Debütál a francia jazzetalon, Vincent Courtois három generációt, három nemzetiséget és három különféle zenei megközelítést egyesítő Twigs triója, második lemezével jelentkezik Hugues Mayot szaxofonos együttese, a L’Arbre Rouge, a francia vokális jazz koronázatlan királynője, Leïla Martial pedig Valentin Ceccaldi társaságában vezet be egy elbűvölő képzeletbeli világba.

SANNE RAMBAGS | VINCENT COURTOIS | JULIAN SARTORIUS – TWIGS

  1. Autumn In May 4’ 03”
  2. I Am Free 7’ 09”
  3. Creaking Twigs 2’ 11”
  4. Love, We’re Going Home Now 3’ 37”
  5. Peaceful Waters: Variation 2’ 19”
  6. January 2’ 13”
  7. Between the Bliss 3’ 43”
  8. Uuint 2’ 47”
  9. If All the Griefs I Am to Have 8’ 28”
  10. Objets 2’ 58”
  11. Beyond Being 2’ 46”

    Zeneszerzők: Sanne Rambags, Vincent Courtois, Julian Sartorius
    Dalszöveg: Sanne Rambags, Emily Brontë, Pablo, Neruda, Federico García Lorca, Emily Dickinson

Sanne Rambags – ének
Vincent Courtois – cselló
Julian Sartorius – dob

A francia jazzetalon, Vincent Courtois új zenekara három generációt, három nemzetiségből származó zenészeket és három különféle zenei megközelítést egyesít. A supergroup első lemeze, a Twigs ellenállhatatlanul bensőséges és megkapóan költői zenei világot tár ki a hallgató előtt: mintha egy soha nem is létezett ősi nép áldozati szertartása elevenedne meg a kortárs jazz eszközeinek közvetítésével.

Vincent Courtois hasonló élvonalbeli zenészekkel három másik albumot is rögzített a BMC Recordsnál: 2019-ben jelent meg a Sebastien Brun és Robin Fincker társaságában felvett The Demons of Tosca, 2023 elején az Aki Takase nevével fémjelzett Carmen Rhapsody, 2023 nyarán pedig a Daniel Erdmann-nal és Robin Finckerrel közös Nothing Else.

A Twigs megalapításához Sanne Rambags személyében egy fiatal üstököst választott maga mellé. A holland énekesnő már nemcsak hazájában, hanem nemzetközileg is a jazz egyik nagy reménységének számít, aki több saját zenekar – köztük az Under the Surface és a Mudita, illetve két holland női triója – élén jelentős kritikai sikereket ért el világszerte, úgy szakmai felkészültségével, mint megejtő, mélyen átélt előadásmódjával. A trió harmadik tagja, a svájci dobos és médiaművész, Julian Sartorius már egy évtizede Európa keresett előadói közé tartozik; 12 lemeze között szólóalbumokat, duó- és triólemezeket is találunk (például a Colin Vallon Trio tagjaként vagy Matthew Herbert oldalán). Egyedi módon nyúl a dobhoz és a tágabb értelemben vett ütőhangszerekhez, azok vélt határait elektronikával és különféle kísérletekkel kitágítva.

A triólemezen szereplő számok alapját Sanne Rambags saját szövegei mellett Emily Brontë, Emily Dickinson, Federico García Lorca és Pablo Neruda válogatott költeményei képezik, amelyeket az egyedi ének-csellódob hangszerelés von különös fénybe. A Twigs zenéje improvizációkkal tarkított dalközpontú kamarajazz, amelynek meghatározhatatlan stílusában háromféle zenei megközelítés olvad össze: Sanne Rambags a sámánisztikus folk erejével, Vincent Courtois klasszikus
és kortárszenei tájékozottságával, Julian Sartorius pedig kísérleti vénájával járul hozzá a hallgató elméjében még sokáig visszhangzó zenei varázslathoz.

Megjelenés:
2023.10.06.

Album részletek:
Sanne Rambags, Vincent Courtois, Julian Sartorius
Twigs


Hallgasson bele!

HUGUES MAYOT, L’ARBRE ROUGE – INVOCATIONS

  1. Apparition 5’ 03”
  2. Refuge 5’ 19”
  3. Suspension 6’ 34”
  4. Bacchus Dance 3’ 47”
  5. My Sweet Blue Lullaby 7’ 04”
  6. Remembering Old Times 5’ 30”
  7. Ataraxia 7’ 02”
  8. Stroll in the Haze 3’ 12”
  9. Volcano’s Peace 4’ 02”
  10. A Certain Path 6’ 01”

Zeneszerző: Hugues Mayot

Hugues Mayot – tenorszaxofon, klarinét, ének
Sophie Bernado – fagott, ének
Clément Janinet – hegedű, ének
Bruno Ducret – cselló, ének
Joachim Florent – nagybőgő, ének

Invocations című második lemezével jelentkezik Hugues Mayot első saját nevét viselő együttese, a L’Arbre Rouge. A francia szaxofonos-klarinétos korosztályának kiemelkedő jazz-zenésze, aki válogatott csapatot gyűjtött maga köré: régi tettestársai, Sophie Bernado fagottművész és Joachim Florent bőgős mellett a BMC Records közönsége számára már alighanem ismerős Clément Janinet (hegedű) és Bruno Ducret (cselló) társaságában újította meg kvintettjét.

Hugues Mayot nevét hosszú időn át sidemanként ismerhettük olyan zenészek projektjeiben, mint Pierre Durand vagy Marc Ducret, és olyan zenekarokban, mint a Magma vagy a Radiation 10. 2014 és 2018 között a „francia válogatottban”, az Orchestre Nationale de Jazz együttesben is játszott. Ezután két saját formációval rukkolt elő: a What If kvartett lemeze – Jozef Dumoulin, Franck Vaillant és Joachim Florent tagságával – az ONJ gondozásában jelent meg, a L’Arbre Rouge első albumát pedig a BMC Records adta ki 2019-ben. A zenekart akkor még Théo és Valentin Ceccaldi, illetve az azóta is oszlopos tag Bernado és Florent alkotta. A L’Arbre Rouge mostantól hallható felállása átfedéseket teremt a BMC Records köré szerveződött francia zenész „családok” között: a korábbi vonósszekció helyére a La Litanie des Cimes két tagja, Clément Janinet és Bruno Ducret lépett (a trió Woodlands című albuma szeptemberben jelenik meg a kiadónál). Mayot és Florent ráadásul játszik Janinet O.U.R.S. kvartettjében is, amelynek albuma 2022 szeptembere óta gyűjti a pozitívnál pozitívabb kritikákat. A L’Arbre Rouge és az O.U.R.S. legutóbbi felvétele egyaránt megkapta az „Élu” (Citizen Jazz) és a „Choc” (Jazz Magazine) minősítést, ami jól jelzi, hogy a zenekarvezetők és zenészek személye a legmagasabb színvonalú zenei élményt garantálja.

Az összefonódások azonban nem merülnek ki ennyiben: Mayot és újonnan csatlakozott zenésztársai kölcsönösen erősítik egymás érdeklődését és kompozíciós észjárását. Mayot munkásságában rejtettebben, Janinet projektjeiben nyilvánvaló hangsúllyal vannak jelen a különféle tradicionális zenék, és ahogyan az O.U.R.S. esetében, az Invocations dalaiban is megkerülhetetlen a kortárs klasszikus zene és az amerikai minimalizmus hatása. A L’Arbre Rouge akusztikus húros-fúvós kvintettjében sem dob, sem gitár, sem pedig zongora nem kapott helyet, így a viszonylag magas létszám ellenére kamarazenei hangzást képes létrehozni. Egyszerre gyönyörködtető és komplex zenéjük gyakran már-már végtelenített, repetitív és sodró lendületű darabokban ölt testet, egy csipetnyi kísérletező hajlammal és pszichedéliával fűszerezve.

Megjelenés:
2023.10.20.

Album részletek:
Hugues Mayot
L’Arbre Rouge
Invocations


Hallgasson bele!