Október elsején ünnepi bulit játszanak Miskolcon

A miskolci Sky Fanatic zenekar idén ünnepli alapításának tizedik évfordulóját. A 2012-ben alakult csapat egy baráti beszélgetést követően született meg. A ska és reggae stílust kedvelték mindannyian, így az irányvonal adott volt. A legelső próbájuk nem volt túl bíztató, de fél év alatt összerázódott a csapat és a 2013-as Kocsonyafesztiválon már föl is léptek – sikerrel. Még azon a nyáron részt vettek egy helyi tehetségkutatón, ahol a 4. helyezést sikerült megszerezniük, innentől kezdve sorra jöttek a felkérések helyi rendezvényekre, például a Helynekemben a Kerekes Band előtt léphettek föl 2014-ben, innen datálható az ismeretség a két csapat között, ami a későbbiekben jól jött a srácoknak. Szintén 2014-ben a Cseh Tamás Program pályázatán a csapat nyert egy lemez- és klipkészítési támogatást, egyedüli miskolci zenekarként. 2015-ben meg is jelent a Fanatizálj című lemez, a videoklip bemutatója pedig a Petőfi tévén volt. 2016 júniusában, Egerben, egy utcazene fesztiválon a zsűri különdíját nyerték el, mint a legjobb zenekar. A zsűriben ott ült Fehér Zsombor is a Kerekesből, aki emlékezett a miskolci közös fellépésre, valamint a helyszínen is nagyon tetszett neki a srácok utcazenélése, így elindult az összefonódás, ami később meghozta gyümölcsét.  

Mindezek apropóján beszélgettünk Nahaj Petivel, a zenekar frontemberével.

Szemtelenül fiatalon gondoltál egy merészet…

Kilencedikes gimnazista voltam, alig 15 éves, mikor megalapítottam a zenekart – a többiek is velem egykorúak voltak, vagy maximum 1-2 évvel idősebbek. Ezért a mai napig is úgy tekintek a bandára, mintha a saját gyermekem lenne. Személy szerint nekem is és a többieknek is az volt a célunk, hogy minél jobban megismertessük az emberekkel, minél közelebb hozzuk hozzájuk a ska-t, a reggae-t, magát a jamacai zenei világot, hiszen ezt nem sokan ismerik. Ez a mai napig is megmaradt, és mindezt egyfajta örömzenélés formájában igyekszünk bemutatni.

Tíz éve van együtt a társaság, ami a mai viszonyokat tekintve nem kis teljesítmény!

Természetesen nálunk is voltak tagcserék, ami majdhogynem elengedhetetlen egy fiatal banda életében. Nem rosszban váltunk el senkitől sem, a mai napig barátok vagyunk, és úgy érzem, hogy az új tagok hozzá tudtak tenni a zenekar mindennapi életéhez, úgy is fogalmazhatnék, hogy új színt hoztak.

Végigjártátok a szokásos ranglétrát ti is…

Persze! Jó pár alkalommal előzenekarként kaptuk lehetőséget arra, hogy megmutassuk magunkat, de ezek rengeteg tapasztalatszerzéssel jártak, az Ocho Machoval végig csináltunk egy tízállomásos turnét, arra pedig büszkék vagyunk, hogy öt-hat éves zenekarként felléphettünk az Akvárium Klubban, ami nem sok zenekarnak sikerült. De olyan helyekre is eljutottunk, mint a Roncsbár, Szombathelyen a Magyar Dal Napján is játszhattunk. Egy pályázatnak köszönhetően a Kerekes Band is meghívott minket előzenekarnak – a 2017-es évadra.

Viszont most már inkább arra törekszünk, hogy nekünk legyen előzenekarunk és ezt nem azért, mert azt gondoljuk, hogy mi vagyunk a nagy sztár alakulat, hanem azért, hogy mi is tudjunk segíteni az olyan feltörekvő együtteseknek, mint amilyenek mi voltunk egykoron.

A Cseh Tamás program jóvoltából elég jó kapcsolatokra tettünk szert. Fesztiválok közül a Reggae Camp-et emelném ki, ahová már bejutottunk. Szerencsére sokfelé hívnak minket, gyakorlatilag már nem kell a fellépési lehetőségek után kutatnunk. Egy menedzser is hadrendbe állt a csapatnál, így lényegesen hatékonyabban haladunk, már nem csak előzenekarként tudunk fellépni, Pesten is több klubban vagyunk már főzenekar.

Említetted, hogy a műfaj megismertetése volt a cél, az örömzenélés mellett. Változott ez azóta?

Határozottan nem a válaszom. Mert, ha azt mondod, hogy reggea, akkor sokan tudják, hogy mi az, de mégsem ismerik olyan mélyrehatóan, mint egy reggea zenész. Én személy szerint is igyekszem minél jobban megismertetni ezt a stílust az emberekkel. Volt egy Mi is itt vagyunk! nevű kiállításom, ahol az ebben a műfajban tevékenykedő embereket igyekeztem bemutatni, legyen az dj, grafikus, vagy zenekar, hogy ezáltal is közelebb hozzam az emberekhez ezt a felfogást és, hogy be tudjam mutatni, hogy nem csak a mainstream műfaj létezik.

Eltelt tíz év. Van olyan kiadó vagy menedzser, aki felfigyelt rátok?

Már a legelején rengeteget segített nekünk jelenlegi menedzserünk, Tóth Csaba, aki először sok elérhetőséggel és ajánlással segített minket, így könnyebb volt nekünk elindulni. Ő külföldre költözött, de három éve megkerestük, hogy lenne-e a menedzserünk, azóta ő szervezi a koncertjeinket, fellépéseinket. Tervben van egy kiadóval való szerződés is, de jelenleg még magunkat menedzseljük. Sokszor mondják ránk, hogy mi gumi reggeat játszunk, kicsit emészthetőbben, ami ebben a műfajban egyáltalán nem egy rossz jelző. Nálunk megtalálható a hip-hop, a rock – azaz megpróbáljuk kicsit bulisabbra venni a zenét és a koncerteket. Természetesen vannak nagyon mély roots és nagyon mély ska dalaink is. De azért is csinálunk ilyen fúziós zenét, mert, ha valaki eljön egy koncertünkre és annyira nem szereti a reggeat, de végig hallgatja, akkor sem fog unatkozni, de mégis közelebb hoztuk a szívéhez a jamaicai zenei világot. Ezért is bízunk abban, hogy lesz olyan kiadó, aki azt fogja mondani, hogy ebben van fantázia és nem fog minket rétegzenekarnak tekinteni, mert tényleg olyan zenét tolunk, amit más is meg tud hallgatni.

El tudjátok már ,,adni” úgy magatokat, hogy önállóan is megtöltsetek egy klubot, vagy játsszon titeket egy rádió?

Igen! Már eljutottunk arra a pontra, hogy külön minket hívjanak. Egerben például nagyon szeretnek bennünket, de volt olyan fellépésünk Veszprémben, hogy meglepődésünkre ismerték a dalainkat. Budapesten, és Miskolcon pedig már sokan tudják, hogy kik vagyunk. De jártunk olyan helyen is, ahol előtte sem a zenekar, és személy szerint még én sem jártam soha, de az a pár tucat ember, aki eljött a koncertünkre, hatalmas bulit csapott. A rádiók is játszák a zenéinket, itt nem a legismertebb rádiókra gondolok, de oda még a nagy neveknek is nehéz bekerülniük. Viszont a Petőfi Rádióban már bent vagyunk, illetve a klippremierünk is a Petőfi tv-ben volt és a következőt is oda terveztük.

Megvan még a kezdeti ambíció, és ennyi idő elteltével mennyire számít a pénz?

Az ambíciónk ugyanúgy megmaradt. Hiszen nem is olyan régen kijött a harmadik nagylemezünk is, amit először kislemez formájában szerettünk volna kiadni, de mivel nyolcan vagyunk, annyi ötletünk, szövegünk, mondanivalónk van még mindig, hogy nagylemez lett a vége. Folyamatosan fejlesztjük mind a zenekart, mind önmagunkat is. Nem titok, hogy szinte mindenki játszik más csapaban is, vagy esetleg szólóban tolja, de, ha ugyanazon időben lenne két fellépés, akkor a Sky Fanatic az első. Az ambíciónkat pedig mi sem példázza jobban, minthogy nagy álma mindannyiunknak, hogy mondjuk egy Budapest Parkot megtöltsünk. Azt, hogy ezt milyen közönség előtt – értem ezalatt a korosztályt-, az teljesen mindegy, hiszen a zenénkkel, mindenkinek szeretnék örömet szerezni. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem fontos a pénz, hiszen minden ember életében az, és én akkor lennék a legboldogabb, ha ebből tudnánk megélni, félretenni. Mindezek mellett azért nem szívesen mondanék le a polgári foglalkozásomról sem, illetve a zenekar nagyon sokat jótékonykodik is.

Nemrég készült el az új klipeket. Miért pont ez dal lett a kiválasztott? Illetve már egy ideje nem látunk hangszert a kezedben…

Szerettünk volna egy fontos témát megragadni, hiszen manapság kevésbé fogadják el az emberek önmagukat, ami rám is igaz, emellett egymást sem tudják kellőképpen tolerálni. Így született, ezen gondolatmenettel ez a dal, hiszen ebben a világban, senki sem hibátlan. A helyszíneket is igyekeztünk úgy választani a kliphez, hogy az is kicsit különleges legyen a mondanivaló mellett, ezért is forgattunk a szirmabesenyői kastélyban. A másik helyszín a Premier Alapfokú Művészeti Iskola volt, ahol tanítok is. Gitár már egy ideje a koncerten sincs a kezemben, csak 5-6 számban, mert fontosnak tartom a közönséggel való kommunikációt, mindig igyekszem minél jobban bevonni őket, így került le a gitár a kezemből.

Hogy ünneplitek meg ezt a szép jubileumot?

Október elsején egy fergeteges bulival készülünk a miskolci Helynekemben, ahol az új dalok mellett hallhatóak lesznek a régi számaink is – a régi tagokkal együtt-, illetve meghívtuk példaképeinket, zenészbarátainkat is. Többek között fellép velünk László M. Miksa és Bodnár Tibi a Ladánybene 27-ből, Kacsenyák Gábor és Nahaj Máté a Before the last-ból, a vendégzenekar pedig a szintén miskolci Kabinet Rt. lesz. Nagyon jó buli készül, várunk mindenkit sok szeretettel!

A Sky Fanatic egy olyan tíz éves zenekar, ahol a tagok még mindig szemtelenül fiatalok, tele ötletekkel és ambíciókkal. Ha szereted a jó hangulatot, az örömzenélést, mert ez tényleg az, és ezek mellett még szereted magad szabadon, felhőtlenül jól érezni, táncolni, akkor mi tudunk egy jó programot október elsejére!

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/794116821621348

Elismerések/eredmények: 2018 – Második nagylemez: „Valóság vagy álom” 2016 – Egri Utcazene Fesztivál: Zsűri Díj/Legjobb Együttes 2015 – Budapest Music Expo/Syma-csarnok: Sky Fanatic koncert 2015 – Első nagylemez: „Fanatizálj!” 2015 – Cseh Tamás program: Pályázatban győztes zenekar 2014 – Talentométer: Különdíj