Az idén már ötvenegyedik évét taposó Manfred Mann’s Earth Band az utóbbi negyedszázadban nem csak a rendszeresen parádésra sikeredett koncertjei miatt hallatott magáról, hanem a professzionálisan feldolgozott zenei archívuma miatt is erősen a figyelem központjába került. Legalábbis a világ Enns folyón túli részén mindenképpen. A referenciaértékű archív sorozatokat és dobozos készleteket ráadásul kiterjesztettek Mann további formációjára, így a Manfred Mann első két korszakára és a Manfred Mann Chapter Three együttesekre, valamint a Manfred Mann’s Plain(s) Music, illetve a Manfred Mann ’06 projektekre is.

Hetedszerre következzen néhány gondolat a hatvanas évek daltermését összegző dobozka tartalmáról.

2020-ban érkezett el a pillanat, hogy a Manfred Mann első két felvonása is kapjon egy gyűjteményes boxot. Az összesen tizenegy CD-t tartalmazó összkiadás első öt lemeze a Paul Jones éra, tehát a Manfred Mann (Chapter One), a második öt korongja pedig a Mike D’Abo éra, Manfred Mann (Chapter Two) stúdiófelvételeit vonultatja fel. Míg a némileg feleslegesnek tűnő utolsó CD, egy BBC-s válogatás, mint kvázi bónusz lemez, az előző évben kijött „Radio Days” sorozat vonatkozó köteteiből nyújt ízelítőt.

A gyűjtemény lemezei:

MM60BOX1: Manfred Mann – The 60s 11CD 2020

Manfred Mann – The 60s box, frontborító 2020

MM601: Manfred Mann – The Five Faces Of Manfred Mann CD 1964/2020
MM602: Manfred Mann – Mann Made CD 1965/2020
MM603: Manfred Mann – Mann Made Hits CD 1966/2020
MM604: Manfred Mann – Soul Of Mann CD 1966/2020
MM605: Manfred Mann – The EP Collection 64-66 CD 2020

Az első etap felépítése úgy néz ki, hogy az első felvonás két stúdiólemezével (The Five Faces Of Manfred Mann, Mann Made) nyit. Méghozzá a brit kiadásokat alapul véve. Tehát az angol cím- és borító-változatok és trackek kerültek a CD újrakiadásokra.

Ezt követi három válogatás. Kettő (Mann Made Hits, Soul Of Mann), még a klasszikus időkből, javarészt a korszak kislemez-felvételeit csokorba gyűjtve, egy énekes és egy instrumentális korong. Majd végül a Manfred Mann bőséges EP terméséből következik összesen hét, négyszámos brit kiadvány tartalma, időrendben. Ez így, a „Radio Days” első részével együtt többé-kevésbé lefedi az első korszak daltermését.

Ami azért fontos, mert míg az észak-amerikai kiadások esetében még a nagylemezek címe és tartalma is jelentősen eltér, addig a kislemezek és EP-k tekintetében a kontinentális Európa, elsősorban Franciaország rendelkezik unikális kiadványokkal. Ráadásul a ’60-as években jóval több kislemez jelent meg, mint album, így egy olyan régi banda, mint mondjuk itthon az Illés vagy a Metro esetében, esély sincs értelmezhető összkiadást csinálni egy minimum két vagy három cédényi kislemez-gyűjtemény nélkül.

MM606: Manfred Mann – As Is CD 1966/2020
MM607: Manfred Mann – Up The Junction CD 1968/2020
MM608: Manfred Mann – What A Mann CD 1968/2020
MM609: Manfred Mann – Mighty Garvey! CD 1968/2020
MM6010: Manfred Mann – Mannerisms CD 1976/2020

A hatvanas évekre koncentráló Manfred Mann gyűjtemény a második korszakban is megugrotta, amit kell. Ismét két sorlemez (As Is, Mighty Garvey!) és két régi válogatás (What A Mann, Mannerisms) a zenemenü, valamit egy filmzenealbum. Időrendben, az angol kiadásokat alapul véve. A válogatásokkal pedig lefedve, amit a tengerentúli LP-kiadások, illetve nem albumhoz tartozó kislemez-felvételek miatt kell.

Mivel a Mike D’Abo korszak itthon kevésbé ismert, mint a Paul Jones éra, a hazai közönség számára külön ajánlott a két hiánypótló válogatás, illetve az „Up The Junction” című 1968-as filmdráma zenéje. (A The Manfred Mann Group zenéje kísérte záró képsorokon többször is feltűnik egy épület, mely szűk tíz évvel később minden Pink Floyd rajongó agyába égett…)

MM6011: Manfred Mann – The Best Of Days – Live At The BBC 64-69 CD 2020

A doboz utolsó korongja egy indokolatlan válogatás, melynek maximum két szerepe lehet. Egyrészt, hogy bemutassa, hogy léteznek még további dalok is, melyek csak rádiófelvételeken maradtak fenn, illetve, hogy reklámozza a nem sokkal korábban megjelent BBC-s CD sorozatot. Aki egy ilyen dobozkáért 2020-ban még tudott és akart is pénzt adni, az nyilván a rádiós sorozattól sem zárkózik el mereven. Amit jól is tesz, mert a korongok minősége a lehető legjobb. A digitális mocsárból pedig lassan több hangfelvétel tűnik el, mint ami a legális online felületekre felkerül…

Cancel culture versus free artists…

Folytatjuk!