Egy igazi, nemzetközi death metal zenekar a CereC (Celta Resurrection Cult), ennek ellenére a banda mind a négy tagja magyar. 2021 novemberében alakult a formáció sokak által ismert zenészekből – az írországi BM stúdió jóvoltából.  

Tagok:

L.D. JG Simon- ènek (Írország)

Szebasztian Simon – gitár (Nèmetország)

Kovács Roland  – bass (Magyarország)

Szvitlik Máté – dobok (Magyarország).

L.D. korábban a Crushera énekeses volt, Máté szintén a Crushera-ban és az A.R.M. formációban dobolt, Roland az Empyema és az A. R. M. basszistája volt, Szebasztian pedig az Ektomorfból és a Scarecrow-ból lehet ismerős. L.D. JG Simon 16 éve Írországban, Szebasztián 6 éve Németországban él, Roland és Máté Magyarországon laknak.

„Amint a nevünk is tükrözi, a kelta mitológia folyamatos jelenléte meghatározó a dalainkban, ezáltal ez a sajátossága is a zenekarnak. Az első, májusban megjelent kislemezünk témája a Tuam-i – nemrég feltárt- gyermekgyilkosságok sajnos nagyon is valós története.  A Nyugat-Írországi Tuam település régi katolikus kolostora közelében találtak rá közel 800 csecsemő és kisgyermek holttestének maradványaira, a lehető legméltatlanabb helyen… A latrinában. A zárda 1925-1961 között olyan hajadon nőket „fogadott” be, akik házasságon kívül estek teherbe. A többit ki lehet találni… A zenekar ennek a szörnyű, felfoghatatlan, brutálisan – Jézus Krisztus nevében – elkövetett gyermekgyilkosságok áldozatainak állít emléket és fejezi ki az elkövetők elleni érzéseit, véleményét. A zenekarunk tagjai mind szülők, így még inkább átérzik ennek a súlyosságát.

Mivel a kelta mitológia irányadó nálunk, ezért a dal is erre lett felépítve. Először Balar mutatkozik be a dalban. Elmondja ki ő – Balar, a Kelta démon király, aki tűzből és vérből született, aki uralja a természetfeletti éjszakai lényeket (Fomorians). Ő azért jelenik meg köztünk, mert a Tuam-i gyilkos apácák szörnyű tette feldühítette. Szándéka, hogy kérdőre vonja, majd azzal büntesse őket, hogy az ő szolgái lesznek – hiába imádkoznak álszent módon kegyelemért a szentjeikhez.

A Tuam című kislemezünk második száma a Secular Sin az erőszakot elkövető papokról szól, ami nem kevésbé sokkoló, mint a Tuam-i rémtettek.

A zenekar egyáltalán nem vallás-, vagy katolicizmus ellenes, teljes mértékben elfogadjuk és tiszteletben tartjuk mások hitét, meggyőződését! Az együttes gondolatiságának vezérfonala is egyfajta ősi valláson alapul (kelta mitológia), hiszen az emberek már a kereszténység előtt is hittek és imádkoztak mindenhez, bármihez – ami kúszott, mászott, harapott.  Kizárólag azon apácák és papok ellen szólunk, akik ezeket a szörnyűségeket elkövették!

A kislemezen kívül persze folyamatosan dolgozunk egy koncertnyi anyagon is. A csapat tagjai régi zenésztársak és barátok, viszont van egy másik sajátossága is a CereC-nek: ez egy igazi apa-fia zenekarozás/munka is. Terveink szerint egy ötödik taggal fogjuk bővíteni a csapatot – hamarosan-, aki rendesen megdobhatja majd a kelta feeling-et. A kiszemeltünk már megvan, de a posztja és a személye egyelőre maradjon titok! Annyit árulhatok el most, hogy a Dublini filharmonikusok tagja volt korábban…

Szóval gőzerővel nyomjuk a továbbiakban is a zenekarunk szekerét, minden online shopban megvehetők a cuccaink, játsszák rádiók a számainkat: Dublin, Phoenix, Texas, Nürnberg… Promotáljuk a világ sok országában a zenekart, de a lényeg, hogy az ír zenei szakma befogadta a Cerec-et! Hamarosan rajta leszünk egy válogatáslemezen is.

Remek visszajelzéseket kaptunk neves zenészektől (Devilment), bandáktól a világ minden pontjáról. És ami nagy öröm, hogy a metal rádiók tényleg műsorra tűzték a CEREC-et Pennsylvániatól-Dublinig!”

https://www.youtube.com/watch?v=_-mSN5aCZDo

Facebook oldal: https://www.facebook.com/101465591907459/posts/392402706147078/?sfnsn=mo

Spotify: https://open.spotify.com/track/1jOnswR78vjQIM22fLKQQg?si=iWSgKCsjS7eWpBPp_U8mgw&fbclid=IwAR367gUlya7Bgx00fDdvvVOummwLiaG6vpmMubhxJhEM9VCbGehB0rAMQ7U&nd=1