2022. február 18-án újra kiadásra került a Pink Floyd „Pulse” című koncertfilmje. A sok-sok extrával megpakolt és felfrissített designnal érkezett dupla BD és dupla DVD változatok azonban csak akkor értékelhetők a maguk helyén és valódi teljességükben, ha korábban már kellően elmélyedtünk az előző kiadvány-verziók részleteiben.

A sorozat ötödik részében az 1995-ös eredeti koncertfilm eredeti kiadásait vesszük górcső alá.

Szemben az azonos című koncertalbummal, mely a „The Division Bell Tour” második, európai szakaszából nyújt válogatást, a „Pulse”, mint koncert-videó kizárólag egy bizonyos előadásra fókuszál. Legalábbis képben mindenképpen. Az 1994. október 20-án rögzített videó képileg végig a londoni Earl’s Court színpadán zajló zenélésre helyezi a fő hangsúlyt.

A számos kamera vágóképéből összeállított első filmváltozat elvben persze használhatott más londoni koncertekből is részletet, de a művészek ruhái, illetve a közönségképek alapján vélhetően végig ugyanazt az előadást látjuk. Természetesen itt is kivételt képezhetnek a Publius Enigma játék ezúttal is árnyékban maradó vezetőjének üzenetei. Azonban pont ez utóbbi részek lettek a koncertfilm későbbi verzióiból módszeresen eltüntetve.

Pink Floyd 1994

Hangban pedig nyilván ismét bőven volt bűvészkedés. Részben, mert a kalózfelvételek alapján ezen a bizonyos estén voltak hibák, melyek utólagos javításáról egy Pink Floyd szintű produkció nem igazán szokott lemondani. Másrészt, mert az azonos című koncertlemez esetében Masonék becsületesen fel is sorolták, hogy adott dal „élő” verzióját mely koncerthelyszínek, mely előadásainak részleteiből állították össze –az utólagos stúdiómunkákról már nem is beszélve-, hogy a „Pulse”, mint koncertalbum azt és úgy tartalmazza, amit Gilmourék kiadhatónak tartanak. Mivel a koncertlemezen bevallottan hallhatók az október 20-i buli bizonyos részletei (High Hopes, One Of These Days, Time, Us And Them), melyeket más estéken felvett anyagokkal dolgoztak össze a tökéletes-közeli végeredmény érdekében, nincs okunk kételkedni, hogy a film hanganyaga esetében máshogy jártak volna el a rendelkezésre álló felvételek feldolgozása során.

A „Pulse” film rendezője a koncertfilmek nagyágyúja, David Mallet, aki korábban már – mások mellett- az Asia, a Jethro Tull, a Rush, David Bowie és Tina Turner produkcióinak megörökítésében is jeleskedett.

A Pink Floyd utolsó turnéját követően pedig további sok más előadó támogatásán túl, David Gilmour szóló előadásaiból is készített művészi igényességű, itt-ott egyenesen ihletettnek tűnő mozikat (In Concert, Remember That Night, Live in Gdansk).

Bár a „Pulse” fényezése, szerkesztése és vágása egyaránt pazar, a 4:3-as képarányú, hagyományos tévékészülékekre optimalizált koncertvideó összességében mégis messze elmarad a filmre rögzített „Delicate Sound Of Thunder” minőségétől. Még azzal együtt is, hogy a ’88-as koncertfilm korai kiadásait sokan nem kedvelték a PF stábból. Csak ugye az analóg film, mint alapanyag, bármikor, bármilyen felbontásban újradigitalizálható, majd szükség esetén akár minden egyes képkockája újrafényezhető. Míg a „Pulse” esetében a későbbi DVD és Blu-ray kiadások ugyanúgy feljavított, felskálázott alapanyagból készültek, mint az igényesebb kalózkiadások. Valamint, mint a poszt-kommunista régió lakosai, a hozzá nem értést igénytelenséggel súlyosbító kalózdévédék szemrongáló hatásáról sem feledkezhetünk el.

Az 1995. június 6-án megjelent eredeti VHS kiadás egy kazettán, egyben tartalmazza a „Pulse” film teljes hosszúságú eredeti változatát, két felvonásban, összesen 145 percben.

(Érdekesség, hogy a televíziók már akkor is kaptak egy 90 perces kivonatot, természetesen a „Dark Side Of The Moon” élő előadására kihegyezve a végletekig karcsúsított programot.)

Pulse VHS 1995

A teljes koncertfilmet tartalmazó hivatalos videókazetta, tehát a „Pulse” VHS-kiadásának műsora a következőképp néz ki:

1. Shine On You Crazy Diamond parts 1-5, 7
2. Learning To Fly
3. High Hopes
4. Take It Back
5. Coming Back To Life
6. Sorrow
7. Keep Talking
8. Another Brick In The Wall part 2
9. One Of These Days

Dark Side Of The Moon blokk:
10. Speak To Me
11. Breathe
12. On The Run
13a. Time
13b. Breathe reprise
14. The Great Gig In The Sky
15. Money
16. Us And Them
17. Any Colour You Like
18. Brain Damage
19. Eclipse
Ráadások:
20. Wish You Were Here
21. Comfortably Numb
22. Run Like Hell

Összesen 23 szerzemény, a „The Division Bell Tour” során elhangzott lehetséges 33-ból. A „Dark Side Of The Moon” maximális kihangsúlyozásával. Még a koncertalbumnál is nagyobb fanszervizzel, ha ez esetben lehetséges még ilyesmi… Az eredeti stúdióalbumok szerint bontva a dalokat, még látványosabb a slágerek irányába történő áramvonalasítás. Az arányok eltolódásán az sem változtat, hogy a koncertalbumhoz képest egyetlen újdonságként, a „Take It Back” is elhangzik a filmben.

Meddle LP:
One Of These Days

Dark Side Of The Moon LP:
Speak To Me
Breathe
On The Run
Time
Breathe (reprise)
The Great Gig In The Sky
Money (extended)
Us And Them
Any Colour You Like
Brain Damage
Eclipse

Wish You Were Here LP:
Shine On You Crazy Diamond (parts 1-5, 7)
Wish You Were Here

The Wall 2LP:
Another Brick In The Wall (part 2)
Comfortably Numb
Run Like Hell

A Momentary Lapse Of Reason LP:
Learning To Fly
Sorrow

The Division Bell LP:
Take It Back
Coming Back To Life
Keep Talking
High Hopes

A dupla VCD kiadás műsora és dalsorrendje megegyezik a videókazettáéval. Ráadásul az okos szerkesztésnek köszönhetően a „Pulse” film „Dark Side Of The Moon” blokkja a második videócédén kezdődik, így a lemezváltás miatti műsorszünet sem okoz törést, hiszen éppen ott van, ahol az élő előadáson is szünetre került sor.

Pulse 2xVCD 1995

VCD 1:

1. Shine On You Crazy Diamond parts 1-5, 7
2. Learning To Fly
3. High Hopes
4. Take It Back
5. Coming Back To Life
6. Sorrow
7. Keep Talking
8. Another Brick In The Wall part 2
9. One Of These Days

VCD 2:

Dark Side Of The Moon:
1. Speak To Me
2. Breathe
3. On The Run
4a. Time
4b. Breathe reprise
5. The Great Gig In The Sky
6. Money
7. Us And Them
8. Any Colour You Like
9. Brain Damage
10. Eclipse
Encores:
11. Wish You Were Here
12. Comfortably Numb
13. Run Like Hell

Ezzel szemben a LaserDisc verzió már igazi kuriózum, mert bár a „Pulse” műsora változatlan, a dalsorrenden változatattak. Aminek oka nyilván a formátum kapacitása, így a dupla lézerlemez három(!) oldalára szerkesztett koncertvideó blokkjai úgy módosultak, hogy a „Dark Side Of The Moon” szvit élő előadása a második lemezoldalon egyben maradhasson. Ehhez az első oldal tracklistjét lerövidítették, a harmadikat pedig kibővítették, míg a negyedik üresen(!) maradt.

Pulse 2xLD 1995

LD 1:

Side A:

1. Shine On You Crazy Diamond parts 1-5, 7
2. Learning To Fly
3. High Hopes
4. Take It Back
5. Coming Back To Life
6. Sorrow
7. Keep Talking

Side B:

Dark Side Of The Moon:
1. Speak To Me
2. Breathe
3. On The Run
4a. Time
4b. Breathe reprise
5. The Great Gig In The Sky
6. Money
7. Us And Them
8. Any Colour You Like
9. Brain Damage
10. Eclipse

LD 2:

Side C:

1. Another Brick In The Wall part 2
2. One Of These Days
3. Wish You Were Here
4. Comfortably Numb
5. Run Like Hell

A gyakorlatban tehát van egy nyitóoldal, mely az elmaradhatatlan „Shine On You Crazy Diamond” után egy slágerválogatás-blokkot nyújt a Gilmour-éra addigi két stúdióalbumának (A Momentary Lapse Of Reason, The Division Bell) legpopulárisabb szerzeményeiből. Majd a fordítást követően, a második oldalon végignézhető, illetve végighallgatható a „Dark Side Of The Moon” koncertváltozata.

Végül a második lemezen két dallal kiegészült az eredeti ráadásblokk, ami – egy floydos kolléga szavaival élve- „felér egy klasszik Floyd esszenciával”, mely egyben egyfajta „The Wall” kivonatként is felfogható, ezzel zárul a „Pulse” LaserDisc kiadásának programja.

A „Pulse” koncertfilm eredeti kiadásainak frontborítói minden esetben a koncertalbumra hajaznak, viszont ez esetben a pupilla helyére egy narancsszínű fényben fürdő koncertfotó került. Ez részben kiemeli a kiadványok élő jellegét, másrészt a Hold miatt még erősebb a fotómontázs központi kompozíciójának napfogyatkozás jellege. A narancsfényben fürdő színpad, távolabbról nézve napkitörésre vagy vulkánkitörésre emlékeztető sziluettje így ügyesen olvad be a környezetébe. Ami ráadásul a múltra is reflektálhat, a floydereknek nyilván könnyen eszébe juttathatja a „Set The Controls For The Heart Of The Sun” dalt vagy a „Live At Pompeii” ikonikus képsorait.

A dupla VCD nagyjából hasonló méretben hozza mindezt, mint a koncertalbum CD különféle kiadásai. Szerencsére arra azért odafigyeltek, hogy a korongminták kellően eltérjenek az audiócédék design-jaihoz képest. A videókazetta már nagyobb, viszont hiányoznak a fotómontázs szélei. Sajnos a legtöbb kiadáson a még meglévő részekből is sokat kitakarnak nagyméretű és ízléstelen „Dark Side Of The Moon” / „Take It Back” matricák, melyek egyaránt ordítva árulkodnak a korabeli terjesztők kishitűségéről és pénzéhségéről. New car, caviar…

Pulse 1995, EU 2VCD

Az igazi nagyágyú azonban a dupla LaserDisc, mely a négylemezes koncertalbummal ellentétben nem a villámos-keretes verziót javította fel a narancsfényű koncertképpel, hanem full LP méretben mutatja be a csodás montázst.

Ráadásul néhány esetben pompás, gatefold borítóban kínálva a nézni- és hallgatnivalót. Már csak ezért is érdemes a polcainkon, vitrinjeinkben tudni a „Pulse” lézerlemezt. A „blank side”, mint további kuriózum pedig már tényleg csak a hab a tortán.

A hátsó, belső borítók, illetve korongképek is eltérnek a koncertalbum különféle változataiétól. A legfontosabb különbség az, hogy ezúttal egyáltalán nem szerepel a zuhanó/lebegő férfialak, valamint teljes mértékben hiányoznak a tagok és vendégzenészek szimbólumai is. Szintén fontos és lényegi különbség, hogy az eredeti koncertfilm semelyik kiadásának csomagolásába, dobozába, borítójába sem került pulzáló LED.

Az eredeti kiadások egyik hanghordozó-típus esetében sem tartalmaznak extrákat, míg a jóval később piacra dobott 2DVD és 2BD verziókon hemzsegnek a bónusz anyagok, miközben figyelmet érdemelnek a „Pulse” filmen utólag végzett egyértelmű és kevésbé nyilvánvaló változtatások is.

Folytatjuk!

A szerző a Hungarian Pink Floyd Club elnöke. A cikksorozat részleteket tartalmaz a készülő Pink Floyd könyvből. Minden jog fenntartva. A cikk utánközlése részben, vagy egészében, kizárólag írásos engedéllyel lehetséges!