Az idén már ötvenegyedik évét taposó Manfred Mann’s Earth Band az utóbbi negyedszázadban nem csak a rendszeresen parádésra sikeredett koncertjei miatt hallatott magáról, hanem a professzionálisan feldolgozott zenei archívuma miatt is erősen a figyelem központjába került. Legalábbis a világ Enns folyón túli részén mindenképpen. A referenciaértékű archív sorozatokat és dobozos készleteket ráadásul kiterjesztettek Mann további formációjára, így a Manfred Mann első két korszakára és a Manfred Mann Chapter Three együttesekre, valamint a Manfred Mann’s Plain(s) Music, illetve a Manfred Mann ’06 projektekre is.

A nyolcadik menetben a Manfred Mann’s Earth Band és a kapcsolódó formációk képanyagait összegző DVD kollekciót fogjuk áttekinteni, melyet hosszas előkészítő munka után végül a banda megalakulásának 50. évfordulójára időzítettek a művészek és az őket támogató zeneipari szakemberek.

A Manfred Mann’s Earth Band 2004 és 2009 között kiadott egy DVD sorozatot, mely önálló, normál DVD-tokos kiadások áttekintették a csapat addigi audiovizuális archívumát. Az eredetileg 2020-ra tervezett, de végül csak a jubileumi évre összecsomagolt gyűjtemény korongjai mind kinézetre, mind tartalmilag maradtak a korábbi kiadásokkal egyenértékűek. A csomagolás viszont leginkább a „Bootleg Archives” gyűjtődobozait idézi. A nagylemezekre hajazó, négyzet alakú borítók egyébként jól állnak a korongoknak, megidézik a hőskorszak vizualitását, egyben hangulatait.

Mindenesetre ez így együtt, összezárva jól reprezentálja az 1970 és 2008 közötti korszakot. Kezdve a Manfred Mann Chapter Three 1970-es tévéfelvételétől Manfred Mann 2008-as interjúiig.

A gyűjtemény lemezei:

MANNDVDBOX 1: Manfred Mann’s Earth Band – The DVD Collection 5DVD 2021

MANNDVD 001: Manfred Mann’s Earth Band – Angel Station In Moscow DVD 2004/2020

Az első DVD eredetileg 2004-ben jelent meg és már akkor is archív anyagnak számított. Révén, hogy a 2000-es moszkvai koncerten látható-hallható Earth Band felállás akkorra már kétszer is változott. Ráadásul 2004-ben épp a Manfred Mann ’06 elnevezésű formáció, mint working project „2006” című albuma volt a promóció középpontjában. Aminek fényében az „Angel Station in Moscow” akkoriban még inkább anakronisztikusnak tűnt. Bár nehéz ezt már a mai fejjel újraélni, révén, hogy azóta nem született sem új Earth Band stúdióalbum, sem második Manfred Mann ’06 projekt-lemez.

Mindenesetre a Richard Marcangelo dobossal készült koncertfilm egy ereje teljében és jó hangulatban játszó Manfred Mann’s Earth Band-et örökített meg. A McCalla korszak egy jobb pillanatát, egy épp felfelé ívelő korszak egyik örömteli élő előadását.

MANNDVD2: Manfred Mann’s Earth Band – Unearthed – The Best of 1973-2005 DVD 2005/2020

A második korong egy antológia, mely a Manfred Mann’s Earth Band és a Manfred Mann’s Plain Music 1973 és 2005 közötti mozgóképanyagaiból szemezget. Alapvetően láthatjuk-hallhatjuk az összes klasszikus klipet és a koncerteken használt háttérvetítéseket. Valamint néhány koncertrészletet, közte exkluzív, máshol nem publikált tévéfelvételt is.

A legnagyobb ütés viszont egyértelműen a svéd televízió felvétele az Earth Band 1973-as stockholmi fellépéséről, mely színesben és kiváló kép- és hangminőségben mutatja be az eredeti felállás kimagasló színpadi potenciálját.

Ezt a néhány dalt tekintve nem is érti az ember, miként eshetett szét a zseniális első formáció. Hogyan is hagyhatták elmenni a Chris Slade – Colin Pattenden páros alkotta őrületes ritmusszekciót…

MANNDVD3: Manfred Mann’s Earth Band – Budapest Live DVD 2007/2020

A harmadik korong a manapság már leginkább „Budapest Live” vagy „Live in Budapest” címeken ismert koncertfilm felújított változata. Nyilván a Manfred Mann’s Earth Band legsikeresebb koncertalbuma és annak ilyen-olyan újrakiadásai erősen rányomták a bélyeget a videó változatra, ami egy adottság. Ennek ellenére mi magyarok, magyar rockerek pontosan tudjuk, hogy az eredeti koncertfilmnek, mely szerkesztett tévéközvetítés a DVD kiadás alapja is egyben, „Somewhere in Budapest” a címe. Mely főcím egyébként továbbra is látszik a videón, csak a borítókon lett átkeresztelve.

Aki ismeri a bandát annak nem újdonság, de azért érdemes leszögezni, hogy a koncertfilm nem csak, hogy hosszabb, mint a „Budapest Live” LP vagy CD-verziók, de a hanganyag is jelentősen eltér ettől. Ugyanis a film hangsávjához elvileg nem kevertek hozzá londoni koncertfelvételeket, illetve stúdiós anyagokat.

Ha létezik valami a XX. századi könnyűzenében, aminek máig nemzeti büszkeségnek kéne lenni, az egyik ilyen biztosan az, hogy nálunk készült ennek a csoda formációnak a csodálatos muzsikálását megörökítő filmfelvétele. Mégis, e kitűnő anyag helyett is a híg középszert futtatják a firkászok, meg a megélhetési rockszakírók…

MANNDVD4: Manfred Mann’s Earth Band – Watch The DVD DVD 2008/2020

A 2008-as „Watch The DVD” műsora három részből áll. Az első, az akkor harminc éves „Watch” albumhoz készült film. Az 1978-as alkotás alapvetően klipes elemekből és egy 1977-es, playbackre előadott stúdiós showból áll. Ez leírva, elmondva hülyén hathat, de semmi gáz. Valójában olyan, mintha a lemez végighallgatása mellé folyamatosan járna némi vizuális körítés is. Felfogható egy negyven perces hosszú tévéműsornak vagy akár moziklipnek is.

A második anyag, a korong kvázi bónusza, egy 1979-es interjúkkal tarkított koncertfelvétel. Ez utóbbi nem annyira jó minőségű, viszont élő. Ráadásul itt-ott erősen eltérő tempóban nyomulnak a srácok, mint a stúdióalbumokon. Így a két blokk remekül ellenpontozza egymást. Végül a zenekarvezetővel láthatunk-hallhatunk egy 2008-as interjút, mely igencsak tanulságos. Legalábbis annak, akinek van füle a közlésben foglalt finomságokra.

Ez esetben a kiadvány kifejezetten fontos része az Earth Band karrierjét egyébként is végigkísérő rajzfilmek szerepeltetése. Melyeket ráadásul a Pink Floydhoz hasonlóan turnéról-turnéra cserélgettek, így mindig érdekes és izgalmas maradt a műsor, bár bizonyos elmaradhatatlan sztenderdek idővel kikophatatlanul beépültek a mindenkori setlistekbe.

Csodás zene, csodás körítéssel. Kötelező tananyaggá tenném a zenei iskolákban, hogy ne csak hangszeres janicsárokat neveljünk tömegével, hanem néhány kifinomult ízléssel rendelkező, önálló alkotásra képes, készséges és alázatos, autonóm művészt is.

MANNDVD5: Manfred Mann’s Earth Band – Then & Now DVD 2009/2020

A sorozat ötödik része a beszédes „Then & Now” címet viselő korong, mely két főrészből, összességében pedig négy blokkból áll. A külön menüpontban is futó „Then” rész egy 1972-es fekete-fehér tévéfelvételt tesz közkinccsé, mely a Manfred Mann’s Earth Band ausztrál turnéján készült Sydney-i koncertfelvételből és interjúból áll. Ismét az őserővel játszó ősfelállást láthatjuk, hallhatjuk. Őrület, milyen bitang erősek voltak már a legkorábbi koncertműsorok is.

Majd ezt követi bónuszként a Manfred Mann Chapter Three 1970-es francia tévéfelvétele, a „One Way Glass” egyetlen ismert korabeli mozgóképfelvételével.

A folytatásban egy 2005-ös koncertanyag következik. Majd a Burg Herzberg felvétel után egy újabb 2008-as Manfred Mann interjút szerkesztettek. A második, „Now” című blokk viszont már egy erősen megfáradt, leszállóágban lévő Earth Band-et mutat. Ráadásul pont egy nem túl nívósnak tűnő szabadtéri rendezvény hakni ízű fellépését örökítették meg, minimál fénnyel és kevés kamerával. Nem csoda, ha a következő években ez a formáció szétszakadt és szétszaladt, és majd csak egy új frontemberrel, a Bad Company korábbi pacsirtájával kapott újra erőre.

Folytatjuk!