3LP / 2CD, Parlophone, 2022

2020-ban gyűjteményes válogatással jelentkezett a Kraftwerk. A „Remixes” című album akkor még csak és kizárólag a digitális letöltő-felületeken és online streaming oldalon keresztül került terjesztésre. Méghozzá némileg eltérő tartalommal, mint a nemrég érkezett végleges(?) kiadványok.

Az eredeti kiadás szenzációja a válogatást nyitó „Non Stop” lett, melynek eredetije a ’80-as, ’90-es években volt – a még nézhető és hallgatható- Music Television félperces reklámspot zenéje, úgynevezett „soundbite” trackje. A 30 másodperces darabot Ralf Hütter és a Kraftwerk aktuális legénysége 2020-ban felfrissítette; majd miután az eredeti elképzelések alapján újraalkották, egy nyolc és fél perces dallá bővítették. A régi-új klasszikust pedig megtoldották az újkori Kraftwerk legismertebb és legnépszerűbb remix-felvételeivel és már össze is állt a legfrissebb zenecsomag.

A 19 felvételt tartalmazó eredeti kollekció elvben az 1990-2020 között készült különféle remix anyagokat gyűjtötte csokorba, de már akkor is hiányos volt. Gondoljunk csak például a „Tour de France 2003” single és EP tartalmára… Majd két évvel később még tovább csonkítottak rajta: eltűnt két „EXPO 2000” verzió. Viszont az újragombolt kiadvány bővült is menetközben, két új felvétel-variációval, illetve remake-kel(?) gazdagodott az immáron végleges(?) tracklista.

Tehát idén végre a Kraftwerk „Remixes” számára is eljött a normális hanghordozók ideje, így 2022. március 25-én fizikai formátumokban is megjelent a felfrissített gyűjtemény. A két CD-s softpak, illetve a három LP-ből álló vinil változatok bár ugyanazokat a felvételeket tartalmazzák, de mégis különbözik a műsoruk, mert eltérő sorrendben vonultatják fel azokat. Ami a nagylemezeknél egy érthető, értelmezhető, hallgatható végeredményt eredményezett, míg a dupla CD-s dalsorrend finoman szólva is véleményesre sikeredett.

Kraftwerk: Remixes, a 2020-as online verzió borítója
Kraftwerk: Remixes, a 2022-es hanghordozók frontborítója

Elsőként vegyük sorra a régi-új hangfelvételeket, aztán a tartalom ismeretében egyszerűbbé válik a szerkesztések értékelése is.

1991-ben „The Mix” címmel jelent meg Kraftwerk stúdióalbum, két változatban. Zavarba ejtő módon a német-nyelvű verzió is ugyanazzal a címmel került a boltok polcaira, mint az „international english” kiadás. Ráadásul a kékborítós, Ralf robotos „The Mix” lemezek nem mixeket, hanem remake felvételeket, tehát újragondolt, újrarögzített darabokat tartalmaznak.

Kraftwerk: The Mix, az 1991-es 2LP verzió frontborítója, Ralf Hütter robottal
Kraftwerk: The Robots, az 1991-es single CD frontborítója, Florian Schneider robottal

A remake albumhoz tartozó mixek ugyanis kislemezeken, maxikon és CD single kiadványokon kerültek publikálásra. A „Die Roboter” / „The Robots” új változatának még újabb –Kling Klang- remixei a sárga borítós, Florian robotos kiadásokon, a „Radioactivitat” / „Radioactivity” fantáziák pedig a szintén sárga, radioaktív veszélyt jelző single kiadványokon.

Mindebből a „Remixes” válogatásra kétszer két „non album track” került fel. A „Robotnik” és Robotronik” az embergépek újragondolásában, valamint a „Radioactivity” 1991-es angol-nyelvű remixei közül a „William Orbit Hardcore mix” szerkesztett változata, illetve Francois Kervorkian munkái közül a 12”-os, maxi single mix.

Kraftwerk: Radioactivity, az 1991-es single CD frontborítója

A második eresztés az 1999-es „EXPO 2000” maxi és az ahhoz tartozó „EXPO Remix” EP-k tartalmából csemegézik 2000-ből, illetve a 2001-es összkiadásból. A Kraftwerk „Remixes” 2020-as online verziója még kilenc változatot vonultatott fel a zseniális darab értelmezéseiből és újraértelmezéseiből, mely 2022-re valamiért hétre apadt. Lemaradt az „Kling Klang Mix 2000” és a „UR Unfiltrated Mix”. Valamint az összes megmaradt „EXPO 2000” dal- és mixverziót átkeresztelték „EXPO Remix(majd zárójelben a változat alcíme) formára.

A gyűjteményt sokszor végighallgatva nem lehet nem észrevenni a „(Music) Non Stop/ „Techno Pop” és az „EXPO 2000” dalok közötti párhuzamot, és messze nem csak a hasonló építkezés miatt. Egyrészt az „EXPO 2000” / „Planet of Visions” / „EXPO Remix” ugyanúgy egy rövid hangjelzésből, ez esetben a hannoveri világkiállítás úgynevezett „jingle” felvételéből ered, miként a „Non Stop” is az MTV zenéjéből nőtte ki magát. Másrészt a vocoder használatának ez a fajta módja a Kraftwerk egyik védjegyének számít. Harmadrészt mindkét dalcsaládhoz egyforma design, a robotokká transzponált kvartett vektorgrafikás ábrázolása társul, mely digitális arculat az „Electric Cafe” / „Techno Pop” album(ok) és az „EXPO Remix” újrakiadások mellett a Kraftwerk „Remixes” összes kiadását is uralja.

Kraftwerk: EXPO 2000, a 2000-es bővített CD változat frontborítója
Kraftwerk: EXPO Remix, a 2001-es vinil remix gyűjtemény frontborítója

A „Remixes” gyűjteményen hallható felvételek harmadik csoportja a 2003-ban kiadott „Tour de France Soundtracks” albumhoz tartozó két „Aero Dynamik” maxi single remixeit mutatja be. A 2004-es maxiról a „Kling Klang Dynamix” szerepel, valamint Alex Gopher és Etienne De Crecy „Dynamik” mixe és Francois K „Aero” mixe. Az angol szintipop csapat, Hot Chip legénysége által elkövetett 2007-es kiadványról pedig mindkét általuk átdolgozott darab: az „Aero Dynamik (Intelligent Design mix)” és a „La Forme (King Of The Mountains mix)”.

Kraftwerk: Heimcomputer, single 2021

A 2020-as, feketeborítós online változat ebben a sorrendben vonultatja fel a kompozíciókat, illetve azok remix változatait. A 2022-es, újraszerkesztett, zöldborítós hanghordozók esetében azonban két felvétellel bővült az újragondolt, újragombolt műsor. Korábban mindkettő 2021-ben került kiadásra, digitális single formában. A „Heimcomputer” / „Home Computer” párosa hivatalosan „2021 Single Edit”, de vélhetően közelebb járunk az igazsághoz, ha – legalább részben- ismét remake munkára gyanakodunk. Ebből a kiadásból szintén az angol-nyelvű lett a Kraftwerk „Remixes” befutója.

Végezetül a „Tour de France Soundtracks” album „Tour de France (Etape 2)” tételéből is készült egy 2021-es „edit”, mely digitális single szintén bekerült a „Remixes” 2022-es változatainak anyagába. A két 2021-es single esetében felmerülhet még további forrásként, a 2016-ban piacra dobott „3-D (1 2 3 4 5 6 7 8)” című koncertalbumon hallható sávok egy részének újrafelhasználása is. Mindenesetre az új maszteringen, eltérő keverésen és eltérő vágáson túl, még a vocoder is jól hallhatóan máshogy szól. Valamint, mintha kedvenc robotunk hangja is öregedett, akarom mondani rozsdásodott volna kissé az előző változatok publikálása óta… Vagy csak az emberi fül tökéletlensége téveszti meg a halandó hallgatót…

A kétféle színben, rikító zöldessárga vinileken, illetve csillogó fekete lemezeken érkező 3LP változat egy alaposan átgondoltnak tűnő, jól szerkesztett kiadvány. Ugyanis a dallista alapján a három lemez remixei három témát járnak körül, illetve három korábbi albumot reprezentálnak. Az elsőt a „The Mix” dalaihoz lehet hozzárendelni: a „Music Non Stop”, a „The Robots”, a „Home Computer” és a „Radioactivity” eltérő és/vagy újabb verzióinak remixeivel. A második LP egy „EXPO 2000”, akarom mondani „EXPO Remix” gyűjtemény. Ez esetben még érthető is volna, hogy terjedelmi okból lemaradt pár egyéb remix. A harmadik pedig a „Tour de France Soundtracks” albumhoz tartozó remixekből csemegéz. Többé-kevésbé időrendben, a hat lemezoldalhoz igazodva, hatfelé csoportosítva a hasonló tartalmakat.

Ehhez képest a papírtasakos dupla CD-s kiadás műsora eléggé összevisszának, összecsapottnak tűnik. Ráadásul a CD, mint optikai adathordozó kapacitását figyelembe véve a kimaradt, illetve az előző, online kiadásról lemaradt tételek sem indokoltak.

Elvben akár még működhetne is a „Remixes” CD-k végére szerkesztett két 2021-es single song. De a gyakorlatban egyik esetben sem jön ki jól. Részben azért, mert szinte random módon vágták ketté a válogatást, így az „EXPO Remix” verziók közé ékelt „Home Computer” furcsán idegenül hat. A második CD-t záró „Etap 2” edit pedig egy tipikus kezdőszám, így duplán nem volt jó ötlet az online és a vinil dallistákat lezáró „La Forme” után rakni. Főleg, hogy az anyalemez, mint konceptalbum esetében zeneileg és tematikusan is egyértelmű a „Tour de France” etapok, majd az „Aero Dynamik” / „Titanium”, „La Forme” / „Regeneration” sorrend. Így, ami a harmadik nagylemez utolsó oldalán remekül remekel, azt a dupla CD-t elszabó mekkmestereknek sikerrel sikerült elkontárkodniuk.

Mondjuk a Kraftwerk esetében soha ne mondjuk azt, hogy soha. Mert három évtized múltán is képesek radikálisan belenyúlni egy-egy korábbi albumuk újrakiadása esetén a felvételekbe, miként komplett éneksáv is tűnt már el, vagy egyéb tracklista is módosult már menet közben. De azért minimum (maximum) furcsa volna már most, a megjelenés után néhány nappal elkezdeni vágni a centit, egy harmadik, bővített, újraszerkesztett „Remixes” album reményében…

Főleg, hogy Ralfékban vélhetően benne van még egy album. Új kompozíciókkal. A repülés vagy hajózás témakörét például eddig még nem járták alaposan körbe a nap, mint nap szorgosan robotoló zenei munkások…

Kraftwerk: Remixes, 3LP 2022

Kraftwerk – Remixes

online verzió 2020:

Non Stop (1986/2020)
Robotnik (Kling Klang Mix) (1991)
Robotronik (Kling Klang Mix) (1991)
Radioactivity (William Orbit Hardcore Remix – Kling Klang Edit) (1991)
Radioactivity (Francois Kervorkian 12″ Remix) (1991)
Expo 2000 (Kling Klang Mix 2000) (1999)
Expo 2000 (Kling Klang Mix 2002) (1999)
Expo 2000 (Kling Klang Mix 2001) (1999)
Expo 2000 (Orbital Mix) (2000)
Expo 2000 (Francois K & Rob Rives Mix) (2000)
Expo 2000 (DJ Rolando Mix) (2000)
Expo 2000 (Underground Resistance Mix) (2000)
Expo 2000 (UR Unfiltrated Mix) (2000)
Expo 2000 (UR Thought 3 Mix) (2000)
Aero Dynamik (Kling Klang Dynamix) (2004)
Aero Dynamik (Alex Gopher / Etienne De Crecy Dynamik Mix) (2004)
Aero Dynamik (Francois K Aero Mix) (2004)
Aero Dynamik (Intelligent Design Mix By Hot Chip) (2007)
La Forme (King Of The Mountains Mix By Hot Chip) (2004)

dupla CD verzió 2022:

CD 1:

Non Stop (1986 / 2020)
Robotnik (Kling Klang Mix) (1991)
Robotronik (Kling Klang Mix) (1991)
Radioactivity (William Orbit Hardcore Remix – Kling Klang Edit) (1991)
Radioactivity (Francois Kervorkian 12” Remix) (1991)
Expo Remix (Kling Klang Mix 2002) (1999)
Expo Remix (Kling Klang Mix 2001) (1999)
Expo Remix (Orbital Mix) (2000)
Expo Remix (Francois K + Rob Rives Mix) (2000)
Home Computer (2021 Single Edit) (1981/2021)

CD 2:

Expo Remix (DJ Rolando Mix) (2000)
Expo Remix (Underground Resistance Mix) (2000)
Expo Remix (UR Thought 3 Mix) (2000)
Aero Dynamik (Kling Klang Dynamix) (2004)
Aero Dynamik (Alex Gopher / Étienne de Crécy Dynamik Mix) (2004)
Aero Dynamik (Francois K. Aero Mix) (2004)
Aero Dynamik (Intelligent Design Mix by Hot Chip) (2007)
La Forme (King Of The Mountains Mix by Hot Chip) (2007)
Tour De France (Etape 2) (2003/2021)

tripla LP verzió 2022:

LP 1:

Side A:

Non Stop (1986 / 2020)
Robotnik (Kling Klang Mix) (1991)
Robotronik (Kling Klang Mix) (1991)

Side B:

Home Computer (2021 Single Edit) (1981/2021)
Radioactivity (William Orbit Hardcore Remix – Kling Klang Edit) (1991)
Radioactivity (Francois Kervorkian 12” Remix) (1991)

LP 2:

Side C:

Expo Remix (Kling Klang Mix 2002) (1999)
Expo Remix (Kling Klang Mix 2001) (1999)
Expo Remix (Orbital Mix) (2000)

Side D:

Expo Remix (Francois K + Rob Rives Mix) (2000)
Expo Remix (DJ Rolando Mix) (2000)
Expo Remix (Underground Resistance Mix) (2000)
Expo Remix (UR Thought 3 Mix) (2000)

LP 3:

Side E:

Aero Dynamik (Kling Klang Dynamix) (2004)
Aero Dynamik (Alex Gopher / Étienne de Crécy Dynamik Mix) (2004)
Aero Dynamik (Francois K. Aero Mix) (2004)

Side F:

Tour De France (Etape 2) (2003/2021)
Aero Dynamik (Intelligent Design Mix by Hot Chip) (2007)
La Forme (King Of The Mountains Mix by Hot Chip) (2007)