„Egyszerűen hihetetlen volt ez a fickó!”

Forrás: https://blabbermouth.net, Szerző: Rockin’ Metal Revival, 2023. október 2.

A Rockin’ Metal Revivalnak adott legutóbbi interjújában a „The Voice Of Rock”-ként ismert énekest és basszusgitárost, Glenn Hughest faggatták arról, hogy ki volt a kedvence azok közül a gitárosok közül, akivel valaha együtt zenélt. Glenn erre így válaszolt (BLABBERMOUTH.NET átirata szerint): „Kérem, jegyzőkönyvbe venni! Felsorolok párat… Játszottam [Joe] Satrianival, [Joe] Bonamassával, [Tony] Iommival és [Ritchie] Blackmore-ral és Pat Thrallal és Brian May-jel és Jerry Cantrellel és Warren Haynes-szel. És még sorolhatnám… Illetve ott van még Mel Galley és Tommy Bolin is, és persze még mindig folytathatnám a listát. De a kedvencem… Tényleg azt szeretném, ha egyértelmű lenne mindenki számára. A legkedvesebb öreg barátommal, Gary Moore-ral 1979-ben kezdtünk együtt dolgozni, és ez volt a legjobb!”

„Gary és én nagyon közel álltunk egymáshoz. Együtt készítettük a ‘Run For Cover’ című albumot. Amikor visszagondolok Gary-re, visszatekintek arra, ahogy vele együtt dolgoztunk, ahogy a stúdiómban gitározott, és ahogy ott ült a kanapémon és dalokat írt… Hát az a fickó egyszerűen HI-HE-TET-LEN volt! Szó szerint, hi-he-tet-len! Hangsúlyozom, mindazok az emberek, akiket felsoroltam, ikonikus gitárosok! Valóban, mindannyiukkal játszottam, és erre nagyon büszke vagyok. Bonamassa, azaz Joe, fantasztikus. És Ritchie és Tony is… De Gary Moore…”

Glenn Hughes már korábban is, egy a Rock Candy magazinnak adott 2019-es interjújában is kifejezte elismerését Gary Moore tehetségével kapcsolatban. Akkoriban a következőket nyilatkozta: „Tony Iommi, Ritchie Blackmore, Joe Bonamassa, Steve Vai, Joe Satriani, Brian May – a lista végtelen. De számomra Gary Moore volt a korona ékköve. Mellette ülni a kanapémon, és látni, ahogy az őrült ujjaival játszik, és eszméletlen dallamokat talál ki, nos, az nem evilági volt. Sok gitárossal hozott már össze a sors, de ez az ember közvetlenül szólt hozzám.”

Glenn Hughes és Gary Moore a 80-as évek közepén dolgozott együtt, abban az időben, amikor Glenn az alkohol- és drogproblémái miatt igen nehéz időszakát élte. „Tiszta szégyen, hogy Gary tök közel állt hozzám a 80-as években, én meg épp nem voltam a legjobb formámban” – ismerte el Hughes. „Együtt dolgoztam vele a ‘Run For Cover’ című albumán 1985-ben, de ki kellett adnia az utamat”. Kemény szavak hangzottak el közöttük, de ettől függetlenül Hughes csodálta Gary -t, mind gitárosként, mind emberként rendkívül nagyra tartotta őt.

„Gary egyszerűen Gary volt! Amikor eldöntötte, hogy megcsinál valamit, akkor az úgy is lett. Együttérző és érzékeny volt, de ugyanakkor nem volt érdemes szarakodni vele. Soha, de soha nem hallottam, hogy Gary azt mondta volna: ‘Sokkal jobb vagyok annál a fickónál’ vagy ‘Én vagyok a legjobb’.”

Gary Moore 2011. február 6-án, álmában hunyt el, néhány órával azt követően, hogy bejelentkezett a spanyolországi Costa del Solon található Estepona-beli, ötcsillagos Kempinski Hotelbe barátnőjével. Vizsgálatok szerint nagy mennyiségű alkohol hatására szívrohamot kapott, amelyet nem sokkal azelőtt fogyasztott el, hogy holtan találták az ágyában.

Gary Moore fotója közzétéve a Mascot Label Group engedélyével.