Az idén már ötvenegyedik évét taposó Manfred Mann’s Earth Band az utóbbi negyedszázadban nem csak a rendszeresen parádésra sikeredett koncertjei miatt hallatott magáról, hanem a professzionálisan feldolgozott zenei archívuma miatt is erősen a figyelem központjába került. Legalábbis a nyugati világ Enns folyón túli részén mindenképpen. Ráadásul a referenciaértékű archív sorozatokat és dobozos készleteket kiterjesztettek Mann további formációjára, így a Manfred Mann első két korszakára és a Manfred Mann Chapter Three együttesekre, valamint a Manfred Mann’s Plain(s) Music, illetve a Manfred Mann ’06 projektekre is.

Első körben a 1998 és 2001 közötti időszakban megjelent remaszter CD-ket vesszük sorra. Nem titkoltan azzal a céllal, hátha valamelyik hazai előadó vagy kiadó is kedvet kap ahhoz, hogy kövesse a jó példát és a későbbiekben egyre jobb minőségű, kivitelű és szerkesztésű kiadványokkal örvendeztesse meg az istállójába szerződött előadókat és persze a rajongókat.

Az archívummal és elfekvő anyagokkal való komolyabb foglalatoskodást Mann-ék is a ’90-es években kezdték, mint oly sokan a klasszikus brit zenekarok közül. A kibővített és felújított borítós, extra trackeket tartalmazó remaszterizált albumok új CD változatai 1998-tól érkeztek, egészen 2001-ig, a Manfred Mann’s Earth Band megalakulásának 40. évfordulójáig.

Fontos egyből az elején kiemelni, hogy Mann formációi esetében szó sem lehet a gagyizásról. Tehát ez esetben nem azt jelenti a „remaszter” újrakiadás, hogy az ilyen-olyan automata szoftverekkel összemaszatolt, túlvezérelt, dinamikátlan, torz trackek kerültek a korongokra, jól van az úgy jeligére.

Ellenkezőleg. Így, bár sok esetben komoly mértékben változott az összkép, de nem egy-két hét alatt összecsapva, és főleg nem a hangminőség rovására dolgoztak az újrakeverésen, illetve az új maszteringen.

Ez a húsz cédés archív összkiadás az összes hivatalos albumot érintette, melyek a banda 1971-es megalakulásától fogva hivatalosan megjelentek. Egészen 1987-ig, az ideiglenes feloszlásig, beleértve a „Budapest Live” koncertlemezt is. Valamint a széria részét képzi még három, a sorozat egyéb korongjain nem hallható ritkaságokat és kislemez-felvételeket is felvonultató válogatás, illetve a két Manfred Mann Chapter Three és a Manfred Mann’s Plains Music album is.

Minden hanghordozó esetében a korabeli angol kiadásokat vették alapul, mind a frontborító, mind az albumcím, mind a dalok esetében. Melyekhez szorosabban vagy lazábban tartozó kapcsolódó bónusz trackeket illesztettek, amolyan színesítés gyanánt, a teljesség igénye nélkül.

A korszak és a sorozat erőssége, hogy olyanok készítették, akik jól ismerik, szeretik ezt a zenét és kötődnek is Mann különböző formációihoz. Minden különösebb önfényezés nélkül is lerí a széria kiviteléről és általános igényességéről, hogy valódi szakemberek készítették, nem pedig egy olyan szélhámosok, amelyiknek sok közük nincs az adott kultúrkörhöz, csak a zsákmányt látják egy-egy nagyobb névben.

A régi motorosok számára talán furcsán hangozhat, de mára már sajnos eljutottunk oda, hogy megsüvegelendő teljesítmény, ha egy archív CD sorozat minden egyes korongjához olyan képanyag tartozik, mely az adott felvételeken hallható felállást, felállásokat mutatja.

Manapság szinte már az a fehér holló, ha egy booklet vagy hátsó tracklist nincs tele tipográfiai hibákkal. Vagy nem hemzsegnek hibás évszámok és egyéb tárgyi tévedések az alap albumhoz kapcsolódó kislemez-felvételek kapcsán. Ha nincs olyan alávaló marketing-ködösítés vagy tudatlanságból akadó akaratlan kamuzás sem, hogy például xy felvétel még sosem jelent meg korábban CD-n, pedig de…

Miként a korszakokhoz kapcsolódó bónuszok áthelyezése sem ad hoc, vagy véletlen, vagy csupán beletojós igénytelenség okán alakult úgy, ahogy a korongokat a kezünkbe fogva tapasztalhatjuk. Ilyenfajta, történeti változtatás csak rendkívüli esetekben történt, de akkor is alaposan megindokolták.

Például, hogy a „The Runner” és a „Rebel” számokat a Re-Mastered sorozatban már a „Criminal Tango” bónuszai közé szerkesztették, bár eredetileg a „Somewhere In Afrika” LP észak-amerikai változatára szánták. Viszont mivel ez a két felvétel már Mick Rogers visszatérését követően készült, így a szerkesztők szerint jobban illeszkednek a „Criminal Tango” CD anyagába.

Sok ilyen apróságnak tűnő részletből rajzolódik ki a hozzáértés, illetve az a példaértékű gondos tervezés, mely az újrakiadások egyik etalonjává teszi a Manfred Mann Re-Mastered szériát.

A sorozat lemezei:

MANN 001: Manfred Mann Chapter Three – Volume One CD 1969/1999
MANN 002: Manfred Mann Chapter Three – Volume Two CD 1970/1999

Az Earth Band későbbi munkásságához szorosan kapcsolódó két Manfred Mann Chapter Three album négy, illetve három bónusz trackkel bővült, mely hét kislemez-felvétel, illetve alternatív változat jól egészíti ki a rezes fúziós jazz-rock korszak bemutatását.

MANN 003: Manfred Mann’s Earth Band – Manfred Mann’s Earth Band CD 1972/1999
MANN 004: Manfred Mann’s Earth Band – Glorified Magnified CD 1972/1999
MANN 005: Manfred Mann’s Earth Band – Messin’ CD 1973/1998
MANN 006: Manfred Mann’s Earth Band – Solar Fire CD 1973/1998
MANN 007: Manfred Mann’s Earth Band – The Good Earth CD 1974/1998
MANN 008: Manfred Mann’s Earth Band – Nightingales & Bombers CD 1975/1999
MANN 009: Manfred Mann’s Earth Band – The Roaring Silence CD 1976/1998
MANN 010: Manfred Mann’s Earth Band – Watch CD 1978/1998
MANN 011: Manfred Mann’s Earth Band – Angel Station CD 1979/1999
MANN 012: Manfred Mann’s Earth Band – Chance CD 1980/1999
MANN 013: Manfred Mann’s Earth Band – Somewhere In Afrika CD 1982/1999
MANN 014: Manfred Mann’s Earth Band – Budapest Live CD 1984/1999
MANN 015: Manfred Mann’s Earth Band with Chris Thompson – Criminal Tango CD 1986/1999
MANN 016: Manfred Mann’s Earth Band – Masque (Songs And Planets) CD 1987/1999

A Manfred Mann’s Earth Band első aktív időszakának mind a tizenhárom albumát szintén kiegészítették extra felvételekkel. Javarészt kislemez-változatokkal, köztük néhány korábban kiadatlan darabbal, illetve albumhoz nem kapcsolódó kislemez-dallal.

Ilyen például a „Messin’” amerikai kiadása, mely LP a tengeren túl „Get Your Rocks Off” címmel jelent meg, a „Pretty Good” című exkluzív felvétellel. Vagy a szintén amerikai piacra szánt „Quit Your Low Down Ways”, a „Nightingales & Bombers” album eredeti USA kiadásáról. Vagy a már említett, eredetileg önálló olimpiai kislemezre szánt, aztán később a „Somewhere In Afrika” alaposan átvariált amerikai verziójára szerkesztett, majd a „Criminal Tango” anyagához illesztett „The Runner”, és így tovább.

A korongként kettő-öt bónusz kellő képet ad az alkotási folyamatról is, hogy idővel és az különböző felállásokkal miként változtak a többször is elővett szerzemények, az adott album tematikájának és az adott korszak jellemző hangszerelésének fényében.

Ugyanilyen izgalmas az első és sokáig egyedüli hivatalos koncertalbum, a „Budapest Live” kiegészítése is – melynek alapját elvileg ugyan a régi BS-ben rögzített 1983-as koncertfilm hangja adta, de ugye az régóta közismert, hogy az 1984-ben kiadott nagylemezt a londoni Dominion Theater-ben készült felvételekkel keverték, illetve részben ötvözték is azokkal a budapesti előadást, továbbá összemosták a közönségzajokat is.

A Re-Mastered sorozat sajátossága, hogy az eredeti LP dallista megváltoztatásával előre került a „Lies (Through The 80’s)”, tehát a szívünknek oly kedves, évtizedek óta a füleinkbe ragadt „Hello, Budapest!” beköszönés is.

További érdekesség, hogy az amerikai rádiós közvetítésekhez használt, kamu közönségzajos „The Runner” is felkerült az elvben budapesti koncertalbumra, pedig sok köze nincs hozzá. Trevor Rabin mindenesetre biztosan nem lépett fel egy jóízű gitárszóló erejéig Budapesten az Earth Band-del…

MANN 017: Manfred Mann’s Plains Music – Plains Music CD 1991/1998

Az Earth Band feloszlása után Manfred Mann új projektbe fogott, melyet a rajongók egy része, mint „Chapter V” zenekarként értékel. Az eredetileg Manfred Mann’s Plain Music néven publikáló formáció „Plains Music” című albuma szinte minden országban és minden kiadásakor eltérő sorrendben tartalmazza a jellemzően kilenc vagy tíz trackjét, itt-ott némileg eltérő címeken is hozva ugyanazt a felvételt.

Manfred Mann’s Plains Music CD 1998

A Re-Mastered sorozatra kialakult az a tizenkét tételes sorrend, – ez esetben a törzsanyag kilenc dala mellé három extra társul-, mely a későbbi kiadásokra megszilárdult. Akárcsak az „s” betűvel bővített Manfred Mann’s Plains Music név. Bár mára már egyre inkább a Manfred Mann’s Earth Band al-projektjeként vagy simán csak az egyik Earth Band lemezként kommunikálják az albumot.

Mindenesetre bárhogy is tálalták az elmúlt évtizedekben, a csodás Barbara Thompson minden egyes szaxofonhangja a helyén van, melyet Manfred Mann-nel és a Plain Music többi tagjával rögzített 1990-ben. Ezért is jó, hogy a korong bekerült az Earth Band katalógusba, mert így kevésbé sikkadhat csak el, nem úgy, mintha csak egy egylemezes projekt elfeledett albuma volna.

MANN 018: Manfred Mann’s Earth Band – The Best Of Manfred Mann’s Earth Band Re-Mastered – Volume I CD 1999
MANN 019: Manfred Mann’s Earth Band – Blindin’ CD 2000
MANN 020: Manfred Mann’s Earth Band – The Best Of Manfred Mann’s Earth Band Re-Mastered – Volume II CD 2001

A sorozat utolsó három korongja egy-egy válogatás. Az ezredfordulón érkezett „Blindin’” egy rövidebb sikerparádé. Belépő szintű, könnyen emészthető anyag, mely az Earth Band-del épp csak ismerkedő kezdőknek ajánlott. Illetve azoknak a „koca-rajongóknak”, akik megelégszenek az átkosban rendszeresen pörgetett rádiós slágerekkel.

Blindin’ CD 2000

Valamint ez a tizenegy örökzöld arra is jó szolgálatot tehet, hogy felrázzon néhány sznobot azzal kapcsolatban, hogy bár az Earth Band különböző felállásaiban mindig is jó zenészek és kiváló szerzők játszottak (Solar Fire, Nightingales And Bombers, Brothers And Sisters Of Africa stb.), de még ezeknél a teljesítményeknél is figyelemreméltóbb, amit a névadó, zenekarvezető Manfred Mann, mint hangszerelő képes a szerzeményekhez adni. Mind a sajátjaikhoz, mind másokéhoz (Bob Dylan, Bob Marley, Bruce Springsteen, Sting, Lane Tietgen). Bármelyiket oda lehet tenni az eredeti mellé. Az újragondolt, majd gondosan újraöltöztetett dalok Earth Band verziói önmagukért beszélnek.

A két Re-Mastered album már két komolyabb eresztés. Egyrészt hosszabb műsorokról, csurig töltött korongokról van szó. Másrészt a főként kislemezeket, újraértelmezéseket, remake felvételeket és ritkaságokat felvonultató kollekció második részén olyan kislemezdal is szerepel, mely korábban nem jelent sem nagylemezen, sem pedig a remaszter CD sor bónuszaként.

Mivel a Manfred Mann Re-Mastered series első tizennégy CD-jén szereplő album együtt és külön-külön is totális alapműnek számít, ezért a minimális zenei műveltség felvétele, illetve bepótlása mellett a sorozat arra a célra is kitűnően alkalmas, hogy a továbblépésben is segítsen.

Mert akit komolyabban érdekel a téma, e CD-sor birtokában kellően el tud mélyedni a látszólag szövevényesnek tűnő, valójában nagyon is egyértelmű, és végig egy irányba haladó rendkívüli karrier, különböző stációiban.

Hiszen a bónuszokkal és kapcsolódó albumokkal együtt tanulmányozva Manfred Mann progresszív zenében utazó együtteseinek munkásságát, hamar feltárul, hogy a Chapter Three, az Earth Band és a Plain Music formációk anyagai már a sorozat által felölelt bő két évtized alatt is milyen komoly mértékben fonódtak össze, illetve miként hatottak egymásra.

The Best Of Manfred Mann’s Earth Band Re-Mastered – Volume II CD 2001

Eme tudás pedig az újraindulás utáni anyagok befogadásánál és tanulmányozásánál is jól jöhet a későbbiekben. Már csak azért is, mert a Manfred Mann fémjelezte albumok sok esetben kifejezetten kívánják a figyelmet, koncentrációt, odaszánást, úgy általában a bevonódást.

Ezért hát nem árt, ha van némi előképünk arról, miként is haladt előre Manfred Mann az időben – stílusról-stílusra, újabb billentyűs hangszerről-újabb billentyűs hangszerre, egyik hangszeres felállástól a másik hangszeres felállásra, az egyik közéleti aktivitástól a másik közéleti aktivitásig- a művészetébe mindent intelligensen integrálni képes nagy zenei rendező.

Folytatjuk!