Kitartásának és fejlődésének köszönhetően az Absuloth zenekar – harmadik indulásával- megnyerte a 2023-as Helyfoglaló tehetségkutató miskolci futamát.
Ezzel az októberi országos Öröm a zene döntőbe is bekerültek.
Gurszki Mátéval és Csontos Milánnal futottuk át a csapat történetét és az aktualitásokat.

Kinek a fejéből pattant ki az az ötlet, hogy csináljatok egy keményebb stílust képviselő bandát?

Gurszki Máté: 2019 októberének környékén, a miskolci Corner Stage-ben volt egy koncertünk az akkori zenekarommal, és azon a bulin játszott Stefán Tomi (az AWS mostani énekese – a szerk.), neki a csapatából a dobos, Baranyi Zsolti és Kinszki Gabi a mostani gitárosunk keresett meg, hogy jó lenne valami keményebb zenét csinálni. Semmi konkrétum nem volt, hogy milyen stílus, milyen irány, de jó lenne valamit alkotni. Még ebben az évben, decemberben próbáltunk először.

Annak ellenére, hogy konkrét elképzelésetek nem volt az irányról, mégis elég ütős muzsikát sikerült összehozni végül.

G.M.: Eredetileg hárman voltunk a zenekarban. Mindnyájan ezt a stílust kedveltük/kedveljük, persze nyilván ennek is több, alfaja, alága van, az irányt tényleg nem tudtuk, de abban teljesen biztosak voltunk, hogy mélyre hangolt, kemény zene, amit szeretnénk összehozni.

Mikor mutatkoztatok be a nagyközönségnek?

Csontos Milán: Első koncertünk 2021. december 30-án volt a miskolci Vörösmarty Művelődési Házban, ami nekem életem első koncertje is volt (azt csak halkan megjegyeznénk, hogy Milán még csak 17 éves –a szerk.), egyébként az előző formációnak sem volt fellépése. Két ismerős zenekar meghívásának tettünk eleget. Ez egyben volt a banda és az én debütálásom is.

Akkor, amint kiderült, a dobok mögött volt egy tagcsere.

G.M.: Semmi probléma nem volt, egyszerűen csak másfelé vitt minket az élet. Volt egy próbálkozásunk, de a kollégának annyira nem jött be a stílus. Így Milán lett a befutó, akit egyébként az Instagramon találtam. Sok videójával találkoztam, de akkor még nem ismertük egymást. Az előny volt, hogy miskolci, illetve a faterját látásból ismertem (a fater Csontos Krisztián, volt Haelo, jelenleg a Z!ENEMI gitárosa – szerk.). Milánt elhívtuk egy próbára, ahol mindkét fél elégedett volt a látottakkal, hallottakkal, így őt beszavaztuk a bandába.

A bemutatkozás óta eltelt bő két év, azóta hány fellépésetek volt?

Cs.M.: Körülbelül 20 koncerten vagyunk túl eddig. Ezek között volt pesti, debreceni, nyíregyházi, berettyóújfalui, veszprémi, dunaújvárosi, gyáli és persze miskolci is.

G.M.: Tulajdonképpen párhuzamosan írunk dalokat, koncertezünk és stúdiózunk is. Ahhoz túl kicsik vagyunk még, hogy megengedhessük magunknak azt, hogy nem koncertezünk, mert éppen felvételt készítünk, vagy hasonló.

Milyen hatásokból táplálkozik a zenétek?

Cs.M.: Főként érzésekből és a létező összes zenei stílusból. A fő zeneszerző Máté, de például van 3-4 új dal, amit én írtam és gitároztam fel. Nekem ezek szívből jönnek, általában akkor, amikor valami fájó történik, de van, hogy pont az ellenkezője inspirál. Máté csak szimplán zseni.

Emlékeim szerint három alkalommal is indultatok az Öröm a zene miskolci tehetségkutatóján, mire megnyertétek a 2023-as versenyt és bekerültetek a pesti döntőbe. Máté volt, hogy több zenekarral is indult. Milyen emlékeitek vannak ezzel kapcsolatban?

Cs.M.: Nagyrészt pozitív. Mindhárom alkalommal nyertünk valamit, vagy különdíjat, vagy utoljára magát a versenyt is. Sőt, mondhatni, hogy a helynekemes győzelem fordulópont volt a zenekar életében, hiszen igazán onnantól kezdtük komolyan venni ezt az egészet. Akkor tudatosult igazán mindenkiben, hogy van értelme belerakni ebbe a munkát és az effortot. Én személy szerint megrendíthetetlenül hiszek benne azóta is.

Indultok még tehetségkutatón?

G.M.: A KMM-re fogunk jelentkezni, de az lesz az utolsó. El vagyunk látva koncertekkel hál’ Istennek, szóval a tehetségkutatózást valószínűleg elhagyjuk a jövőben.

Októberben részt vettetek az Öröm a zene döntőjében – a miskolci válogatóról továbbjutva. Milyen tapasztalatokat szereztetek a döntőben?

Cs.M.: Közhely szöveg, de mindenképp tanultunk belőle. Egészen elképesztő zenekarok voltak ott, sokan jóval előttünk jártak, és ez nagyon motivált mindannyiunkat. Bár nem nyertünk, de pont emiatt még inkább rákapcsoltunk, hogy fejlődjünk mindenben.

Pár hete előjöttetek egy új dallal – Üveg-, mit érdemes erről tudni?

Cs.M.: Másabb, mint a 6 perces breakekkel teli Suttogó, az Üveg egy rádió-barátabb, éneklősebb dal, bár szövegileg talán egy picit sötétebb témát feszeget; szétkapcsolódást, elérzéketlenedést önmagunktól és az érzéseinktől. Ezek mellett az első EP-nk része ez a szerzemény, ami valamikor tavasszal várható.

Idén, február elején az Ördög és a Don Gatto társaságában lesz két koncertetek. Hogy jött ez a csoportosulás és az év további részében is lesz ennek folytatása?

G.M.: Milán ismeri Vörös Andrisékat még régebbről, ő szervezte le velük ezt a két bulit. Nagyon örülünk, hogy összejött, szeretjük mindkét zenekart és megtiszteltetés lesz velük játszani, illetve az „ismertessük meg az Absulothot a világgal” című projektbe is sokat dob, hogy két nagy együttesnek nyithatunk Miskolcon és Nyíregyházán is.

Folytatásként áprilisban és májusban lesznek koncertjeink, de ott nem velük. Persze mi lennénk a legboldogabbak, ha az évben még csoportosulnánk – akár az Ørdøggel, akár a Gattoval, de ne legyünk telhetetlenek, már ez is nagy szó számunkra.

Koncertek:

Február 2: Nyíregyháza, Club Hollywood

Február 3: Miskolc, Corner

A cikk az NKA és a Hangfoglaló Program támogatásával valósul meg.