. A szeretett énekes, dalszerző és zenész 57 éves volt, feleségét, Shelleyt hagyta hátra. Más információ egyelőre nem áll rendelkezésre. A család mindenkit arra kér, tartsák tiszteletben a magánéletüket ebben a nehéz helyzetben.” – áll a hivatalos közleményben.

A búgó, karcos hangú Lanegan 1984-ben alapította a Screeming Trees -t, amely bár kevésbé volt széles körben ismert, mint mondjuk a Soundgarden vagy a Pearl Jam, mégis a seattle-i grunge egyik alapköve volt. 1992-ben megjelent Sweet Oblivion albumukkal lettek ismertek, majd 2000-ben feloszlottak.

Mark a grunge egyik legnagyobb alakja lett, egy ikonikus túlélő, aki szólókarrierje mellett több projektben is részt vett, énekelt a sajnálatos módon tiszavirág életű Mad Season egyetlen, Above című lemezén, de a Queens Of The Stone Age Songs For The Deaf című albumán is.

Nemcsak énekes és dalszerző volt, több könyve is megjelent, benne dalszövegeivel és verseivel, illetve két önéletrajzi kötete is napvilágot látott – legutóbbi, a Devil in Coma 2021-ben, mely a tavalyi súlyos betegségére utal.

Többször koncertezett Budapesten is, hipnotikusan jó bulikat csinált, köszönhetően kivételes tehetsége mellett szuggesztív egyéniségének.

Ezzel a seattle-i grunge utolsó mamutjainak egyike is távozott. Maradt a Pearl Jam.