2024. január 19-én kiemelt nagykoncertet készül adni a legendás GM49 együttes a Magyar Zene Házában. A részletekről és egyéb további terveiről Galla Miklóst, a zenekar vezetőjét kérdeztük.

GM49 együttes, 2023

Van valami különleges apropója a januári GM49 előadásnak?

A rideg valóság az, hogy erre a napra kaptunk időpontot a Magyar Zene Házától. Egyébként a GM49 legelső koncertje 1981. február 21-én volt a Józsefvárosi Ifjúsági Klubban.

Nagyon erős formációt hoztál össze. Tempfli Eriket többek között az Abrakazabra zenekarból és a Syrius Legacyból is ismerhetjük, Pacsó Pali pedig a Huragan, Carat, Viki & Flirt vonulat gitárosa volt korábban. Miért és hogyan hoztál össze ennyi virtuózt? Mutasd be, kérlek a GM49 jelenlegi tagjait!

Paczári Viktor virtuóz basszusgitáros. Kun Krisztián ragyogó dobos, a progresszív rockot játszó Trinity-nek is ő a dobosa. Tempfli Erik virtuóz billentyűs és vokálozni is fog. Pacsó Palit már 1980-ban meg kellett volna hívnom a GM49-be. Ismertük egymást. Ő egyébként remekül énekel is. Vele és egy billentyűssel élvonalbeli zenekar lettünk volna. Az is kellett volna ehhez, hogy ne sárga esőkabátban, hanem félmeztelenül ugráljak a színpadon.

Min múlik, hogy milyen néven lépsz fel? Mitől „GM49” ez a mostani felállás? És mitől volt „GM több, mint 49” némely korábbi formációd?

Most azt fogjuk megmutatni, hogy kellett volna játszania a GM49-nek 1981-ben. Akkor nem volt billentyűs és én gitároztam. Most Pali fog gitározni rockosan és Erik varázsol a szintetizátorokkal. A GM több, mint 49 inkább egy jó buli volt, ezt a koncertet most nagyon komolyan vesszük.

Mivel, milyen programmal és látványossággal készültök a kiemelt nagykoncertre? Várhatók vendégek, például a GM49 valamelyik korábbi tagja? Csak és kizárólag GM49 dalok fognak elhangzani vagy ezúttal egy szélesebb palettáról válogattok? Kezdve mondjuk az Ikarus együttes valamelyik dalával, folytatva pár szólódaloddal és megfűszerezve néhány rád jellemző feldolgozással, mondjuk Kraftwerk átdolgozással…

Ikarus és Kraftwerk nem lesz, viszont egy Szörényi-Bródy nóta és egy KC and the Sunshine Band-feldolgozás igen. Jazz-rock-funky.

A GM49 összes ismert és jó dalát eljátsszuk. Ezen kívül az én szóló éveimnek is a legjavát. Jó néhány dalhoz videó vetítés lesz. Meg fogjuk oldani, hogy a zenekar teljesen élőben játszik, a videóklipek mégis szinkronban lesznek a zenével.

Korábbi GM49-tag nem lesz, viszont Lakatos Móni és a tánccsoportja színpadra lép.

Ez a csapat bármit el tud játszani. A dalok előadásakor a ska és egyéb újhullámos vonal fog inkább dominálni vagy a szintipopos hangzás és felfogás? Lesz valamilyen prog rockos átdolgozás is esetleg? Ilyen nevekkel adja magát a lehetőség, hogy bármilyen irányban szabadon kibontakozhass.

Egyszerre lesz rockos és szintis a hangzás. Úgy fogunk szólni, mint a Genesis vagy a Yes. Világszínvonalú muzsikálást fogunk bemutatni.

Lesz Brékó, brékó is? Amennyiben igen, meghívjátok Rákász Bélát, hogy egy kicsit CB-rádiózzon a közönség előtt?

A dal természetesen elhangzik. Béla szerepeltetésére nem gondoltunk. Tempfli Erik jazz fusion szólója lesz a főszereplő.

Ezúttal is várható tőled valamilyen rendhagyó performansz, mondjuk lenge ruhában vagy a nélkül előadott dalok?

Előkerül a sárga esőkabát, sokat leszek trikóban, és minimum két dalban félmeztelen. Ennél jobban nem vetkőzöm le, megígérem! Azaz mégis: az egyik videó klipben pár pillanatig látható leszek fehér alsónadrágban.

Galla Miklós 2020

Megemlékeztek valamilyen módon a Digitális majális lemezen hallható néhai Bencsik Samuról?

Lehet. Ez még egy nagy kérdés. Samukámat minden nap gyászolom. Palival összedugjuk a fejünket és megbeszéljük.

Várható a közeljövőben a Digitális majális CD újrakiadása, esetleges kislemezes vagy egyéb bónusz dalokkal?

Ez nem tőlem függ. Az anyag a Hungaroton tulajdona. Tőlük lehet licencelni. A bónuszok ügyében tudok segíteni.

Sóvároghatnak a rajongóid egy új, ötödik Galla CD-kiadvány után? Akár új dalokkal, akár archív anyagokkal, esetleg feldolgozásokkal, átdolgozásokkal?

Igen, lesz ötödik CD-m, Gyorsan a testtel! címmel. Lesznek rajta új, saját dalok, és jó néhány feldolgozás is. Egy Szörényi-Bródy és egy Illés-Bródy nóta már kész, lesz John Lennon és a már említett KC and the Sunshine Band. Esetleg egy Fats Domino. Őt is nagyon szeretem. Majd meglátjuk.

Mik a távolabbi terveitek, készül új GM49 lemez ezzel a felállással?

A Magyar Zene Háza képben és hangban is felveszi a koncertet. Így lehet DVD-t és CD-t is kiadni. Én szeretném.

Fotók: Galla Miklós Archívuma