CD 2024

Dave Junior nem igazán vesztegette az idejét, miután másodszor is kikerült a Megadeth-ből. Nem, hogy a Covid nem tudta megállítani, de egyébként is folyamatosan alkot. A Lucid, a Ellefson-Soto és a Dieth kiadványai után pedig íme az új projekt, a Bass Warrior Tour, valamint az azt megtámogató új CD.

Bass Warrior Tour – Live in Studio CD, frontborító 2024

Persze valóban vakok lennénk, ha nem látnánk be, hogy David már a video-chates botrány, sőt a karantén-időszak előtt is igen aktívan dolgozott. Elég, ha csak a sokszereplős No Cover dupla feldolgozás-albumot, a Sleeping Giants című szólólemezt, az Altitudes & Attitude Get It Out vagy a Randy Walkerrel közös Molten projekt Thrash Metal anyagait vesszük alapul. De még a Jeff Scott Soto-val közös Vacation In The Underworld munkálatai is még bőven a második Megadeth időszakban kezdődtek. Miként már 2019-ben is létezett és turnézott a David Ellefson Band, illetve David Ellefson’s Basstory.

Ennek megfelelően könnyen lehet, hogy a vörös vezér egészen egyszerűen csak kapva kapott a kínálkozó alkalmon, hogy végre egy olyan ürüggyel szabadulhat meg egy terhessé vált zenésztárstól, a sokadszorra is elfáradt régi barátságtól, ami kivételesen nem azt fogja eredményezni, hogy megint rajta fogja köszörülni a nyelvét a fél szakma és a közönség. És tényleg, a rosszmájú megjegyzésekből ezúttal Junior kapott ipari mennyiséget. Pedig, ha őszintén a szívünkre tesszük a kezünket, másnak is lenne mivel elszámolnia, hogy mi mindent művel időnként a monitor előtt, amire nem feltétlen büszke. Csak akiknek egy kicsivel több eszük van, nem kapcsolják be a kamerát. Vagy egy fokkal megbízhatóbb csajokkal kezdenek…

De lényeg a lényeg, hogy David túlélte a nehéz időszakot és a Kings Of Thrash zenekar 2022-es és ’23-as koncertjei után itt az új formáció és a David Ellefson Bass Warrior Tour feat Andy Martongelli produkció 2024-es középlemeze, melyet a február 22-i trofarellói turnényitáshoz időzítettek.

A szupergroupnak is beillő produkció szólógitárosa Andy Martongelli az MMI Modern Music Institute Rock-Metal Gitár Tanszékének vezetője. Valamint az Arthemis, a Fear Of Fours, a Power Quest, az Altitudes & Attitude, az Ellefson-Soto és még ezernyi produkció gitárosa. David régi harcostársa. A másik bárdista Walter Cianciusi, a Headless és a Geoff Tate’s Operation Mindcrime gitárosa. A dobos szintén egy virtuóz, Roberto Pirami, a Free Drumming Studio vezető tanára, a K2RE együttes, valamint Vinnie Moore, Blaze Bayley, Gus G és még sok más nagyság dobosa. A mikrofon mögött pedig egy másik dobos, Titta Tani áll, aki énekesként is kiváló. Aki hazájában több, mint húsz zenekarban, valamint egy rakat egyéb nemzetközi produkcióban működött már közre. Ellefson ismét egy nagyon erős csapatot szedett össze, ami hallatszik is a koncerteken.

Amúgy, ha már olasz kísérőcsapat… Azt vajon hányan tudhatják a hazai rajongók közül, hogy az Ellefson Emporium kiváló minőségű, ráadásul vicces és áthallásos elnevezésű (Roast In Peace, Rock ’N Rose, Kings Of Thrash, Napalm In The Morning) Ellefson kávékat is forgalmaz?

A Live In Studio CD hét számot tartalmaz, melyet a lemez címének megfelelően együtt, egyszerre, élőben rögzítettek a római MMI Studios, vagyis a Modern Music Institute zeneiskola hangstúdiójában. Bár az anyagot teljes egészében a jelenlegi turnécsapat adja elő és egyértelműen a Bass Warrior Tour támogatására készült, minden egyes track kötődik David valamelyik közelmúltbeli zenei projektjéhez is.

A Simple Truth eredetileg egy 2020-as Ellefson single volt. A Past Malone Over Now-jának első Ellefson-verziója szintén 2020-ban készült. Ezeket most alaposan felfrissítették, a jelenleg aktuális Bass Warrior formációval. A további három feldolgozás pedig úgyszintén a karantén-időszakban jelent meg korábban, a 2021-es a dupla No Cover albumon. A Motörhead Love Me Like A Reptile, Billy Idol Rebel Yell és a Bachman-Turner Overdrive Not Fragile című klasszikusai most ismét új változatokban csendülnek fel, Dave Junior és zenészbarátai tolmácsolásában. A Like A Bullet és a Celebrity Trash eredetijei pedig a 2022-es Vacation In The Underworld Ellefson-Soto albumon hallhatók. Utóbbi lemezek már Andy Martongelli produceri vezetésével és hangszeres közreműködésével készültek, aki a mostani változatok másik főszereplője.

A Live In Studio félórás zenecsomagja egy igen jó életmű-válogatás. Ráadásul hatalmasat szól. A zene és a zenészek produkciója is kitűnő, mindvégig átlagon felüli.

A két gyengébb pont közül az egyik az ének, ami itt-ott vékonyka, nincs arányban a CD-n hallható döngöléssel. Az persze nyilvánvaló, hogy Jeff Scott Soto orgánuma és magasságai önmagában is képesek bárkinek feladni a leckét. De a többi azért talán könnyebben abszolválható. Mi több, a budapesti koncerten hallottak alapján Titta tud ennél többet, erőteljesebbet is énekelni. Amit egyébként le is ellenőriztem a bootleg felvétel és a hivatalos CD egyazon cuccon való összehasonlításával. Nem csalt meg az emlékezetem, élőben tényleg jobb volt. Persze az is lehet, hogy csak a vokálok hiányoztak a füleimnek, mert a korongon Tanin kívül senki más nem énekel, míg a bulin David sokszor a mikrofon mögé állt.

A másik hiányosság pedig a műsoridő. A srácok nyugodtan feltolhattak volna még ezt-azt Rómában a winchesterekre. Akár még valami Megadeth klasszikust is, mondjuk az Ellefson szerzemények, társszerzemények közül. Ebből a feldolgozás, önfeldolgozás anyagból ugyanúgy nem lógott volna ki, miként a koncertműsorban is igen jól működnek a ’Deth dalok.

De persze ebben már bőven benne van a rajongói telhetetlenség is. Mások földhöz vernék magukat örömükben, ha csak egyszer az életben képesek lennének összerakni valami hasonlóan ütős, megközelítőleg profi és jó anyagot.

A digipak csomagolású, limitált példányszámú kiadvány elvileg csak és kizárólag a koncerteken kapható. Ráadásul létezik előre dedikált változatban is. Előbbi vállalás igazsága idővel majd kiderül. Utóbbival pedig nyilván azokra gondoltak, akik nem tudják vagy akarják megfizetni a VIP jegyeket, melyhez egyebek mellett a szelfizés és a személyes dedikálás lehetősége is jár. Mindent a vásárlókért.

Ellefson Bass Warrior Tour ft. Andy Martongelli – Live In Studio
CD 2024

1. Simple Truth
2. Like A Bullet
3. Over Now
4. Love Me Like A Reptile
5. Celebrity Trash
6. Not Fragile
7. Rebel Yell

David Ellefson – basszusgitár
Andy Martongelli – szólógitár
Titta Tani – ének
Walter Cianciusi – ritmusgitár
Roberto Pirami – dob