Az idén már ötvenegyedik évét taposó Manfred Mann’s Earth Band az utóbbi negyedszázadban nem csak a rendszeresen parádésra sikeredett koncertjei miatt hallatott magáról, hanem a professzionálisan feldolgozott zenei archívuma miatt is erősen a figyelem központjába került. Legalábbis a világ Enns folyón túli részén mindenképpen. A referenciaértékű archív sorozatokat és dobozos készleteket ráadásul kiterjesztettek Mann további formációjára, így a Manfred Mann első két korszakára és a Manfred Mann Chapter Three együttesekre, valamint a Manfred Mann’s Plain(s) Music, illetve a Manfred Mann ’06 projektekre is.

Negyedik körben a 40 éves jubileumi díszdoboz tartalmát boncolgatjuk.

2011-ben egy rendkívül igényes, tartalmas és csodaszép díszdobozzal ünnepelte megalakulásának 40. évfordulóját a Manfred Mann’s Earth Band. Kerülve a korábbi archív kiadványok ismétlését, ezúttal egy LP-replika szerű sorozat érkezett. Azért csak „szerű”, mert a tokok nem egyeznek egy az egyben az LP kiadások nyomdai anyagával, csak az eredeti frontborítókra szorítkozik a múltbéli kiadásokhoz való hűség.

A míves egyszerűséggel kialakított papírtokok az Earth Band összes addig megjelent albumát tartalmazzák. Méghozzá a brit kiadások címeivel és frontborítóival. Maguk a dalok pedig a vinil lemezekre hajazó egyen-dizájnt kapott CD-kről hallhatók, alapvetően szép sorban, időrendben.

40th Anniversary box set, frontborító 2011

A gyűjtemény lemezei:

MMEBBOX1: Manfred Mann’s Earth Band – 40th Anniversary 21CD 2011

MMCD3: Manfred Mann’s Earth Band CD 1972/2011
MMCD4: Manfred Mann’s Earth Band – Glorified Magnified CD 1972/2011
MMCD5: Manfred Mann’s Earth Band – Messin’ CD 1973/2011
MMCD6: Manfred Mann’s Earth Band – Solar Fire CD 1973/2011
MMCD7: Manfred Mann’s Earth Band – The Good Earth CD 1974/2011
MMCD8: Manfred Mann’s Earth Band – Nightingales & Bombers CD 1975/2011
MMCD9: Manfred Mann’s Earth Band – The Roaring Silence CD 1976/2011
MMCD10: Manfred Mann’s Earth Band – Watch CD 1978/2011
MMCD11: Manfred Mann’s Earth Band – Angel Station CD 1979/2011
MMCD12: Manfred Mann’s Earth Band – Chance CD 1980/2011
MMCD13: Manfred Mann’s Earth Band – Somewhere In Afrika CD 1982/2011
MMCD14: Manfred Mann’s Earth Band – Live in Budapest CD 1984/2011
MMCD15: Manfred Mann’s Earth Band – Criminal Tango CD 1986/2011
MMCD16: Manfred Mann’s Earth Band – Masque (Songs And Planets) CD 1987/2011
MMCD17: Manfred Mann’s Plains Music CD 1991/2011

Szemben a Re-Mastered sorozattal, ezúttal az egyes korongok nem tartalmaznak bónuszokat, csak az eredeti LP változatok trackjeit, angol albumsorrendben. Illetve a CD korszak terméséből – beleértve a „Masque (Songs And Planets)” albumot is- már a CD verziók váltak a végleges hivatalos változattá. Ami egyben egy érdekes értékeltolódást is jelez számunkra azokról az esztendőkről. A gyakorlatban mindez úgy néz ki, hogy ezúttal kimaradt a Manfred Mann Chapter Three korszak, viszont a számozásnál mégis figyelembe vették őket. Miként sajnos lemaradt a „Stepping Sideways” is, ami máris zárójelbe teszi a 40 évet…

Az első Manfred Mann’s Earth Band album tehát 3-as sorszámmal nyit, és szép sorban követi az összes. A feloszlásig terjedő rész, sorrendben megegyezik a Re-Mastered sorozat korongjaival. Kivéve, hogy az ezúttal „Live in Budapest” címen futó koncertalum ismét a „Spirits In The Night”-tal nyit. A „Criminal Tango” előadója pedig a korongcímkén simán csak Manfred Mann’s Earth Band. Ezúttal nincs a CD-n külön jelölve, hogy közreműködik a csapatból időközben már többször ki- és belépő Chris Thompson. Csak és kizárólag a papírtokon szereplő eredeti frontborítók hozzák a teljes előadókat, ahol az nem egyértelmű.

A Manfred Mann’s Plains Music CD már az új néven és újraszerkesztett műsorral újrakiadott tíz-trackes „Plains Music” albumot veszi alapul, így a hivatalos katalógus utólag megváltozott részeként, már ez szerepel a „40th Anniversary” díszdobozban.

MMCD18: Manfred Mann’s Earth Band – Soft Vengeance CD 1996/2011
MMCD19 SIDE A: Manfred Mann’s Earth Band – Mann Alive CD 1998/2011
MMCD19 SIDE B: Manfred Mann’s Earth Band – Mann Alive CD 1998/2011
MMCD20: Manfred Mann ’06 – 2006 CD 2004/2011
MMCD21: Manfred Mann’s Earth Band – Live in Ersingen 2011 CD 2011

Az újjáalakulást követő Earth Band opusok közül a „Soft Vengeance” stúdiólemez és a „Mann Alive” koncertalbum a korábbi kiadásokhoz képest változatlan formában és tartalommal szerepel. Utóbbi, mely a gyűjtemény egyetlen dupla CD-je, némileg zavarba ejtő módon az eredeti kiadás két Plain Music bónusz dalát is tartalmazza. Mely ez esetben erősen indokolatlan ismétlés. Főleg, hogy ha időrendben haladva sorban hallgatjuk a korongokat, akkor nagyon közel is vannak egymáshoz.

A 2004-es „2006” CD szintén az előző kiadásokhoz képest változatlan tartalommal hallható. Viszont ezúttal csak és kizárólag a Manfred Mann ’06 szerepel a korongcímkén előadóként. Ez utalhat arra, hogy az anyag javarésze nem tükrözi az Earth Band tagságának ízlését, hanem csak a főnökét, aki az egész projektet szervezte, levezette. De talán azt is ki kívánták emelni, hogy ez mégsem teljesen szólólemez, hiszen a Manfred Mann ’06 (Chapter Six) projekt-formáció is javarészt egykori és aktív Earth Band tagokból állt. Illetve, hogy az improvizációkból összeállított kompozíciók is Manfred Mann által lettek, az őrá oly jellemző nagyívű vokálokkal és nagyvonalú hangszereléssel kialakítva.

A huszonegyedik soralbum az akkor vadonatúj, a dobozkában debütáló „Live in Ersingen 2011” CD, mely egyben a Robert Hart énekessel felálló új formáció bemutatkozása is volt. Így a 40. évfordulót ünneplő gyűjtemény a megjelenésekor egyben egy új korszak nyitányaként is szolgált.

Live in Ersingen 2011 CD

MMEB BOXCD1: Manfred Mann’s Earth Band – Leftovers CD 2011

A 40 éves dobozban szereplő albumokon egy kivétellel nincs bónusz, de ami van, az is ismétlés, két Manfred Mann’Plains Music dal albumverziója. A „maradék”, vagyis a kislemez-, demó- és alternatív változatokból; valamint az innen-onnan lemaradt, kimaradt, kiadatlan felvételekből egy új válogatást szerkesztettek. A „ Leftovers” című CD tizenhét trackjéből hét korábban még nem publikált ritkaság, melyek sem a Re-Mastered sorozatban, sem az „Odds & Sods” gyűjteményben nem hallhatók.

Leftovers CD 2011

A „Leftovers” album ráadásul nem csak a tartalma miatt rendkívül érdekes, de a design-ja sem hétköznapi. A frontborítón látható fotó ugyanis egy NASA montázs, mely az algériai Tassili n’Ajjer Nemzeti Parkot ábrázolja a világűrből nézve. A Landsat 7 műhold többféle technikával készült felvételeiből összeállított ábrázolás eredeti célja, hogy abban segítse a szakembereket, hogy könnyebben meg tudják különböztetni a park kőzettípusait. Ez esetben viszont az Earth Band-re utaló kép- és szójáték, mely Manfred Mann formációinak megkülönböztetésére, illetve az életmű rétegeinek feltérképezésére is ösztönözheti az ilyesmire fogékony zenebarátokat.

40th Anniversary box set, hátsó borító 2011

Az optikai lemezeken kívül a „40th Anniversary” keménytokos díszdoboz tartalmaz még egy 36 oldalas füzetet, mely a zenekar történetét mutatja be – továbbá egy keményfedeles könyvet, melyben Manfred Mann visszaemlékezéseit és anekdotáit olvashatjuk. Illetve kapunk egy Manfred Mann’s Earth Band plakátot is, melynek hátoldalán a 40. évfordulós box lemezborítói láthatók, illetve az albumok alapvető adatai olvashatók. Szép is, jó is, tartalmas is.

Bárcsak minden valamirevaló életművet ilyen formában tudhatnánk a vitrinjeinkben!

Folytatjuk!