A néhai legendás gitáros, Stevie Ray Vaughan rövid karriert futott be, életében mindössze négy stúdióalbumot adott ki, két további posztumusz lemezzel. 1990-ben, 35 évesen tragikusan halt meg egy helikopter-balesetben, de mindezek ellenére generációja egyik legünnepeltebb gitárhőse lett.

A Vaughanről szóló 1990 márciusi TV műsorban, amelyet John Sebastian vezetett, egy interjút sugároztak a zenésszel, amiben Jimi Hendrix hatásáról beszélt. Stevie itt elmondta, hogy az emberek gyakran hasonlítják őt Hendrixhez, de ez nem azért van, mert hasonlítana hozzá, hanem azért, mert ugyanazok a zenei hőseik-elődeik. Stevie Ray Vaughan több médiában nyilatkozott a fő inspirálóiról, a Rock and Roll Garage szerkesztői összeállították, mit mondott róluk az évek során, és, hogy néhányukkal milyen kapcsolatban állt.

BB King

Kétségtelen, hogy Stevie Ray Vaughan-ra legnagyobb hatással az amerikai blueszene volt, és egyik fő inspirációja a blueslegenda, BB King volt. Lehetőségük is volt találkozni egymással, és King szerint apa-fia kapcsolat alakult ki közöttük.

A BB King egy interjúban felidézte azt, amikor először találkozott SRV-vel.  

„Amikor először találkoztam Stevie-vel, ott volt a bátyja is. A kialakult beszélgetésünk egy idő után inkább apa-fiú kapcsolatra hasonlított. Szóval nagyon közel kerültünk egymáshoz. Gyakran jött hozzám, ha problémái voltak. Felhívott és beszélgettünk. Imádtam a srácot.”

De a barátságon túl sokszor volt lehetőségük együtt játszani is. BB King az 1996-os „A Tribute to Stevie Ray Vaughan” című tévéműsorban egy beszélgetés során felidézte, milyen egyedi és tehetséges volt SRV.

„Stevie-nek számos módja volt megmutatni, hogy nemcsak tehetsége van, hanem érzéke is bluest játszani. A kezeit nézve minden hibátlan volt, ahogy mozgott vele… Amikor játszom, olyan volt, mintha beszélne a gitáron keresztül. Az ő játéka rendkívül folyékony volt. Azt érezte az ember, hogy valami árad belőle, amikor gitározik. Így aztán beindított bennem is valamit, elindult egy dal, és csak gördült-gördült tovább és tovább. Az ötletek folyamatosan áradtak a muzsikájából. Én nem tudok ilyet produkálni, nálam ez nincs meg. Nem sok embernél hallottam ilyet. De Stevie-ben ez megvolt.”

1996-ban Jimmie Vaughan (Stevie bátyja), Eric Clapton, Bonnie Raitt,  Robert Cray,  Buddy Guy, Dr. John, Art Neville és BB King elnyerte a „Legjobb hangszeres rock-előadás” Grammy-díját az „SRV Shuffle” című számért.

Buddy Guy

Buddy Guy egy másik amerikai blueslegenda volt, akit Stevie Ray Vaughan az egyik hősének tartott. A 80-as évek során a két művésznek sokszor volt alkalma együtt játszani, többek között a ‘Buddy Guy ‘s Legends’-en 1989. július 30-án.

Az SRV Archívum által, a Youtube-on megosztott interjújában Guy dícsérte a néhai gitárost, mondván: „Az egyik legjobb barátom lett a megismerkedésünk után… Annyira hasonlított egymásra a felfogásunk. Hallani lehetett rajta Otis Rush-t, vagy BB Kinget, Elmore Jamest. Szóval, szerintem ettől leszel jó gitáros, mindent megkaphatsz a példaképektől, és aztán összeilleszted az elemeket. Azt hiszem, ezért volt olyan ízes a játéka, mert mindent beletett.”

Buddy Guy elmondása szerint SRV-nek nagy szerepe volt abban, hogy visszahozza az érdeklődést a blueszene iránt. A „When I Left Home” című önéletrajzában Buddy Guy Stevie Ray Vaughannek tulajdonította, hogy a 80-as években újra felkeltette az érdeklődést a blues iránt. Azt is elárulta, hogy közvetlenül Stevie utolsó fellépése után, alig néhány órával tragikus halála előtt, a néhai gitáros azt javasolta, hogy készítsenek együtt egy albumot.

„Emlékeztem, mikor szóba hozta a közös lemezt, azt gondoltam, ez csak a Blues mennyországában történhet meg. Elképzeltem a bandát – Muddy Waters, Otis Spann, Fred Belew, Little Walter, Stevie Ray Vaughan. Ez egy olyan zenekar, amelyért érdemes meghalni!” – mondta Buddy Guy.

Jimmie Vaughan

Az első hatások, amelyeket egy zenész az életben megtapasztalhat, mindig a saját családjuktól származik, és ez Stevie Ray esetében sem volt ez másként. Pályafutása során sokszor elmondta, hogy első igazi hatása bátyja, Jimmie Vaughan volt, aki három évvel volt idősebb nála.

„A bátyám nem csak engem ismertetett meg ezzel a zenével, hanem sokakat, akik ezt a zenét játsszák. Sok stílusban tudott utánozni művészeket, de aztán később már kidolgozta a sajátját, így nem volt erre ráutalva. Soha nem hallottam senkit úgy játszani, mint őt. Ennek tükrében azt kell mondanom, hogy valószínűleg Jimmie Vaughan volt a legnagyobb hatással rám” – mondta Stevie Ray Vaughan 1990-ben egy TV-műsorban.

Az 1951-ben, 3 évvel SRV előtt született Jimmie a 60-as évek végén kezdte pályafutását. 1969-ben a zenekar, amellyel együtt játszott, még Jimi Hendrix előzenekaraként is szerepelt. A leghíresebb banda, amelynek tagja volt, a The Fabulous Thunderbirds.

A két zenésznek 1990-ben lehetősége adódott közös felvételt készíteni, ami Stevie halála után egy hónappal jelent meg „Family Style” címem, amely The Vaughan Brothers néven jelent meg.

1988-ban, a Guitarist magazinnak adott interjújában Stevie felidézte, hogy mint minden kisebb testvér, ő is a régi dolgokat kapta meg a bátyjától, amikor ő már azokat nem használta. Ilyenek voltak a hangszerek is… 

„Ilyen támogatással, amit egy nagyobb testvér adhat, nagyon könnyű belevágni a zenélésbe. Láttam, milyen jó élményt ad neki a zene. Azt is láttam, hogy mennyire elhivatott volt iránta. Nagyon sok ihletet adott ezáltal nekem is. Amikor elment otthonról, nem volt szabad hozzányúlni a dolgaihoz. Részben azért, mert azt mondta, ne nyúljak a gitárjához! Ahhh, én mégis megtettem… Ő kapott egy elektromos gitárt, én pedig azt örököltem meg, amit addig használt. Aztán kapott egy másik elektromos gitárt, én pedig megint megkaptam az övét. Nem sokkal ezután már koncerteztem is!” – mondta Stevie Ray Vaughan.

The Beatles

A Beatles igazi forradalmat indított el a zenében, amikor először bukkant fel a 60-as évek elején, és a Rock and Rollt is egy teljesen új szintre emelték. Hatással voltak minden zenei műfaj művészeire, beleértve Stevie Ray Vaughant is. Egy 1983-ban, Michael Corcorannak adott interjúban felidézte, hogy amikor fiatalon elkezdett gitározni, bátyjával és barátaival Beatles-dalokat adott elő.

„Amikor elkezdtünk gitározni, a család néhány barátja megmutatta nekünk az alap dolgokat…  Jimmie kisvártatva hazahozott egy rakás lemezt – Muddy Waterstől, Howlin’ Wolftól, BB Kingtől és Buddy Guytól a Beatlesig és Hendrixtől Wes Montgomeryig és Miles Davisig mindent. Mindezt egyszerre!” – mondta Stevie Ray Vaughan.

1995-ben posztumusz megjelent a Stevie Ray Vaughan & Double Trouble Greatest Hits című albumon a híres Beatles „Taxman” című számának Stevie által készített, korábban kiadatlan verziója is szerepel.

Folytatjuk!