Szeptember végén két új zenekart köszönthetünk a BMC Records művészei között. A Gadó Gábor – Harcsa Veronika Sextet két olyan művész együttműködéséből nőtt ki, akik hazánkban és külföldön egyaránt fényes pályát tudhatnak magukénak, és több szálon kötődnek a BMC-hez. Generációjának legismertebb francia hegedűse, a kortárs, világ- és tradicionális zene vidékein is kalandozó Clément Janinet pedig immár harmadik jazzfókuszú zenekarával, a Litanie des Cimes trióval csatlakozik a BMC Records katalógusához.

Gadó Gábornak az elmúlt negyed évszázad során több mint 20 lemeze jelent meg a BMC Recordsnál, és a kiadó egyik legnagyobb nemzetközi sikere, az Orthodoxia is ezek közül kerül ki. Gadó és Harcsa Veronika – az itthon méltán legnépszerűbb, külföldön a legelismertebb magyar jazzénekesnő – a vokális jazz korábban Winand Gábor nevével fémjelzett vonulatát folytatja. A jazz oldaláról két fúvós – a belga trombitás, Laurent Blondiau, valamint a hangszínvarázsló szaxofonos, Ávéd János –, míg a klasszikus zene felől két vonós – Zétényi Tamás, a kortárs zenei élet kiemelkedő csellistája és Csermák Éva, Berlinben élő magyar hegedűművész – párbeszéde oldja fel a (vélt) műfaji konvenciókat. Éteri, misztikus dalaikban a jazz, a régizene és a kortárs klasszikus zene világa mosódik egymásba.

Album részletek:
Gadó Gábor – Harcsa Veronika Sextet
Shekhinah


Hallgassa meg!

A Litanie des Cimes trió korábban bekerült a francia Jazz Migration programba, az idei évben pedig beválasztották őket a Jazzahead! showcase fellépői közé, ahol kirobbanó szakmai és közönségsikert arattak. Első, még magánkiadásban megjelent lemezük korábban elnyerte a Télérama, a Jazz Magazine és a Citizen Jazz legmagasabb minősítését. Janinet tág érdeklődési köre a Woodlands zenéjében is tetten érhető: az amerikai minimálzene és blues hatása éppúgy beleszűrődik, mint az afrikai krónikások hangja és a francia folk. A hegedű-klarinét-cselló trió ízig-vérig kamarajazzt játszik. Bensőséges, érzelmi hullámzásban és dinamikai váltásokban gazdag zenéjük költőisége azonban azt sem zárja ki, hogy Bruno Ducret a metál árnyalataival gazdagítsa a hangzást: a Litanie des Cimes erdejében hol finom szellő borzolja és susogtatja a leveleket, hol fákat kicsavaró orkán remegteti meg a tájat.

Album részletek:
Clément Janinet
La Litanie des Cimes
Woodlands


Hallgassa meg!