(Stone Studio 2023)

Amikor mindenki a lemezpiac pangásáról beszél, és egyre kevesebb a kézbe fogható hanghordozó, őszinte csodálattal adózok azoknak, akik a globálisnak tekintő apály ellenére is belevágnak CD kiadásba. Mintegy zárójelben megjegyzem, a közelmúltban kezembe került egy 2003. márciusi (!) újságcikk a következő  címmel: „A lemezpiac pangása miatt elmarad a díjkiosztó gála”. Nos, abban az évben nem tartották meg az Arany Zsiráf-gálát. Később jött helyette más névvel hasonló seregszemle. De rátérnék a címben jelzett albumra.

A BlueStone zenekar, amely jövőre lesz tíz éves, nagyrészt tapasztalt zenészekből áll. A csapattal első sorban a főváros egyik nagyszerű klubjában, a Muzikumban találkoztam. A zenekar névadója Kőmíves (Stone) András gitáros, aki játékában le sem tagadhatja Tátrai Tibor hatását. Az énekes Vasicsek (Öcsi) János bő 30 éve áll színpadon a Johnny Biglips Band, a Zappa-Syrius Emlékzenekar, vagy az Akimer formáció mikrofonja mögött. Nemes (Mr. Jambalaya) Zoltán a billentyűket masszírozza és ezen az albumon egy saját szerzeménnyel szerepel, amely magyar és angol szöveggel is felvételre került. Tomor Barnabás basszusgitáros jazzegyüttesekben és egy Hendrix zenét játszó trióban évek óta bizonyítja virtuózitását, akárcsak a dobos Molnár Dániel, akit a Jumping Matt Combo mellett szintén több formációban hallottam.

A 11+1 darabot tartalmazó album a Chicago blues stílus hagyományait követi feldolgozásokkal. Ám ezek a feldolgozások többnyire nem „lerágott csontok”, három-négy kompozíció kivételével. Ezek egyike Hobo közreműködésével a Mannish Boy/Tisztelet Muddy Watersnek. Közreműködik még a lemezen Kézdy Luca (hegedű) és Little G Weevil (szólógitár), valamint két fúvós, Almási Attila (harsona) és Weisz Gábor (tenor szaxofon). Utóbbiak a koncerteken is vendégek. Kézdy Luca hegedűjátéka különös ízt ad ebben a zenei közegben.

A lemez erényének tartom, hogy a zenészek az ismert kompozíciókat saját ötleteikkel játszották fel, magas színvonalon. A jól szóló album Vastag (Vasti) Gábor stúdiójában készült.